0
"И нтелектуално не сме готови за ЕС". Заглавието се натрапва в "Монитор" и "Виж", а всъщност констатацията е на премиера Сакскобургготски, направена в интервю за "Кориере дела Сера".

"Хората ни упрекваха, казвайки, че България би могла да влезе още сега, ако се понапъне - разсъждава Симеон Сакскобургготски. - Ние интелектуално не сме готови, тъй като не става въпрос само да се затварят глави, а и за манталитет, за определена култура, трябва ни време да се приспособим. Необходимо е също така да създадем нова управленческа класа".

Относно проблемите с управленците в днешната преса има няколко заглавия: "Наказват чиновници в МС за ровене в порносайтове" ("Стандарт", "24 часа"). От "Дондуков" 1 обаче отричат да е вярно, пише "Стандарт".

Правителственият говорител Цонев заявява, че бъде ли пипнат такъв чиновник, той ще бъде наказан, но отказва да уточни правени ли са проверки.

"Труд" се връща към вчерашна публикация в "Нощен труд" и интервюира Златко Златев от български секспортал, който твърди, че най-големите им потребители са именно от министерствата към 14-15 ч., сиреч в обедната почивка, когато чиновниците определено ги вълнувала латинолюбовта и секс с животни.

Министерският съвет тръгва на концесия, пише "Стандарт". Има се предвид, че почивните станции на властта попадат в частни ръце. От следващото лято евтините кюфтета и легла може да са само спомен, вайкат се пред изданието депутати.

Какво става - правителствените станции ще се концесионират, а цените да са шератонски, пита във водещото си заглавие "Дума". "Стандарт" обаче коментира, че след като за три години премиерът се погрижи за себе си и взе няколко китни резиденции и един-два двореца, барабар с планината, стана ясно, че кабинетът не може да управлява няколко станции.

Ако е така, г-н Премиер, пише "Стандарт", дайте нещо и на нас. Примерно "Евксиновград". Изданието твърди, че знае как да го управлява, като смъкне дори цените за депутатите, а за премиера и неговото семейство всичко щяло да е съвсем безплатно.

А вече имаме българин във висшите етажи на френската администрация, отбелязват "Труд" и "Дневник", препечатвайки информация от "Фигаро".

Това е Радослав Точев, който работи във френското Министерство на икономиката. Той е пристигнал във Франция преди 12 г., без да знае дума френски, завършил е престижната Национална школа по администрация и не изключва един ден да се върне в България и да се занимава с политика.

Последни сме засега по БВП в Европа, въпреки че икономиката ни расте с 5,3 % , извежда "Пари". И обяснява, че както и да гледаме статистиките и тенденциите в икономиката, засега сме последни по показатели от 31 държави в Европа, а след нас е само Турция.

Реформата в здравеопазването пък ще прескочи 2004 г., твърди "Дневник". Напрежението между лекарите и здравната каса вчера е стигнало своя пик, пише изданието.

Според БЛС лекари по места вече завеждали дела срещу регионални отдели на каса. От името на НЗОК д-р Иван Букарев пък заявява, че намерението на Лекарския съюз да съди касата било "пълен парадокс". Какво да правят в това време пациентите, пита изданието.

"24 часа" излиза с успокояваща новина - най-бедните щели поне да ходят "без пари" на доктор. Решението е на социалното министерство, което създава специален фонд за плащане на осигуровките за бедните.

Пациентите са в паника, пише "Монитор". Но причината този път не е в здравната система, а в необичаен летен грип, поразил стотици хора. Признаците са повръщане, отпадналост и разстройство, съобщават от "Пирогов", а много хора решили, че са се отровили с гъби.

В същото време игрите на "даване под съд" продължават: сега прокуратурата и "ГлоБул" скокнаха срещу третия GSM лиценз, пишат "Пари" и "Стандарт".

Пресата е силно раздвоена и от вчерашната тема по литература "Една българка по време на изпитания". "Труд" твърди, че темата по Вазов е предизвикала щура радост сред седмокласниците, които били в паника да не се падне "Ангелинка" на Елин Пелин.

"Дума" коментира, че погледнато виртуално всичко е добре, защото е могло "Проблем 2000" да не допусне баба Илийца, родена през 19 в. на изпита по литература.

"Монитор" обаче е твърдо несъгласен с присъствието й в конспекта. И пита: дали има 13-14 г. тийнейджър, който да разсъждава със съпричастие по подобна тема. И как да обясним, пита изданието, на 14-годишните, че "Вазовият бунтовник е герой и баба Илийца е връх в човеколюбието, понеже му помага (като забравя умиращо невинно бебе)?".

В същото време "24 часа" е силно впечатлен във водещото си заглавие, че фолкзвездата Кондьо е арестуван за износ на жени към европейски бардаци.

"Разширяването на ЕС е една любовна история...". Под това заглавие "Дневник" публикува анализа на Деница Каменова от РФИ-България, в който четем и споделеното от унгарския политолог Томаш Катона:

"Ние си мислим, че нашите проблеми свършиха с приемането ни в ЕС. Напротив, те тепърва започват. Този процес е като живота на едно голямо семейство - не е достатъчно главата на фамилията да разреши сватбата на младоженците. Трябва време, за да видим доколко е била голяма любовта им. И дали тя е била достатъчно искрена и силна, за да може бракът да оцелее."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Миланович: Не съм обиждал българите

Миланович: Не съм обиждал българите

Свят Преди 4 часа

Днес той подчерта, че никой не се моли България да пропадне

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 4 часа

Амбициозната Михаела Тричкова напусна състезанието и се раздели с черната си куртка

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 8 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 9 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 10 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 10 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 10 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 12 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 12 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 12 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 12 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 13 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 13 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 13 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 13 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 14 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"