0
Оа авката на Джордж Тенет - поредният удар за Белия дом, пише френският вестник "Либерасион". Трябва да е много сериозна причината американският държавен глава да се раздели с главния си разузнавач в разгара на борбата срещу тероризма, да не говорим за тази, която продължава в Ирак, отбелязва изданието по повод вчерашното решение на директора на ЦРУ Джордж Тенет да подаде оставка.

Каквото и да е обяснението за оставката, за която никой не вярва, че е поради "лични причини", тя изглежда поредният удар, нов симптом за кризата, обхванала Белия дом, чиято единствена загриженост е да спаси президента от провал на президентските изборите през ноември, завършва коментарната статия на "Либерасион". Тъй или иначе до днес Тенет бе под постоянен натиск заради непотвърдените засега информации за оръжия за масово поразяване в Ирак, коментира също германският "Ди Велт".

Година и половина преди атентатите от 11 септември терорист се е предал на ФБР и при разпитите заявил, че бил нает от Осама бин Ладен, за да отвлече самолет и извърши атентат на територията на САЩ, разкрива "Уол стрийт джърнъл".

Британският поданик от пакистански произход Ниаз Хан разказал пред журналистите, че бил вербуван през 2000 г. в Англия от ислямисти, които обещали да му изплатят дълговете, след което бил изпратен в база на терористите в Пакистан. Там той преминал подготовка за отвличане на самолети.

Вместо да отиде в Ню Йорк, където трябвало да получи последни инструкции от терористите обаче, Ниаз Хан заминал за Атлантик сити, изхарчил всичките пари, които носел и се предал на ФБР. Ръководството на бюрото обаче наредило на агентите си да изпратят обратно в Лондон Хан и да забравят за историята, твърди "Уол стрийт джърнъл.

Европейското турне на Буш започва със среща с папата, е заглавието на "Монд". В частната библиотека на папата ще се срещнат за първи път от 23 юли 2001 г. насам двама мъже, два темперамента, двама "гиганти", разделени от пропаст - 58-годишният американски президент Джордж Буш и папа Йоан Павел II, пише френският ежедневник.

Президентът Буш се опита отново да сплоти американския народ за десетилетна битка срещу тероризма, коментира "Вашингтон таймс". В усилията да направи това той призова за търпение и непоколебимост, които са позволили на друго поколение да победи във Втората световна и студената война.

"Водим вече три години война с тероризма - заяви Буш в реч пред кадетите от Военновъздушната академия - и не можем да си позволим нетърпение и самоубийствен песимизъм."

Изданието отбелязва също, че речта на Буш е втората от поредицата от шест речи, в които той смята да очертае стратегията си във войната срещу терора.

Високите цени на петрола са най-големият от днешните политически митове, пише "Дейли телеграф". В тази връзка изданието обръща внимание на факта, че изказванията на редица специалисти, че цените на "черното злато" са достигнали "рекордни за последните 21 години стойности" са абсолютно несправедливи.

Световните цени на петрола могат да се разглеждат само като се вземе предвид нивото на инфлация в световен мащаб. "Дейли телеграф" се спира на доста популярната в съвременния свят теза, че "нефтът свършва".

До голяма степен именно циркулирането на този мит поддържа високите цени на "черното злато". Вестникът цитира независими експерти, според които при цена от 40 долара за барел срокът съществуването само на сигурните запаси ще продължи поне 250 години.

Представителите на страните от ОПЕК, които се срещнаха в Бейрут, взеха решение за повишаване на петролната продукция до 2,5 млн. барела на ден за периода до 1 август, след като цените на петрола достигнаха рекордните равнища от 40 долара за барел, припомня вестник "Монд".

Френският финансов министър Никола Саркози се изказа в подкрепа на засилено сътрудничество в еврогрупата и за реформа на Пакта за стабилност, пише германският вестник "Файненшъл таймс ъф доич".

Саркози каза, че правителствата в ЕС трябва да планират бюджетите си въз основа на съвместно съставени икономически прогнози. Самият Пакт за стабилност на еврото също трябва да бъде реформиран, добави министърът. Понижаването на бюджетните дефицити трябва да бъде по-силно обвързано с конюнктурата.

Гражданите на Люксембург и Ирландия са най-богати в Европейския съюз, а тези на Литва и Полша - най-добре оборудвани, сочи проучване на Европейския статистически офис, цитирано от люксембургското електронно издание "Тагеблат".

Във Великото херцогство брутният вътрешен продукт на глава от населението, изразен в покупателната способност, е два пъти по-голям от средното равнище за страните от ЕС и пет пъти по-голям в сравнение с Литва, сочат данните.

Богатството на ирландците е с около 1/3 над средното равнище за страните от ЕС. Най-ниско по скалата се нареждат трите страни, кандидатки за членство в ЕС - България, Турция и Румъния, посочва изданието.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 9 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 10 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 10 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 11 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 13 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 13 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 13 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности