0
Пз зидентът на Македония загина в Босна. Това е трагичната новина по първите страниците на всички български ежедневници. Самолетът му "Кинг еър-Б-200" с общо 9 души на борда се разби в планинската местност в Босна малко след 8 ч. сутринта. Трайковски трябваше да кацне в босненски град Мостар за участие в конференция за инвестиции в Босна и Херцеговина, припомнят изданията.

Лошите климатични условия или механична повреда в машината вероятно са предизвикали трагичния инцидент с македонския държавен глава, отбелязва "Пари" в специалната си кореспонденция от македонската столица Скопие. Материалът е озаглавен "Загина балансьорът на междуетническите отношения в Македония".

Трайковски има опит в религиозните и етническите проблеми, добавя "Дневник", като отбелязва, че преди да бъде стане политик, той е бил методистки пастор в една държава, разделена между православни и мюсюлмани. Трайковски преминава към протестантството и се отказва от православието и комунизма по време на пребиваването си в САЩ през 80-те, където учи теология, разкрива още "Дневник".

В Скопие тъжно констатират за стария аероплан на Трайковски: Парите не стигат - балканска работа, подчертава "24 часа". Това е терористичен акт, съмнява се ВМРО, допълва часовият вестник. Самолетът е паднал в район, където се предполага, че все още има мини от времето на босненската война. Затова към мястото на катастрофата са изпратени и сапьорски екипи, посочва вестник "Стандарт".

СФОР отрече информацията на босненската полиция, че са намерили разбилия се самолет и телата на пътниците, отбелязва "Дума".

"Ройтерс" обърква президентите, изтъква от своя страна "Труд". Вчера два пъти агенцията обърка българския президент Първанов със загиналия му македонски колега. Минути след новината за катастрофата в Босна "Ройтерс" пусна снимка на Първанов с текст за катастрофата "с македонския президент Борис Трайковски", пише вестникът. За малко да направи гаф и председателят на парламента Герджиков, допълва "Труд". Той понечи да каже, че Трайковски е "български", но се поправи и извини пред депутатите в Народното събрание за неволната грешка.

Вместо да празнува първата си стъпка към влизането в Европейския съюз, Македония изпадна вчера в траур и шок от гибелта на президента си Борис Трайковски, изтъква "Сега". Временно държавен глава на Македония стана председателят на парламента Любчо Йордановски. Очакват се избори в Скопие до 40 дни, информира "Монитор".

У нас парламентарните избори догодина може да са за Велико народно събрание (ВНС), разкрива "24 часа" идеята на зам.-шефа на НДСВ Даниел Вълчев, лансирана от самия него в интервю за вестника. Една от идеите му за корекция на конституцията е отпадането на самата институция Велико народно събрание (ВНС). Промяната на конституцията може да става с референдуми, а не с тромавата институция ВНС, смята царският депутат.

Да дадем на президента повече правомощия, за да бъде изваден той от ситуацията от време на време само да поучава, предлага още от революционните си идеи Даниел Вълчев. Българската конституция осигурява независим съд за всички. Има обаче проблем с правосъдието.

Съдебната система в България е корумпирана, алармира "Монитор" за основният извод в доклада на Държавния департамент на САЩ. Проблемите в правосъдието ни са липсата на координация, слабото заплащане и остарелите процедури, пише още в документа.

Защо не тайни агенти от чужбина, гласи предложението на двамата американски данъчни експерти Бърнард Бейлър и Фред Бораков пред "Труд". България е малка и много хора се познават. В много европейски държави, където има проблем, данъчните служби ще извикат агент от чужда държава и той ще се престори на бандит от Ню Йорк например, аргументират предложението си за данъчна полиция щатските експерти.

Въпреки сериозния отпор и критиките, които срещна от почти всички представители на юридическите, политическите и бизнес средите в България, т.нар. "законопроект за конфискацията" мина в парламента, съобщава "Дневник". Имоти, вещи и средства над 60 000 лева, за които има данни, че са придобити от престъпления, ще бъдат конфискувани, разкрива "24 часа". Това ще се прави и когато притежателят е починал, изчезнал или не носи отговорност поради амнистия или невменяемост. Ще бъде отнемано и от наследниците на бандитите или ако е прехвърлено на съпрузи или съдружници, допълва часовият вестник.

Новото време повелява и да не говорим на жаргон и с чуждици, пише "Сега". Шефът на "Новото време" Емил Кошлуков въстана срещу жаргона, чуждиците в българския език и надписите на латиница. Той реши да ги унищожи със Закон за чистотата на българския език. Депутати от НДСВ и опозицията обаче предричат, че проектът му няма да мине през парламента. Кошлуков ще запише в закона, че в официални документи и в медиите е забранено да се използват чуждоезични думи, когато те имат български аналог. Той изтъква, че вместо "кастинг" може да се казва "конкурс", вместо "хепънинг" - празненство, вместо килъри - "убийци".

"Такъв закон е невъзможен - отбелязва "Сега" коментара на жълтия Кирил Милчев, филолог по образование и писател. - Българският се развива по свои си закони, а не по законите на когото и да било. Чуждици така или иначе навлизат. Обратното се казва пуризъм", изтъква филологът.

Влизаме в НАТО с "Жар за милиони", съобщава "Труд". Жан-Мишел Жар, бащата на електронната музика, е поканен от Атлантическия клуб да изнесе мегаконцерт в София. Спектакълът се предвижда за 27 юни - ден преди България да участва в срещата на НАТО в Истанбул като пълноправна страна членка на алианса.
И накрая "24 часа" отбелязва информацията на РФИ-България, получена от бившия шеф на протокола на иракския диктатор Хюсеин, че Саддам е бил садист, психопат и наркоман.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Любопитно Преди 1 минута

От едно парченце кост учените могат да извлекат удивителна информация за миналото

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Любопитно Преди 1 минута

Преместването не е за постоянно

Виена

Докъде пътуват българите за Великден и майските празници?

България Преди 27 минути

Топ 7 предпочитани дестинации от българите дестинации за празниците

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 36 минути

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

България Преди 36 минути

Темата коментираха Любо Ганев и Самуил Огнянов

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 46 минути

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 57 минути

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 2 часа

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 2 часа

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове