0
174 млн. лв. е очакваният дефицит на Здравната каса през 2004 г.

"Обидно! Оправяме гафове на държавата". Под това заглавие "24 часа" показва ширнали се опашки из коридорите на Националния осигурителен институт (НОИ). Чака се поне по 3 часа, за да се проверят здравните осигуровки, пише изданието. След което пояснява: може да се наложи на всеки от нас да виси по опашки. Защото малките фирми не винаги уреждат навреме здравните вноски.

Св. Синод например също не се е издължил за здравните вноски, твърдят пред БТА свещеници от Русе. Много хора се осигуряват сами и го правят в НОИ. Сиреч, пише "24 часа", хаосът става пълен, а Здравната каса внезапно ви въвежда в списъците на нередовните платци и току-виж ви се наложи да плащате изцяло за прегледи и спрат да ви покриват лекарствата.

174 млн. лв. е очакваният дефицит на Здравната каса през 2004 г., съобщават оттам пред "24 часа". Има и лъч светлина, за да сте наясно със здравните си вноски. В електронния сайт на осигурителния институт - www.noi.bg - трябва да се е появило специално каре, където при вкарване на ЕГН и ако всичко е наред, трябва да излезе надпис: "Лицето е с непрекъснати здравноосигурителни права". В противен случай ви предстои ходене по мъките.

Блокират заплатите при непокрити задължения

В същото време данъчните смятат да блокират заплатите при непокрити задължения, пише вестник "Сега". Инициативата е нова. С нея данъчното смята да разчисти задълженията на тези, които не са си платили налога за имота или колата. За целта те ще пращат на два пъти уведомителни писма със 7-дневен срок. А после ще се обърнат към работодателите, като условието на удръжките е на лицето да остават поне 150 лв. месечно.

Атакуваха с пикел парламента

А отчаянието взима връх. Атакуваха с пикел парламента, пише "Новинар". На снимката виждаме как полицията закопчава с белезници психичноболния Ангел Иванов от Русенско. Прободоха с пикел северния вход на парламента, отбелязва и "24 часа". "Монитор" в едър план улавя на снимка "прободната рана" върху символното тяло на държавата".

"Новинар" коментира: "докато у нас тече своеобразно състезание кой къде да сътвори голям, по-голям и най-голям скандал, един луд заби пикел в парламента. Човекът, една от многото жертви на прехода, пише изданието, сътвори действие, което не възмути здравите. Което пък би трябвало да накара политическите сили да се замислят. Защо пикел? Защо точно парламентът? И ако си отговори откровено, да извика: скандал!"

Симеон поиска втори мандат

Симеон обаче поиска втори мандат, четем по първите страници на "Монитор", "Пари", "Сега", "Новинар" и "24 часа". Направи го след Милен Велчев" пише "Пари".

"Властта не ме съблазнява", отбелязва "Монитор" акцент от вчерашната му реч пред НС на НДСВ и публикува пълния текст на словото.

"24 часа" също публикува словото, но набляга на следните думи на премиера: "Спокойният ми тон се тълкува като слабост. Не мисля, че решимостта ми да работя за родината се мери с удряне по масата".

"Пари" от първа страница откроява обяснението на Симеон по царските имоти: "Чувствам се длъжен да припомня, че връщането на неправомерно отнетите ми преди 60 г. имоти се извърши по закони, важащи за всеки български гражданин. Затова според премиера Сакскобургготски дискусията била "изкуствено разпалена".

"Честно или по царски?", така "Труд" коментира вчерашното недвусмислено желание на премиера да си върне имотите. "Щом като г-н Сакскобургготски иска честна реституция, най-добре е да се раздели със сегашните си консултанти", коментира "Труд".

Защото не личи те да са го уведомили, че не може да претендира за имоти, без нотариален акт за собственост. Не социалистическата, а Търновската конституция е забранила на царски особи да се сдобиват с държавна земя и то барабар с връх Мусала, пише "Труд".

А "Новинар" съобщава от първа страница: Симеон сече 2000 декара гори. Източник на твърдението е икономистът Венцислав Димитров, бивш депутат и царски съратник, който настоява, че не вижда никаква почтеност да му се върнат клекове под Мусала, той да ги замени с първокласна борова гора и да започва сеч. От министерството на горите обаче уточняват, че нямат информация за незаконна сеч, свързана с фамилия Сакскобургготски.

Дългът ни порасна с 671,9 млн. долара

А в това време дългът ни порасна с 671,9 млн. долара, пише "Пари", по-скоро верен на фактите, не на политическата шумотевица. Става дума за брутния външен дълг на България, който е нараснал с въпросните 670 млн. долара в доста кратък период - от 31 декември 2002 г. до август 2003 г. (данните са на БНБ).

Аферата "Чорни"

И отново Чорни. "Майкъл Чорни е моят принципал", извежда "Труд" с огромни букви казаното от Николас Трепидес, изпълнителен директор на "Ромент трейдинг", привел през 2001 г. 200 000 долара на фондация "Демокрация".

В блиц-интервю за "Труд" г-н Трепидес потвърждава, че е получил инструкции от Чорни да приведе парите, но не знаел защо и никога не се е свързвал и не е разговарял с фондация "Демокрация". "Стандарт" пък настоява да разбере как и за какво са похарчени парите от дарението.

Изданието цитира и думи на бившия шеф на финансовото разузнаване Николай Иванов, който твърди, че на времето по молба на фондация "Демокрация" е правена проверка на кипърската фирма и от кипърските власти станало ясно, че фирмата не е замесена в скандали с пране на пари.

"24 часа" в опит да се ориентира в се обръща за коментар към икономиста Красен Станчев с въпрос: "За какво могат да се използват 200 000 долара?". "Преценете сами - наши изчисления показват, че вкарването на 10 депутати в парламента струва около 2 млн. долара", отвръща Красен Станчев.

"Колко тогава е струвало вкарването на 120 депутати на НДСВ?, пита "24 часа". "Около 6 млн. долара", отговаря Красен Станчев, като се има предвид "негативната рента на СДС и БСП".

"А откъде идват парите?", любопитства изданието. "Проучваният показват, че малка част идва от държавната субсидия, друга малка част - от "светли" фирми, по-голяма част от фирми, свързани със сенчестия бизнес, които искат да станат монополисти, а останалото са пари на ръка", отговаря анализаторът Красен Станчев.

Самият той не вярва много на "куфарчетата от митниците" и се аргументира така: от сръбска страна една митническа смяна е 10 души, а от българска - 60 души. Има много "плътски излишества", за да стигнат пари и до партийните каси.

Разкритията на "Шпигел"

В това време НРС търси кой е плащал на "къртицата" в Мюнхен, пише "Дневник, връщайки ни към шпионския скандал с Германия. Това доказва, че нашите служби не са финансирали вербуването на агента на BND, подчертава "Дневник", въпреки, че българката М.Д. наистина е била пратена в Германия, за да установява контакти с германското разузнаване.

Така е - разведката се весели, а народът отива на избори, пише "24 часа", свързвайки в едно случаите Бриго, Чорни, Бета и разкритията на "Шпигел".

Раздават аналгин за бъдещите кметове

Нещо повече - раздават аналгин на бъдещите кметове, пише "Стандарт". Мярката била насочена към жълтите кандидати, БСП пък търсели фелдшери, готвели амоняк за припадналите си кандидати и валидол и лексотан за по-слабонервните. Партиите се правят на дядо Коледа заключава "Стандарт".

Промени в МОН

В предизборната суматоха не разбрахме, че има промени в образованието, съобщава "Труд": общи изпити се въвеждат за всеки срок. Става въпрос за вътрешно оценяване, въведено с критерии от МОН. То щяло да се прави от учителите, но по зададени от министерството задачи и критерии.

Обсъждат се изпитите за елитните гимназии да са след 8 клас, а не след 7 клас, пише "Новинар". Промяната можела да влезе в сила най-рано от лятото на 2005 г. с оглед на европейските стандарти.

В рода на Наполеон кипи българска кръв ?

Какво чудно може да има в този свят, ако и в рода на Наполеон кипи българска кръв, четем в "Труд". И го доказва чрез интервю с принц Шарл Жером Виктор Наполеон:

"Не съм сигурен каква точно е българската връзка в рода на Наполеон, но има такава". Българин имало в семейството на Люсиен, трети брат на Наполеон.

Самият принц Шарл е в момента зам.-кмет на Аячо в Корсика, кандидат е за Европарламента. Не е идвал в България, както отбелязва "Труд" и не познава Симеон Сакскобургготски, макар да е слушал много за него.

"Но не ми е ясно какъв е той", заявява Шарл Бонапарт - "не знам дали Симеон е капиталист или социалист".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 4 минути

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 20 минути

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 58 минути

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 1 час

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 1 час

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 1 час

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 1 час

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 1 час

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 1 час

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 1 час

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 2 часа

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 2 часа

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 2 часа

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 2 часа

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 2 часа

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев