0
Сж жни преспи и парламентарни страсти си оспорват първите страници на българската съботна преса.

Ето и своеобразната връзка, която прави "24 часа" чрез анализа на политолога Иван Кръстев: "На 4 февруари парламентът обкръжи хората".

"Пожертваха Герджиков", извежда "Труд", илюстрирайки заглавието си с данните на електронното табло в парламента: "гласували 234, "за" 119, "против" 114, "въздържал се" - 1".

Т.е., както констатира "Телеграф", "парламентът остана без шеф, а Огнян Герджиков заяви, че напуска и Народното събрание".

Или, както пише във водещото си заглавие "Дума": "Мечо се връща у дома" - с пояснението: "Проф. Огнян Герджиков, автор на стихосбирката за деца "История с Мечо, с патоци и Лиса", бе освободен с гласовете на обединената опозиция и плати за фалита на жълтото управление."

Свалиха Герджиков с овации, подчертава "24 часа", след което добавя: "Издигат го пак"... Ала професорът, който "го отнесъл" заради мнозинството, е бил повече от категоричен, че напуска това Народно събрание, пише изданието.

"На практика това е идиотизъм", цитира "Дума" "изцепката" на предводителя на жълтите Станимир Илчев, който съзрял в решението наличието на "119 идиоти в парламента".

А всъщност, както уточнява левият вестник, "председателят на ПГ на НДСВ бе сред организаторите на безочливото бламиране на кворума в Народното събрание два петъка, поради което се стигна до оставката на Огнян Герджиков".

"Монитор" разказва колко оспорвана е била петъчната парламентарна битка: НДСВ (чрез заповед на министъра на транспорта Николай Василев) дори вдигнало хеликоптер, за да докара от турската граница депутата Светослав Спасов.

А на отцепниците от "Оборище" според Теодора Литрова били предлагани между 100 и 200 000 лв., за да гласуват с жълтите, но те отказали.

И още описания в заглавия на случилото се вчера в парламента, където се стигна до безпрецедентно обединение на опозицията.

"Труд" представя нещата така: "Комунисти и костовисти в единен фронт"; "Опозицията превзе парламента", твърди "Сега".

Валерия Велева в коментарната колонка на "Труд" определя случилото се като "историческа победа", в името на която "един достоен човек бе свален от поста си. И изпи до дъно криворазбраната Партийна лоялност и гордо понесе Царската неблагодарност. Сега идва ред на жълтите да си сърбат попарата".

След Герджиков идва ред на Сакскобургготски, четем в коментара на "Труд", който добавя: "Лошото е, че за всичко това ще плащаме ние".

"Първият падна - Герджиков", категоричен е "Стандарт".

Изданието подготвя читателите си за идната седмица чрез снимка на първа страница в рубриката "На прощаване", на която виждаме проф. Герджиков, силно умислен за настоящето, докато зад гърба му премиерът Сакскобургогттски излиза от кадър с тиха стъпка.

"Трудно ще спасим кабинета", цитира "Стандарт" думите на Ахмед Доган и тутакси дава външната перспектива: Европа не пита кой ни е премиер, Брюксел ще подпише споразумението по присъединяването на 25 април с всяко избрано правителство.

"Десен курс към предсрочни избори", настоява "Новинар" и дава разстановката на силите: "Десните партии настояват за разпускане на парламента и определяне на дата за предсрочни избори. Те се обявиха против съставянето на експертен кабинет, излъчен от 39-ото Народно събрание. За кабинет на "националното съгласие" се обяви само лидерката на БЗНС-Народен съюз Анастасия Мозер, която по всяка вероятност ще бъде избрана за председател на парламента".

Това е логиката на десните сили, докато социологът Андрей Райчев от страниците на "24 часа" се пита: "А какъв е интересът на БСП? Защо така яростно напада жълтото управление, към което проявяваше известна близост и сега ще смени Огнян Герджиков с антикомунистката г-жа Мозер?"

Отговорът на Андрей Райчев: "В БСП има цяла серия лидери и лидерчета, които нямат и теоретичен шанс да участват в жълто-червен кабинет. Затова яростно саботират жълто-червения диалог (и респективно възможността президентът Първанов да участва в кризата, като състави "коалиционен" служебен кабинет).

За да очертае кризата, "Новинар" в стоп-кадри от петъчния ден показва как премиерът и основни министри пият "по чаша студена вода".

От всичко казано за бедствието на управляващите, "Труд" извежда на първа страница едно "прозрение".

Запитан дали знае подала ли е г-жа Шулева оставка, Симеон Сакскобургготски отговаря: "Не думайте! Трябва да зная и това ли?! Благодаря ви много."

И сега към другото природното бедствие: 3 метра сняг дори във Варна, както извежда "24 часа", и по-точно - към "бялото бедствие", както го определя "Труд", за да го отграничи от "жълтата криза".

Това е бедствие в девет области, пише "Монитор"; "снежен ад", който блокира и затрупа страната, каквато е оценката на "Стандарт".

Призивът на кметовете на Варна и Бургас към хората е: "Излизайте навън само в краен случай". Ураганен вятър е обърнал тирове и микробуси край Сливен. Цял ден бронетранспортьори измъкват рейсове с деца и родилки край Добрич, Стара Загора и Кърджали. Добре са тези пътници и ученически екскурзии, които са се сетили да тръгнат с провизии, четем в "Монитор".

Още повече че "безплатните кифли стигат само до изборите", връща ни към политиката "Телеграф".

Разчетите всяко дете от I до IV клас да получава "кифла и чаша мляко" (на стойност 50 ст.) при отпуснати 19 млн. лв. са за 125 дни, т.е. до изборите, ако при това не се приспаднат никакви транспортни и други разходи, пише изданието.

Почиваме четири пъти по четири дни, съобщава ни друго добро намерение на кабинета "Стандарт". Идеята е това да става около 3 март, 24 май, 6 и 22 септември, като петъците ще се отработват.

По повод на празниците и рекордната употреба на алкохол през тях "Труд" триумфално извежда: "Французин надпи дори бай Пешо". Става дума за съобщение на "Франс прес", че французин е бил задържан зад волана с 10 промила алкохол в кръвта.

Нашенският "подвиг" в Града на тепетата беше 9,76 промила и също бе отбелязан в световните медии, припомня "Труд".

А иначе сериозната българо-френска новина е друга - "Уикеда" е в световната селекция на РФИ за февруари, съобщават на последните си страници "24 часа", "Монитор" и "Телеграф".

"24 часа" пояснява, че това е много важно, защото композицията "Mmh yes" влиза в редовната месечна компилация на "RFI musique", което означава разпространение в 125 страни и 405 партньорски радиостанции. С РФИ по света...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Докторе, имам депресия, ръцете ми треперят, чувствам се като нищожество... - Ясно. Кога си заминава тъща ви?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 6 часа

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 7 часа

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 7 часа

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 8 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

Свят Преди 8 часа

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април

<p>Шарл Мишел с призив към&nbsp;грузинските политици</p>

Шарл Мишел: Ветото върху закона "за чуждото влияние" дава на правителството "миг за размисъл"

България Преди 8 часа

По-рано днес Зурабишвили обяви, че е наложила вето на закона, предизвикал масови протести в продължение на седмици

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

България Преди 9 часа

Задържани за разпити твърдят, че униформените са издевателствали над тях

<p>Ричард Гиър: Този филм резонира със собственото ми емоционално пътуване (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Ричард Гиър: "О, Канада" резонира със собственото ми емоционално пътуване

Любопитно Преди 9 часа

Актьорът казва, че се е върнал към чувствата, които е изпитвал след смъртта на баща си

<p>Румен Радев разговаря с президента на Косово, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Румен Радев разговаря с президента на Косово

Свят Преди 10 часа

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Технологии Преди 10 часа

"Боинг" залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то "Старлайнър" може да започне редовни мисии до МКС

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Свят Преди 10 часа

Парижките прокурори съобщиха, че тече разследване

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Свят Преди 11 часа

Законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", каза тя

<p>Убит е командир на &quot;Ислямски джихад&quot; близо до Рафах</p>

Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" близо до Рафах

Свят Преди 11 часа

Израелски войници са убили няколко бойци при сблъсъци през последното денонощие

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 11 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 11 часа

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва