0
в вестиционен рейтинг от "Ес енд Пи" оскъпи глобалните ни облигации - пише финансовото издание "Пари" и допълва в подзаглавието в опит да разясни: - Минути след новината, правителството обяви, че ще изкупи "Ди Ай Ес Си" с пари от фискалния резерв."

Чак на 24-та страница на вестника, озаглавена "Капиталов пазар", е преводът. Първото, което се разбира, е, че това е нещо хубаво! Цитиран е финансовият министър Милен Велчев: "Вече сме в А-група на световната икономика - повишаването на кредитния рейтинг на България в чужда валута до инвестиционен от "Стандарт енд Пуърс" означава, че от днес станахме член на неголям световен клуб, където членуват държави, които се броят на пръсти."

"Пари" пояснява, че спестяваме лихви в перспектива за над милиард лева. И още: "След Русия България е втората страна от възникващите пазари, която се сдоби с инвестиционен рейтинг."

"Монитор" го казва малко по-човешки: "Нова сделка по дълга сваля лихвите у нас."

"Виж" допълва: "Велчев опитва да намали външния дълг".

"Дневник" обаче зове в коментар кабинетът да обяснява повече тези сложни неща на народа и пише: "Дори и всичко да е перфектно, за широката публика остава съмнението, че има нещо скрито-покрито, иде реч за комисиони и изобщо - че работата не е читава."

Пред "Пари" председателят на икономическата комисия Валери Димитров определя новината като "в полза на цялото общество". Следващата стъпка е съкращаване на раздутата държавна администрация, по примера на Ирландия, следваща модела на "малкото правителство", казва Димитров.

Вече сме в А-група на световната икономика, е коментарното гледище на "Труд", който пише: "България бе детронирана на футболното поле, вече не се знае дали е в Б- или във В-отбора. За сметка на това от вчера държавата е в А-отбора на инвеститорите. Велчев добре е направил сметката - по-изгодно стратегически е България да не плаща убийствени лихви през следващите 20 години и така да освободи терен за по-гъвкаво привличане на инвестиции. Нещо като изравняване на резултата и минаване в настъпление от по-изгодни голови позиции."

А сега - текущи скандали, следваща серия.

"Махнаха и ген. Миланов" ("Монитор"), "В запас" ("24 часа"). "Чистката повлече и ген. Миланов" ("Виж"). "Генералите - нагоре-надолу; голямо движение на генерали настана в държавата" ("Труд"). "Сега": "Генералски ремонт; игра на нерви между кабинета и президента за махането на Владимиров".

Допълнителен щрих във всички вестници: "Бойко Борисов с още една звезда, на генерал-лейтенант".

Коментаторка във "Виж" пише: "Освен звездички истинските генерали заслужават и верни началници. Службите се изчервиха, но не от срам, а от кадруване на готвещата се да управлява БСП."

Тезата на журналистката е, че пенсионирането на двамата генерали Владимиров и Миланов не е заради "удобния скандал" с гардовете на НСО, а това е просто претекст за политическа, червена чистка. Заключението: "Истинските генерали нямат нужда от звездички, а от верни началници."

"Дневник" пише за "ляв завой при смяната на директора на НСБОП". Според източници на "Труд" освободеният Румен Миланов щял да седне в креслото на по-рано освободения Димитър Владимиров - за пег-шест месеца, докато се намерел титуляр.

"24 часа" допълва: "Ако се справел добре, ген. Миланов щял да бъде назначен за постоянно. Лансират за поста и ексначалник на службата и бивш шеф на баретите."

В "24 часа" на страница "Анализи" журналист обяснява: "Първанов показа, че недосегаеми няма, изигра блестящ тактически ход." Както по финансовата новина, така и по генералската, пресата търси футболна метафора-превод на случващото се: "24 часа" пише за президента, че "... като един Пиер Луиджи Колина предупреди, после показа жълт, а след това и червен картон. Това респектира играчите на политическия стадион."

"Монитор" хроникира в снимки и думи: "Бившият: Утре слънцето ще изгрее и без мен; Новият: Уважавам институциите и ще замълча". Метеорологичната метафора е всъщност коментар на отстранения шеф на антимафиотите.

"24 часа" също показва Борисов и Миланов един до друг и обявява в карета: първия генерал "с още една звезда", а втория -"в запас".

"На Владимиров бе даден шанс да запази достойнството си, той го пропусна", пише "24 часа". Експертът по сигурността Димитър Йончев призовава пред "Пари": "Кабинетът да не концентрира цялата власт"; важните решения в сигурността да изискват два-три подписа на различни институции, иска Йончев.

С него има интервю и в "Стандарт", в което председателят на Балканския форум по сигурността казва: "Владимиров е професионалист, но подцени скандала. Който е по-малък, той си отива."

Футболът присъства във вестниците не само като метафора за политиката...

"Труд" например пита "Да закрием ли футбола!?" в обширна публикация, а "24 часа" коментира: "Докато футболът не добие статут на национална политика, резултатът ще е все пет на нула за лошите."

И с друг спорт сравнява пресата "генералския" скандал днес - с плуването.

"Новинар": "Мъж изпразва басейна си. - Защо го правиш?, пита жена му. - Искам да упражнявам скокове във вода, но не мога да плувам."

Президентът и министърът на вътрешните работи махат генерали и полковници сигурно защото им се плува. Нормално е, като виждаме колко е гола вода националната ни сигурност - вътрешна и външна. А общинарите, на които пък им се скача във всяка далавера, решиха да напълнят казармите ни с роми и да ги разкарат от апетитните терени в София. Усмихни се, България! На теб ти е все едно дали басейнът е пълен или празен просто защото нямаш басейн."

Отглас от изпита по математика вчера?

Да, има. Вестниците ("Труд", "Монитор", "Стандарт"...) поместват решенията от задачите от темата. На една от задачите решението е, че: "Параходът е изпреварил танкера за 30 секунди"... Да им имаме проблемите на седмокласниците, нали?

Има къде-къде по-драматични проблеми, както пише същият вестник - "Монитор".

"Звездата на френското кино Изабел Аджани стана булка беглец, напусна годеника си Жан-Мишел Жар месец преди сватбата. Музикантът й изневерявал с гръцка актриса!".

Прочее, Гърция и Франция днес в пресата имат и футболна връзка: "Ще танцуват ли довечера французите сиртаки на мача на мачовете?", пита многозначително "Труд". А "Стандарт" допълва: "Франция фаворит на букмейкърите."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Миланович: Не съм обиждал българите

Миланович: Не съм обиждал българите

Свят Преди 4 часа

Днес той подчерта, че никой не се моли България да пропадне

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 4 часа

Амбициозната Михаела Тричкова напусна състезанието и се раздели с черната си куртка

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 9 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 10 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 10 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 11 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 11 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 12 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 13 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 13 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 13 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 13 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 14 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 14 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 14 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 14 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"