0
Иа а ли краят на процеса на медиците ни в Либия?, гадае пресата. Според "Монитор" експертизата по делото ще е готова до 3 месеца (предположение, изказано от адвоката Осман Бизанти). Всичко това, подчертава изданието, дойде в резултат на изненадваща едночасова среща между Соломон Паси и Муамар Кадафи.

Кадафи иска бърз край на делото, подчертава и "24 часа". И уточнява, че срещата Паси-Кадафи била безпрецедентна, тъй като лидерът на Арабската Джамахирия няма практика да приема гости на ниво външни министри. По време на разговора Кадафи заявил, че очаква подкрепата на България като член на Съвета за сигурност на ООН в случай, че трябва да се представи решението на Либия да се откаже от програмите си за оръжия за масово поразяване.

"Къде е вашият президент?", с тези думи, според "Труд" , либийският лидер приел нашия външен министър, давайки да се разбере, че търси задълбочаване на контактите. След което Кадафи обещал съдът "да работи ден и нощ, за да осигури час по-скоро честен и прозрачен финал на делото с медиците". Оценката на "Труд" е: промяната в либийската позиция е пряко свързана с опита на Триполи да изчисти имиджа си. Изданието цитира и източници от британската преса, които смятат, че освен, че е имала програми за химическо и биологическо оръжие, Либия е била близо и до създаване на атомна бомба.

Нямаме обаче обща позиция по АЕЦ, пише "Стандарт". И дори цитира Огнян Герджиков, че "има вероятност да не се стигне до обща позиция на президента, премиера и председателя на парламента за съдбата на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ. Така, на практика външната ни политика се разтроява, а що се отнася до съдбата на тези блокове, според Огнян Герджиков, България не трябвало да затваря реакторите преди да бъде пълноправен член на ЕС.

"Труд" също отбелязва, че "тримата първи не могат да се разберат за АЕЦ". И цитира предложенията на президента, които са следните: докладът от партньорската проверка да се представи скоро (примерно до януари), а не през април; България да декларира, че приема всеки резултат от проверката, но да го поиска и от европейските си партньори; трето да се стъпи на парламентарното решение, че затварянето на реакторите не трябва да става преди 1 януари 2007 г. Преди Коледа президентът Първанов се надявал да има среща по този въпрос с министър-председателя.

А в това време, колкото и да не е за вярване, парламентът работи, пише "24 часа". Народните избраници заседаваха вчера, ще работят и днес, после излизат във ваканция. Така например, отбелязва часовият вестник, вчера те забраниха рекламата на белина и на каналина (като на опасни химически препарати).

Рекордно дълъг текст в закона развеселил депутатите. В продължение на 19 минути шефът на комисията Джевдет Чакъров чел от трибуната параграф 20, а едва стигнал до половината му. "Спрете, спрете, Боже, какъв текст", прекъснал го председателстващият Любен Корнезов и обявил този параграф от 22 страници за рекордьор в историята на българския парламентаризъм.

А иначе едно тяхно решение по първите страници на пресата: "Опростиха данък здраве", както пише "Стандарт". "Монитор" пояснява: "разсрочиха плащането на дългове за здравни вноски". Така неплатилите вноските си до 31 декември т.г. не губят правото си на медицинско обслужване, доколкото могат с молба (подадена до 31 март) да поискат да си платят вноските до края на 2004 г.. Над 2 млн. българи имат неизплатени повече от три вноски, заявяват от НОИ. Една част от бедните българи може въобще да бъде освободена от вноските, цитира "24 часа" думите на шефа на здравната комисия доц. Атанас Щерев. Вместо тях щяла да плаща държавата. Депутати дори заплашили, че ще дадат промените в закона на Конституционния съд, понеже в Конституцията е записано, че не може да се откаже здравна услуга.

През 2004 г. доходите ни ще нараснат с 4 %, заявява пред "Монитор" финансовият министър Милен Велчев. Но и инфлацията щяла да е 3,5-4%. Реалните доходи на хората в бюджетната сфера ще нараснат едва с 2%, пресмята пред "24 часа" икономическият съветник на президента Ивайло Калфин. А при пенсионерите това означавало под 1% на месец.

Ала Коледа е, настройва ни на празнична вълна "Стандарт", и масово се поръчват коледна пуйка. Дори в хипермаркетите са пуснали изпечени пуйки. Хит била пуйката, пълна със стафиди и сини сливи. "24 часа" дори разказва "коледни приказки", в които звезда пада от небето, а крадци даряват бездомници с плячката си. "Монитор" настоява, че единствено свежите коледни дръвчета са тези, отсечени на пълнолуние. И понеже сертификат за това няма, дава една "бабешка рецепта": накиснете дръвчето три дни "да пие" вода, може и подсладена. Само така можело да се спасите от иглички по килима, пулверизаторите не помагат.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 8 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 8 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 10 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 11 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 11 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности