0
Ме ен Велчев прибра оставката си - това е водещата новина в днешната преса. "24 часа" обаче подчертава, че това е станало, след като той достатъчно дълго трябваше "да чака, чака Симеон" , а "Труд" пише: "Велчев спря да се сърди". След което изданието пита: "Дали той ги пребори, или те го убедиха?"

По това кой кого е преборил има определени разногласия в пресата. "24 часа" се е сдобил с факсимиле на писмото, с което се изтегля оставката, и го публикува. То започва с благодарност към министър-председателя за "загрижеността към проблемите", повдигнати в предишното писмо-оставка на Велчев от 6 август т.г. И още: "Особено ценя проявеното разбиране от Ваша страна, както и от страна на председателя на ДПС", пише Велчев.

"Пари" обяснява обаче оттеглената оставка на Велчев по следния начин: в лондонското Сити коментирали, че щом принц Кирил се върнал от Палма де Майорка в понеделник, той звъннал на баща си в София, за да ускори решението. Часове по-късно, припомня "Пари", Велчев пристигна спешно от морето, за да разговаря с премиера.

"Монитор", позовавайки се на доверен източник от следствието, твърди, че в полицейския опис след атентата с колата на Иван Тодоров-Доктора, не фигурира обща снимка между контрабандния бос и Велчев. Там обаче има достатъчно компрометиращи неща, пише "Монитор" и ги изброява: листче с надпис "Дидо от НСБОП", списъци с раздавани пари (сумите варирали от 100 000 до 350 000 евро), а най-скандалното било, че и петте GSM-а - веществено доказателство по делото, били с изтрити от неизвестно лице памет.

Има още по-скандални неща: "Велчев развежда Симеон и Доган", прогнозира в анализ "24 часа". Понеже върнатата оставка предвещавала пореден завой в приватизацията на БТК, което може да е третият инсулт в управлението НДСВ-ДПС, а третият инсулт винаги е фатален, пише "24 часа" - това може да е краят на съвместното управление на царистите и турците.

И оставката на Велчев, и добрите новини около "Вива венчърс" развалиха отпускарския рахатлък на Доган, твърди авторът на анализа Илхан Андай. Така "Коч-Тюрк" безвъзвратно се отдалечава от сделката, а в Анкара, където вече гърмяха шампанско за сделката по телекома, сега са като попарени, пише часовият вестник. И определя Доган и "мозъчното ядро" на ДПС като жители на Истанбул, под чиито нозе земята се люшка. Макар начинанието на оставката да било и пирова победа за Велчев, който сега е с бушониран имидж.

Единствено "Стандарт" излиза със заглавието: "Велчев се върна на бял кон", смятайки, че със своя ход той е разрешил бюджетната си политика.

"Пари" извежда новината, че "Коч холдинг" вече се оттегля от сделката с българския телеком". А "Труд" препечатва анализ на "Ройтерс", в който се цитират хипотези, че зад цялата тази история с оставката може да се крие "блъф с облигациите".

Нещата опират до "господаря на мълчанието", пише "Труд" - няма кой друг да отговори на цялата тази галиматия около оставката. Кой друг знае какво става под керемидите на царския покрив? Няма обаче кой да отговори, констатира изданието. Премиерът е обвит в монархическо безмълвие. Ала дали е и господар на положението? - пита "Труд".

След което пресата насочва вниманието си към убийството на контрабандния бос Фатик-младши, където мистериите не са по-малко.

Има заподозрени за убийството на Фатик, почеркът на разстрела е сходен с убийството на Емил Димитров-Макарона, цитира "Стандарт" ген. Бойко Борисов. Дали Фатик не е убит от "свои"? - пита "24 часа" и на цели две страници излага хипотези за убийството. От тях става ясно, че килърите били наясно със секретния код "Мизия" (става дума за код по правителствения път, който подсигурява кортежи към резиденция "Бояна") На петата минута целият район е блокиран, обясняват източници от МВР. Схемата е перфектно разработена още при Живков и продължава да действа. Трасето се наблюдава от зумери в полицейските патрулки. Което означава, че изпълнителите може и да са били бивши служители на МВР, пише часовият вестник.

После изданието се връща с две истории към миналото. Фатик-баща беше основател на "Кинтекс", твърди бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов. А Йордан Соколов разказва, че по времето, когато бил вътрешен министър, барети му доложили как Фатик-баща се возел с личната кола на тогавашния шеф на НСБОП Тихомир Стойчев.

Фатик е бил предупреден за атентата, допълва "Труд" и изказва хипотезата, че убийците са вече извън страната. В момента две големи групировки се борят за контрабандните канали, разказва от своя страна пред "Дневник" бившият главен секретар на МВР Славчо Босилков. Доктора и Самоковеца участвали в тях, но о.з. ген. Босилков отказва да даде повече подробности.

"Корупцията, тънката нишка, свързваща политиката, бизнеса и мъгливата съдебна система, е едно от нещата, които най-много тревожат Европейската комисия и страните членки", пише Онър Махони в анализ за "EU Observer" (публикуван в "Дневник").

А иначе: Евтиния ! - цените на летните стоки падат с 40%, констатира "24 часа". До 40% падат цените на почивка на морето, твърди изданието. И то от днес. 35 лв. е вече цената на легло в тризвезден хотел на Златни пясъци, а 8-15 лв. е нощувката в Камчия. От 1 септември цените падат още, успокоява изданието своите читатели, които още не са се топнали в морето

Народът харчи, но е на море, пише "Труд". На снимката виждаме как летовници се тълпят в созополски кръчми. Оборотите били огромни.

Двама водолази обаче се удавиха край Созопол, предупреждава "Виж". Мъжете ловели рапани край таляна Чайка на 15 м дълбочина. Внимавайте и с хотелите, предупреждава "Стандарт" - масово затварят хотели в курорта Камчия заради мръсно бельо, можело да пламне епидемия.

Така е, хората отдъхват и залагат, пише "24 часа", но изданието все пак не скрива изумлението си от освещаването на офис на "Еврофутбол" в София, на което с нестандартна молитва отец Стефан заявил пред присъстващите следното: "Да бъде благословен Иисус, който е най-големият джакпот за всички". Дори в "Еврофутбол" темата джакпот ли е Иисус продължава, въпреки летните жеги, да е най-коментираната, разказва "24 часа".

От страниците на "Дневник" Александър Андреев от "Дойче Веле" пък посвещава цял анализ на "Радиото отдалеч", който започва така: "Наскоро "Радио Франс Ентернасионал" (РФИ) получи 4 награди за културните си предавания, "Дойче веле" навърши 40 години, а слушателите на "Свободна Европа" искрено се надяват да продължат да слушат "своето" радио. И то защо? Във време, когато страната ни се е отправила към ЕС, радиостанции като "Дойче веле", РФИ или "Свободна Европа" могат наистина да помогнат много на слушателите си в България, за да "не бъде за тях Европа някаква абстрактна конструкция" и за да се "преодолеят и последните следи от мегданното мислене", пише Александър Андреев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 1 час

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 4 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 6 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 7 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 7 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 7 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 7 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 8 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 8 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen