0
Ср рт на "България". С това доста злокобно заглавие излиза "Труд", а ефектът от него спада едва когато съзрем кавичките пред "България", идващи да покажат, че става дума не за смърт на една страна, а за смърт на столичния булевард "България". И то на конкретно лице, чиято снимка увенчава цялата днешна преса. Става дума за добре познат на медиите оръжеен, а и контрабанден бос.

"Застреляха митичния Фатик" - по-конкретен е "24 часа". И след като на втора страница пояснява, че краят е настъпил с 30 куршума, часовият вестник публикува и обстойна биографична справка на убития. И така, кой е Филип Найденов, наречен малкия Фатик?

Фатик Тюркмен Шабан е роден през 1963 г. в Истанбул. Баща му Исмет Шабан е стар партньор на комунистическата ДС, подчертава изданието. Той е близък на фамилията Живкови, а през 1988 г. даже получава орден "Кирил и Методий" първа степен. Антимафиоти дори се шегуват, че днешната им сграда на бул. "Черни връх" е построена при социализма с пари, спечелени от стария Шабан. Публична тайна е, че той е човекът, донесъл в България формулата на каптагона.

Синът му, малкият Фатик, е наследил контрабандните канали на бизнеса, изтъква "Труд" и при проверка открива, че адресите на фирмите му са фалшиви. Малкият Фатик обаче е правил бизнес с всички лидери на силови групировки, свързан е и с Иван Тодоров-Доктора, а бизнесменът, за чието отвличане бе обвинен Доктора, се оказва управител на някои от фирмите му. "Не съм го осиновил", заявява пред "Труд" бащата на Илия Павлов, макар да е общоизвестно е, че в негова чест Фатик се е преименувал на Филип Павлов Найденов. Но Фатик и Илия Павлов били като братя.

"Разстреляха и Фатик", отбелязва "Стандарт" и разказва, че очевидци на покушението са се крили от куршумите в подлеза.

Фатик убит от пюрето - с това малко парадоксално заглавие излиза "Монитор". Но в неговата основа лежат твърденията на ген. Бойко Борисов, че има връзка между разстрела на боса и аферата с разкрития наркоканал с картофено пюре от Боливия.

"Жегата застига кръстниците на контрабандата", обобщава "Дневник". А иначе сме "държава на тайните" - коментира от първа страница "Труд". Явно ще я караме на финансов автопилот още доста време, понеже Милен Велчев подаде оставка пред 14 дни. На застиналата повърхност, обаче е записана само една дума - безотговорност, настоява "Труд".

"Пари", позовавайки се на анализатори на "Банк Аустрия" и "Муудис", смята, че оставката на Велчев няма да има чак такова значение в дългосрочен план. Ако правителството не смени фискалната политика, твърдят западни финансови аналитици, тя не би довела до негативни ефекти. Освен това премиерът бил приел Велчев веднага, пише "Виж", позовавайки се на факс от правителствената пресслужба. Финансовият министър бил извикан от морето и поканен на среща в понеделник в 18 ч., а бил приет в 18,02 ч. Така се опитват да разсеят слуховете, че Велчев е чакал цял следобед на диванчето пред кабинета на Симеон, но отново не е ясно каква е била целта на срещата, пише изданието.

Много интересно, иронизира "Пари" - да не би премиерът да е поканил финансовият министър в оставка за някаква езикова справка. След което изданието припомня някои характерни "неразбирания" на Симеон. Така преди време той беше разписал оставката на Костадин Паскалев, но без да разбере за какво става въпрос, но когато Бойко Борисов му донесе своята, той все пак схвана причината и отказа да я подпише. "Пари" предполага и че разговорът Сакскобургготски-Велчев може да е протекъл в следния дух. Премиерът е прочел във вестниците, че още не решил въпроса с оставката на финансиста. Повикал го от морето, Велчев дошъл и Симеон го е попитал остава ли да работи или се връща на морето. Връщам се, връщам се, отвърнал Велчев и си заминал.

Ето по тези причини "рейтингите клюмнаха в летния зной", коментира социоложката Мира Янова в "24 часа". Даже Бойко Борисов е минус 5 пункта, Симеон Сакскобургготски бележи спад с 9 пункта и вече се ползва само с 21% доверие, Надежда Михайлова, която е в съседство с него (19% доверие) също бележи спад с 5 пункта. Но интересно е друго, ако се вярва на данните на МБМД - че в този поголовен спад на процентите на политическите партии СДС излиза начело: 12,6% биха гласували за сините, ако изборите бяха утре, 11,9% за социалистите и едва 7,4% за НДСВ. Нежелаещите да гласуват са 46%.

Данните в Труд" на агенция "Медиана" са малко по-различни. Там коалиция "За България" все пак води с 13%, 8,6% има ОДС и 6,2% - НДСВ. Според социолога Кольо Колев оставката на Велчев е направила неоценима услуга за СДС, скривайки разцепленията и втвърдяванията в синята партия.

А на първа страница "Труд" показва как Тодор Цонев, карикатуристът, който рисуваше Живков, днес изобразява царя. На рисунката на първа страница, над надписа "Почтеност във всичко", Симеон си потегля с кошници и куфари, на които четем имената на резиденциите "Врана", "Царска Бистрица" и "Баня".

В същото време внасяме 100 000 т зърно от САЩ, за да не поскъпне хлябът, пише "Виж". Иначе се задава кризисна ситуация с цената на насъщния. Това е дежурният зърнен апокалипсис, коментира "Дневник" и пита: защо всяка година по това време въпросът за хляба и зърното е дежурната сезонна драма? Да не говорим за това, че в една отворена икономика вносът на зърно става за часове, и то на цени, еднакво отговарящи на интересите на потребители и търговци, допълва изданието.

Намериха живак в киселото мляко, предупреждават пък "Труд" и "24 часа". Това е станало в Панагюрище, а производител е бургаската фирма "Марси", чието мляко в момента се иззема от пазара.

Митничари в Малко Търново пък арестуваха 420 папагали, пише "Стандарт". Става дума, разбира се, за опит за нелегален износ.

И за да не всичко "тъжно и кахърно", както казват мургавите врачки пред "Шератон, те вече успокояват минувачите с думите: "Спокойно, моме (или момко), голяма радост те чака, може и финансов министър да станеш.", пише "24 часа". А след като ги сиктирдосаш, в отговор се чува: "От пари бягаш, да знаеш, бюджетът ти е много закъсал", разказва репортер на вестника. Това издава, че и врачките са в час с актуалната политика и знаят докога постът на Милен Велчев е свободен, пише "24 часа". По-интересното било обаче, че солидни мъже със скъпи костюми, които минават наоколо, надават ухо...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протести парализираха транспорта в Гърция

Протести парализираха транспорта в Гърция

Свят Преди 48 минути

Работниците в сектора се отзоваха на призива на най-големите синдикати

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 3 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 4 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 5 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 6 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 6 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 6 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 6 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 6 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 7 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 7 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 7 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

България Преди 7 часа

Предложената цена за м. май 2024 г. е със 7 на сто по-ниска от действащата за месец април 2024 г.

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Свят Преди 8 часа

Руската армия напредва западно от превзетия през февруари град Авдеевка и е достигнала покрайнините на Часов Яр

Радев призова МС да преосмисли решението за създаването на частна детска болница

Радев призова МС да преосмисли решението за създаването на частна детска болница

България Преди 8 часа

В бъдещата частна болница „Мама и Аз“ се предвиждат само 40 легла за деца

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Свят Преди 8 часа

Миналата седмица Апелативният съд на Ню Йорк отмени 23-годишната му присъда