0
Бк ката за Багдад наближава, а нашата химическа рота тепърва заминава за Йордания, пояснява "Труд" и прави репортаж за нея в съботната "тема" на броя си. И така вече били ясни няколко неща - САЩ поемат издръжката на ротата, тя заминава за Йордания в началото на идната седмица, България ще плаща по 100 долара дневно на войник. Момчетата обаче още са в с. Мусачево, установява екип на "Труд". Цяла сутрин войниците почиствали тревните площи около казармата с метли, лопати и гребла.

97 души ще заминат за хашемитското кралство, допълва "Труд", към ротата ще има 5 офицери за свръзка. Командир на ротата е подп. Димитър Пенелов. Ротата разполага с около 80 машини, възможностите за химическо разузнаване са с периметър до 1000 километра и може да прави санитарна обработка на около 3 000 души дневно. Все още, подчертава "Труд", се пази в тайна точното място в Йордания, където ще бъде дислоцирана ротата. След което изданието припомня, че премиерът Сакскобургготски поддържа близки приятелски връзки с йорданското кралско семейство, а крал Абдулла Втори и съпругата му дори гостуваха в България през лятото на 2001 г.

900 000 гласа срещу войната, получи вчера Симеон, отбелязва "24 часа". Те му били връчени от БСП, опаковани в 60 кашона и пренесени в Министерския съвет, съобщава изданието. Първоначално полицаите, които охраняват МС не разрешили на младите социалисти да внесат кашоните. Наложило се да дойдат Сергей Станишев и Румен Петков, но Симеон не приел бюлетините срещу войната, а изпратил своя шеф на кабинета Ради Найденов да получи пратката.

"CNN ни била вкарала във войната". Това пък съобщава "Труд", позовавайки се на казаното от премиера в пленарна зала. "Войната е теоретична фразеология, вкарана в употреба от БСП", е обобщил вчера в пленарна зала външният министър Соломон Паси. "Труд" впрочем не пропуска да цитира дословно и импровизираните отговори на премиера на летище София след връщането му от Съвета на Европа. "Истинската позиция на България всеки рационален човек би я приел", заявява Симеон Сакскобургготски. И пояснява пред събралите се журналисти: "Фантазиите са друго. Вчера ваша колежка, казва премиерът, ме изуми с въпроса как вървят сраженията рамо до рамо на българските и американските войници".

"24 часа" пък публикува части от дискусията, проведена от центъра "Червената къща" на тема "Българските визии да следвоенен Ирак". На нея депутатът от ОДС Николай Младенов дори предлага да се използват 200 млн. лв. от програмата за временна заетост за инвестиции във възстановяването на Ирак. На което водещият дебата Георги Коритаров се шегува, че "така премиерът Сакскобургготски ще може да изкара един мандат в Ирак". А председателят на Съюза на работодателите Васил Василев не крие надеждите си за сериозно българско следвоенно присъствие в Ирак. Основания за това му давало казаното наскоро от Силви Вартан, че в момента е по-добре да си българин, отколкото французин. От страниците на "Труд" социологът Андрей Райчев настоява, че "противопоставянето САЩ-Европа е все пак временно".

Не дай Боже историята да ме опровергае, подчертава Райчев, просто защото в проекта за обединение на тези 27 страни вече има вложени толкова усилия, пари, нерви, трудности... Но по мнението на Андрей Райчев САЩ тепърва ще осмислят какво е да си глобален лидер в 21 в. , когато ги чака развит Китай, Индия с 1 млрд. и 200 млн. население, съвзела се Русия. А САЩ са страна, която има 5 % от населението и 20 % от световното производство, така че е абсурдно да е в лоши отношения с Европа, смята социологът Андрей Райчев.

А междувременно едва 50 % от българите имат доверие на премиера, подчертава "Труд". Данните са на МБМД. Премиерът имал шанс да зарази по-голямо доверие, ако е направил промени в правителството сочат резултатите. Няма да има ремонт за 6 април, когато се навършват 2 години от програмната реч на премиера.

"24 часа" цитира и изказването на премиера по повод на заплахите за бомби в съдилищата. "Телефонен тероризъм е интересна дума, нещо като че ли много зачести тука". "Труд" се спира на изказването на шефа на ВКС Иван Григоров, който, пише изданието вече застенал от хаоса на българо-испански: "Баста, ако трябва и БТР-и да дойдат". Призивите на толкова висш магистрат за закрила на правосъдието са направо отчайващи, пише "Труд", защото добре знаем, че видовете се поставят под закрила едва когато са безвъзвратно изчезнали.

Впрочем "Труд" не пропуска да анализира и друго - наближаването на 6 април - на деня, в който преди 2 години Симеон Сакскобургготски обеща всичко на всички , сиреч "нов морал в политиката, нови икономически екип с нови за България хора...". Ако е вярно, че скромността краси човека, настоява "Труд", то г-н Сакскобургготски сигурно се разхубавява от година на година. И дава жалоните на скромността Симеонова. След обръщането от 6 април 2001 г. малолетният някога цар дойде на власт с гласовете на 1 952 513 души (5 пъти повече, от колкото са необходими, за да се смъкне Саддам пресмята "Труд"). През 2002 г. обаче премиерът Сакскобургготски нещо не обеща, нищо не заяви, а само каза, че помни своя исторически ангажимент. През февруари т.г. доверието в Симеон е само 10 %, припомня "Труд". И което е още по-показателно - той казва само следното: "6 април е дата, нали, и евентуално може да се каже нещо, тия дни ще го преценим сега, докато наближи тази дата. На вие знаете, че аз много не държа на точни дати" - казва премиерът. Така че догодина, допуска "Труд", може да минем и без 6 април. Тогава, предлага изданието, дали не минем преди Грегориянския календар. Така нашенецът може да заспи на 31 март и да се пробуди направо на 14 април. "Симеон се държи като цар, това е проблемът", признава в интервю за "Стандарт" депутатът от царското мнозинство Николай Бучков.

А иначе - 1 655 640 българи живеят без кофи за боклук - пресмята "24 часа" с убеждението, че живеем почти в сметище. За сметка на това "връщат униформите наесен", твърди "Стандарт". Марката се налага от просветното министерство, тя се експериментира вече в Търговската гимназия в Стара Загора.

"Труд" и "24 часа" съобщават, че дебнат за болни от атипична пневмония на летище София. 5 санитарни инспектори дават отчет за подозрително кашлящи пътници. "Труд" пък на първа страница излиза с една необичайна снимка. Тя е от агитационен материал в центъра на трънското с. Банкя. Къщите в селото била кацнали досами границата със Сърбия. Новините са побирали в таблото на некролозите. А на необичайния плакат виждаме маймуна, която надига шише с пиене. Надписът е: "пълното изтрезняване води до внезапна смърт".

"Стандарт" пък се впуска в изчисления с оглед на великденските празници и стига до извода - предстои боядисване на 100 млн. яйца...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 1 час

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 1 час

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 3 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 3 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 4 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 5 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове