0
Ик к - очаквания, прогнози и подкани за действия насищат страниците на пресата. "Последиците от удар върху Ирак са непредвидими", това заглавие от интервюто си с военния министър Свинаров "Дума" извежда на първа страница. А каква е позицията на правителството? - подпитва "Дума" министъра на отбраната. "Има такава, отговаря той. От лекцията на премиера Сакскобургготски пред Атлантическия клуб и в присъствието на министри пролича неговата загриженост, която не е никак малка".

А как оценявате позицията на Франция, Германия и Русия за удължаване на мандата на инспекторите на ООН? - продължава да пита левият вестник. "Оценявам го като позиция на държави със загриженост и желание за мирно уреждане. Но няма никакви гаранции, че удължаването на мисията на инспекторите ще даде резултат", заявява българският военен министър. И отбелязва в заключение, че присъствието на огромен военен контингент в района може и да е средство за психологически и политически натиск.

А какво сочат анализите на нашето военно разузнаване - пита "Дума". "Много вероятно е Ирак наистина да притежава оръжия за масово поразяване - химическо и биологическо", заявява военният ни министър Свинаров. Но отказва да коментира за друго оръжие, за каквото нямал конкретни данни.

"Труд", след като припомня, че рано тази сутрин президентът Буш прави обръщение, преминава също към българската позиция по иракската криза. А тя съвсем не е ясна - принуден е да признае "Труд". Най-ясна и сензационна засега е позицията на БСП, която склони да подкрепи едностранна американска операция. Това е сензация - пише "Труд". И определя декларацията на социалистите като документ, който не е традиционен не само за българската левица, ами да не говорим за БСП.

Явно БСП избива антинатовските комплекси от времената на Косово, предполага Труд". И припомня, че нейният председател Първанов, сега президент на републиката, тогава си пишеше с Милошевич и организираше протести под надслова "НАТО вън". Ала в крайна сметка и "Труд" признава, че не може да се начуди, което е по-необичайно: това, че БСП има позиция, или че българското правителство няма.

След което на цяла страница "Труд" публикува анализ на Валерия Велева, озаглавен: "А има ли отговори Симеон?" Защото Симеон мълчи и продължава да се плъзга по въпросите - настоява "Труд". Например: "Как да действаме, при различие ЕС-САЩ по отношение Ирак?". Отговор в понеделник пред Атлантическия клуб: "Да се надяваме, че няма да има различия между САЩ и ЕС". Следващ въпрос: "Как да защитим интересите си?". Отговор на премиера: "Да водим диалог и да имаме една и съща цел с понякога различен вид".

"Ще модернизираме ли въоръжените си сили?". Отговор: "Нашата промишленост има чудесен потенциал. И нашата наука също". За участието ни в газопровода Иран-Турция-Западна Европа: "Този газопровод е интересен". Какво означава това? - губи търпение "Труд". И изказва три хипотези.

Първо: премиерът има отговори, но трудно ги вербализира. Второ: няма отговори, защото не знае и не е компетентен. Трето: знае, но пази отговорите за себе си, защото не е убеден, че ще бъде разбран. "Хората нямат време да чакат, г-н премиер", обръща се обаче пряко към Симеон Сакскобургготски "Труд". И отбелязва, че едно са питания от сферата на семейството му, за които той може да пази достолепно мълчание. Но от 800 дни остават само 250. "Затова г-н министър-председател, пише "Труд", не може да управлявате от зоната на вашето мълчание или от здрача на неясната компетентност. Усещането е за разпад на държавността".

Вестник "Сега" пък излиза със сензационен анализ от бившия премиер Иван Костов относно иракската криза, подчертавайки, че явно е дошъл моментът и той да проговори. В своя анализ Костов се опитва да формулира националните ни интереси в конфликта на базата на опита от косовската криза. Той стига до извода, че от шест възможности, описани в статията, само две са добри за България, но те едва ли ще се случат.

"Наистина сега няма парламентарен лидер, който да поведе антинатовски протести, пише Иван Костов, но пък заплахите към България са от съсед на наш съсед". "Анализът показва, твърди бившият премиер, че България не може да откаже подкрепа на операцията, защото иначе няма благоприятни варианти. Щом е така, това може да стане по два начина - или безвъзмездно, заради "своя цивилизационен избор", или като договори подкрепата си.

Във втория случая, настоява Иван Костов, икономическите ни интереси изискват да възстановим позиции в Ирак, в следвоенното му строителство и хидромелиорация". Затова съветът на бившия премиер към сегашното управление е: "1) да защити тези български интереси. 2) да не допусне разгаряне на антиамерикански настроения.

За целта НДСВ заедно с партньорите си от ДПС трябва да убедят българските мюсюлмани, че конфликтът със Саддам не е религиозен. Време е ДПС да осъзнае, че носи отговорност и че е длъжник за сигурността на страната" - настоява бившия премиер Иван Костов в анализ във в. "Сега".

"Дума" съобщава за антивоенни протести и за граждански комитет "България за мир", който щял да организира протести в Старозагорско. Три автобуса на организацията "Човешки щит", пише "Дума", щели да минат през България на първи февруари на път за Ирак, заявява Кари Робъртс, доброволка от организацията. Велислава Дърева също от страниците на "Дума" пък вини БСП за сменената позиция, чужда на нейната същност.

"Какво си мисли БСБ - че ще покаже, че е най-угодна на САЩ след едни избори ли - пита известната лява публицистка. И настоява, че БСП така няма да спечели изборите. А ще ги изгуби. "24 часа" пък пояснява позицията на СДС. И тя е: да искаме гаранции за участието в конфликта, както при косовската криза. Понеже само покана за НАТО не носи гаранции, подчертава зам.председателят на СДС Владимир Кисьов.

А иначе - "бедност и мизерия" - обобщава "Труд" в коментарната си колонка. И пита: каква е тази държава, в която водещи лекари, че и ректор на висше учебно заведение, са се направили на социално слаби и чакат помощи за отопление? Жалко за такава държава, ако тези специалисти с тяхната квалификация са наистина в тинята - подчертава "Труд".

"Дума" пък излиза със заглавието " 100 000 бедни остават без енергийни помощи". Дори вдовишките пенсии се добавят към критериите и така помощите се стеснявали. След което изданието публикува списък и снимки на депутатите от НДВС , приели наредбата за радикално вдигане на таксите за яслите и детските градини. "24 часа" изказва хипотезата, че социалните чиновници уреждат свои близки с помощи, щом лекари от Александровската болница са се оказали бедни.

"Труд" изказва удовлетворение поне от едно: от 2004 г. ще има еднакъв изпит за университетите. Така изпитът по литература поне ще е еднакъв за всички училища, отбелязва изданието, а студентите няма да тичат насам-натам из страната, за да кандидатстват. Законопроект за висшето образование предвиждал обаче закриването на 250 филиала на ВУЗ. Изданието обаче недоумява от друго: от идеята да срутим културата си, за да я спасим.

Думите, припомня "Труд" са на министъра на културата Абрашев по повод на националната светиня църквата "Св. 40 мъченици". Явно злите сили, дето все пречат на правителството, иронизира "Труд", са го чули, та срутиха църквата на Иван Асен Втори. Проучване на "Труд" показва, че за ремонта на църквата са необходими 1,3 млн. лв. ЮНЕСКО реагирало веднага и заявило, че отпуска 25 000 долара.

"24 часа" ни информира от последна страница, че инцидент със самолет едва не предизвикал авария в семейния празник на министъра на културата. Божидар Абрашев с мъка прелетял от Брюксел до Виена, заради инцидент на летището с пикап и едва намерил връзка към София. Той се прибрал в полунощ. Г-жа Абаршева, която чакала на летището в правителствения ВИП, не издържала, накупила сокове и шоколад и започнала да черпи наоколо.

И изведнъж, отбелязва "24 часа", тя прозряла нещо сензационно: че тя и Абрашев са като Китин Муньос и Калина. Те подписали на 26.01.1978 г. , а княгиня Калина - на 26.10.2003 г. "Ако цифрите се съберат по метода на кабалата, извикала тя на софийското летище, браковете се оказват еднакви". И така на фона на толкова неясноти, ясно е едно - че Люлина е като Калина, а Абрашев - като Китин, пише "24 часа".

А след като лекарите не са лекари, а са на социални помощи, "Труд" намира една такава, която е вече гадателка. И тя твърди следното - до края на годината Иван Нейков става столичен кмет, Софиянски - премиер, а Симеон, според д-р Пенева, май се оттегля. Хипотези...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Финалистите от Vivacom Регионален грант учат как да популяризират проектите си

Финалистите от Vivacom Регионален грант учат как да популяризират проектите си

Технологии Преди 11 минути

Проведе се втората лаборатория от акселераторската програма на Vivacom Регионален грант

Мария Бакалова

Топ 10 най-сексапилни млади актриси в България

Любопитно Преди 43 минути

От разкошната Климентина Фърцова до холивудската ни надежда Мария Бакалова

Бягството е предварително подготвено

Безпрецедентно издирване: Успя ли Мухата да избяга в чужбина

Свят Преди 46 минути

Около 450 полицейски служители участват в общонационалното издирване на 30-годишния гангстер беглец

"Ловци на вируси" откриха силно патогенен птичи грип в Ню Йорк

"Ловци на вируси" откриха силно патогенен птичи грип в Ню Йорк

Свят Преди 1 час

Това е първата широкомащабна оценка на птичия грип в градска популация от птици в САЩ

Радев удостои с Почетния знак на президента видни български творци, учени и общественици

Радев удостои с Почетния знак на президента видни български творци, учени и общественици

България Преди 1 час

Това стана на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2

КЕВР: Цената на парното, предложена от „Топлофикация София“, може да доведе до поскъпване на тока

КЕВР: Цената на парното, предложена от „Топлофикация София“, може да доведе до поскъпване на тока

България Преди 1 час

Според регулатора дружеството е посочило две различни стойности на еднокомпонентната цена на топлинната енергия

<p>&quot;Беше цяло чудо, че отново отворих очи&quot;</p>

"Беше цяло чудо, че отново отворих очи": Албена става световен шампион по плуване с увреждане

Историята на борбената жена може да прочетете в следващите редове

Ъпдейт на iPhone връща изтрити интимни снимки

Ъпдейт на iPhone връща изтрити интимни снимки

Технологии Преди 2 часа

Актуализацията изненада потребителите като възстановява файлове, които смятат за изтрити

<p>Байдън и Тръмп се изправят един срещу друг в телевизионен дебат</p>

Байдън и Тръмп се изправят един срещу друг в телевизионен дебат, ето кога

Свят Преди 2 часа

Двамата приеха поканата на телевизия CNN

Киносалон

Кината в Русия се издържат от пиратски копия на холивудски филми

Любопитно Преди 2 часа

Тъжен извод за филмовата индустрия в страната след началото на войната

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо

Кой е Юрай Цинтула, заподозреният в стрелбата по словашкия премиер Роберт Фицо?

Свят Преди 2 часа

"Не съм съгласен с политиката на правителството", казва нападателят във видео, споделено в социалните мрежи

<p>Цената на тока: Очаква ли ни стремглав скок?</p>

Експерт: Възможно е токът да поевтинее с 25% до 2030

Пари Преди 2 часа

Финансовото състояние на Фонд „Сигурност“ в енергетиката е сериозен проблем, посочи Ремина Алексиева

Истинска ли е връзката между Димитър и Симона от Hell’s Kitchen?

Истинска ли е връзката между Димитър и Симона от Hell’s Kitchen?

Любопитно Преди 2 часа

Първи коментар за своите отношения двойката прави в новия епизод на подкаста “Кухнята след Ада” с водещ Станислав Иванов

а

Любовната история между Дубай и милионите на Ружа Игнатова

България Преди 2 часа

Инсталира подслушвателни устройства в апартамента на някогашния ѝ любовник, за да разбере дали той наистина ще напусне жена си

Арестуваха член на Инспектората към ВСС за сексуални намеци към жени (СНИМКА)

Арестуваха член на Инспектората към ВСС за сексуални намеци към жени (СНИМКА)

България Преди 2 часа

Александър Мумджиев e отправял неприлични предложения към камериерки във Враца