0
И т тново - насилие над деца. "Дете горено на фурна" - с това заглавие "24 часа" не крие тревогата си. Но снимката от първа страница виждаме белезите по шията на тригодишния Гошко от русенското село Мартен, причинени от рецидивиста Тодор Ангелов, който след излизането си от затвора заживял с майка му. И така се стигнало до инквизициите - Александров, решен да наказва тригодишното дете, го карал да стъпва на горещата печка и вкарвал крачетата му във фурната, докато майката все пак подала жалба в полицията.

Арестуваха учител педофил - съобщава пък от първа страница "Новинар" случай за блудство с непълнолетно момче в Пловдив. След което изданието озаглавява коментарната си рубрика "SOS държава". Нали хората в предизборната програма на управляващите бяха "най-голямото богатство" - пита "Новинар". След което вестникът подчертава, че за жалост ще трябва да признаем: явно децата не са най-голямото ни богатство. Спомнете си какво се случи само за седмица, припомня изданието. Момиченце на една годинка случайно беше открито край контейнер за боклук. Преди дни пеленаче на три месеца бе нахапано от плъхове. След което "Новrнар" коментира, че случаите с малтретирани у нас деца са толкова много, че явно българчетата трябва да бъдат приютени не в SOS селища, а в SOS държава.

А "24 часа" от своя страна е принуден да констатира "упадък на родителското чувство". Защото, докато нищехме съдебната система, прокуратурата, ролята и значението на МВР, свободното време на баретите и ядрената енергетика, за една седмица поискаха не само откуп за бебе, но имаше и толкова много насилие над деца, констатира "24 часа". Ето защо същественият проблем е моралната криза на българското общество, настоява часовият вестник. Като твърди, че оправянето на съдебната система е само единият път към преодоляването й, но не е единственият.

А предложенията за поправки в съдебната система продължават да валят като из ведро. "Да има глоби за адвокатите-шмекери" - с това водещо заглавие излиза "Труд". Идеята е на съдии от Върховния касационен съд, а предложената глоба за адвокатите е в размер от 500 лв. "Новинар" пък изкарва като блиц-новина от първа страница изявление на Бойко Борисов, че той е готов да подаде оставка. Това заявление главният секретар на МВР направил след свое интервю, в което казва, че "МВР е оставено на кучетата". Според Бойко Борисов операцията за подслушването на бившия шеф на НСС ген. Атанасов била "саботаж и мърлящите", а държавата просто била конституирана неправилно.

"24 часа" публикува пък предложението на върховни съдии силно да се ограничи използването на "бръмбари", тоест на специални разузнавателни средства. След което съобщава, че някой е изкарал компромати срещу главния секретар на МВР Бойко Борисов в МВР. За достоверност страницата била украсена с държавния герб. Имало и форум, в който уж се обменят мнения с президента Първанов. Според главния секретар на МВР явно бъркането за данни в масива на МВР, което е ставало през последните месеци, е имало за цел да изкара и тази манипулирана биография във виртуалното пространство.

"Искам да знам истината" - настоява от страниците на "Труд" синята лидерка Надежда Михайлова, която поставя и много въпроси към съдебната система. Защото трябва да има яснота, една държава не може да се управлява чрез слухове, настоява Надежда Михайлова. Иначе според нея слуховете си остават, но държавата си отива. Именно затова тя чака яснота по проблемите, изложени в писмото на Едвин Сугарев, по обвиненията срещу депутата Никола Николов, както и по аферата "Гном". Мога да кажа само едно - настоява Надежда Михайлова - че "Гном" не e била операция на СДС за дестабилизация на правителството, както настоява министър Петканов, а операция срещу СДС.

В същото време левицата иска оставки на трима министри - Паси, Ковачев и Кунева. Призивът дойде от "Позитано 20", уточнява "24 часа, след решението на ВАС, че затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ през 2006 г. е невалидно. Според червените, резюмира "24 часа" правителстовто трябвало да отвори наново глава "Енергетика" в преговорите с ЕС и да направи референдум за атомната електроцентрала. Позицията на правителството, според говорителя Димитър Цонев е по-различна: правителството само е водело преговори, а не е закривало реакторите.

"Труд" също се впуска в перипетиите около съдбата на реакторите, но стига до по-различно заключение. А то е: съдът няма да спаси АЕЦ. "Труд" се позовава в анализа си на мнението на специалиста по международно право проф. Неновски, който разяснява: "Подписът на България под глава "Енергетика" остава. Международното право не се интересува от вътрешните противоречия по даден въпрос, дори правителството да не е съгласувало своето решение с парламента. Така че подписите в преговорите с ЕС са своеобразен договор". С което точката на този ядрен спор е май на път да се сложи окончателно. "Дума" обаче от първа страница продължава да настоява за референдум за енергетиката и подчертава, че вече били събрани 50 000 подписа.

А иначе - проверяват ни дали сме луди - с това заглавие излиза "Новинар". Травмите на прехода и психичното здраве на нацията щели да бъдат установени от 50 социални работници, които възнамерявали да анкетират 5000 случайно избрани българи по домовете им. Така че подгответе се, ако се появят хора с листове в ръка и започнат да питат преживели ли сте насилие в детството си, имате ли старо психично заболяване и какво в живота влошава здравето ви. Но което е най-странното, отбелязва "Новинар", социалните работници смятат да питат и каква религия изповядвате.

"Стандарт" пък е обезпокоен от друго - "Народът се въоръжава". Доказателството - кражбите на оръжие от казармите зачестяват, е бил принуден да признае шефът на Генщаба ген. Никола Колев. Само напоследък мистериозно изчезнали 10 комплекта ръчни противотанкови гранатомети "Нето". Това е малък, лесно преносим комплект, любимо оръжие на терористични групировки, разясняват експерти.

В специално приложение в. "Дума" пък пита ще се сменя ли Конституцията, каква ще е съдбата на "свещената крава". А тъй като е събота, изданията не пропускат да погледната на властта и управниците и от по-различен ъгъл. И отново под прожекторите попада министърът на културата Абрашев. "24 часа" се връща към лелеяната мечта на министър Абрашев да се вози в джип, а не в мерцедес. Финансовото министерство обяснило на Абрашев, че не разполага със специален джип, с който той да ходи на разкопки из страната, така че засега той можел да са надява да се сдобие с такъв само, ако бъде конфискуван на митницата.

"Стандарт" пък не крие смайването си от друга идея на министъра на културата - да приватизира родния цирк. На езика на музиката това сигурно е нещо като Оратория за хор и оркестър, коментира "Стандарт". Подобна на шедьовъра, с който министърът възхвали царя. Ясно е, пише изданието, че и трудът е сизифовски. В единия случай с концепцията си за приватизация на цирка Божидар Абаршев очевидно ще може да се кандидатира за Нобел. Или най-малкото - да си заслужи джипа. Но във втория случай - само да предизвика нов цирк. Този път под купола на цирка.

А "Труд", за да скрепи надеждата в сърцата на читателите си и по повод на националния конкурс "Зеленото дърво", публикува разказ на Радичков, посветен на мечтата в нашите гори да остава поне едно зелено дърво, когато всичко изсъхва. "Аз си зная, пише Радичков, че някой ден дори и в най-лютата зима ще има такова дърво и щом се затопли, костенурките ще излязат пред къщите и ще си прехапят езиците от изненада".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 6 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 7 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 8 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 9 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 9 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 10 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 10 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 11 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 11 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 11 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 11 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 12 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 12 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 12 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 13 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко