0
Цу увки за Евросъюза. "Труд" ги е уловил в новопостроения ВИП на Летище София, където всички министри вчера, строени, са чакали премиера Сакскобургготски. "24 часа" също отбелязва, че Симеон е държал приветствено слово в луксозния ВИП като европеец и е казал, че скоро "ще сме евроентусиасти", ала изданието е принудено да констатира различна парламентарна реалност. След три часа разправии българският парламент все пак е приел декларация за ЕС. Но след скандал и без шампанско. Причината: НДСВ и ДПС си били написали текст, без поне от приличие да го съгласуват със синята или червената опозиция.

Затова и "Стандарт" от първа страница е принуден да отбележи, че шампанското за Европа бе гръмнато на летището. "Опозицията е като озъбена ламя", цитира "Стандарт" военния министър Свинаров, който на всичкото отгоре прогнозирал, че през следващата година управляващите ще си имат работа и с неприятен двуглав звяр.

"Труд" не пропуска и казаното от премиера Сакскобургготски в Копенхаген, където той бил прогнозирал в речта си пред ръководителите на ЕС, че "България ще трябва да плати всичко с много пот, особено мястото си в евросъюза". Защото, припомнил г-н Сакскобургготски, както знаем още от древния грък Хезиод "преди успеха боговете поставят на челно място потта от човешките усилия".

Така че - обилно потене. От водещото заглавие на "Стандарт" разбираме, че съдиите и магистратите в България вече ги облива студена пот, защото може да останат без заплати по Коледа. Това е обявил вчера председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров. Бюджетът им, както знаем, е драстично орязан, а Иван Гриторов свързва мярката със заплахите на шефа на бюджетната комисия в парламента Иван Искров, че съдиите сами си го били направили с провалената сделка за "Булгартабак". Поискахме 20 млн. лв., правителството уж ни отпусна 12 млн., а ето че внезапно бюджетната комисия ни оряза още 5 млн. лв., жалва се шефът на ВКС.

"Труд" прогнозира, че май и лекарите ще останат без 13 заплата. Аргументът на общините бил, че те работят по договор със здравната каса, а там такива пари не се предвиждат. Кметовете на 263 общини заседавали спешно, съобщава "Труд", нищо чудно от понеделник да въстанат срещу "финансовия произвол в държавата". Добре обаче, че има такива, които са над тези неща и не ги облива пот от суетата на всекидневието.

"24 часа" публикува портрет на един такъв селски джипи - д-р Иван Иванов от горнооряховското село Драганово, подстриган обаче за монах с името о. Йоан, който е движен от мисията си към хората.

Ала и духовниците не са пощадени от страсти, отбелязва "Труд" и дава причината - обсъждания вчера в парламента закон за вероизповеданията. Пред "Труд" главният мюфтия Селим Мехмед заявява, че Висшият мюсюлмански съвет ще прати закона на НДСВ в Страсбург, ако депутатите приемат, че само източното православие е традиционна религия. Хората на митрополит Инокентий, известни като "Алтернативния синод", вчера пък са протестирали пред НДК с искане за Нов църковно-народен събор и непризнаване на патриарх Максим.

"Труд" за пореден ден продължава разследването си "защо премиерското семейство печели с билетчета от Царска Бистрица, без да има касов апарат". И дава думата на адвоката Асен Ошанов, който заедно с княз Кардам и княгиня Мария-Луиза стопанисва имота. "Това е отвратителен, нахален материал срещу премиера и царското семейство", крещи Ошанов. Същевременно Симеон Сакскобургготски благодари на "Труд" с думите "Хубаво е, че сте уточнили нарушението. Законът е един за всички."

Същото потвърждава и финансовият министър Велчев, който казва, че никой няма да накаже самоковските данъчни, съставили акт в Царска Бистрица. Те пък, от своя страна, благодарят на "Труд", тъй като дори не разполагали със служебна кола, за да направят проверка на място. "Вероятно глобата на сдружение "Кардам" ще е около 200 лв.", прогнозира главният данъчен директор Николай Попов. "Това си е скандал отвсякъде", твърдят от левицата, а от СДС питат да ни би някой в България да смята, че е над закона.

След това "Труд" изпотява с въпроси по случая министрите Станков и Свинаров. Нали не очаквате премиерът да седне там на касовия апарат, като е собственик на имота?", отговаря на въпроса с въпрос военният министър. "А това морално ли е?", пита репортер правосъдния министър Станков. На което той също отговаря с въпрос: "Какъв е проблемът?"

И за да има по-малко проблеми, вицепремиерът Василев отправя призив чрез цялата неделна преса: "Купувайте българското". Защото коледните заплати и пенсии в размер 200 млн. лв. могат да се влеят в родни стоки за празниците. А това ще означава заплати и данъци догодина.

Идеята е на "Труд" пък е да сте семпли и елегантни за Коледа. За целта изданието съветва дамите да изберат ефирна рокля, която не се глади, в съчетание с груб вълнен пуловер.

"24 часа" от своя страна смята, че празниците са време да си купим това, да което иначе пари никога не ни стигат. За целта часовият вестник прави и най-екзотичните си предложения: супертирбушон за 430 лв., бар-компас за коктейли (117 лв.) или антика - като един френски лъв от калай и сребро, дремещ в нашенски магазин срещу 1400 лв.

"Стандарт" решава пък да е практично-икономичен и набляга на диетите по празниците - например вместо да ядете много до Нова година, изпивате по 8 чаши вода дневно, малко сухо месо и яйца и сваляте 6 кг. След което "Стандарт" издава една тайна: премиерът Симеон пиел мляко само от немски овце. Но от царската ферма във "Врана", създадена от дядото Фердинанд - така да се каже, български поданици. Все пак: изберете българското.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дънки

Еднократното носене на дънки убива околната среда

Любопитно Преди 4 минути

Ще повярвате ли, че е равносилно на изминаването на 6,4 км. с бензинов автомобил?!

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

България Преди 8 минути

Нарушителят е установен и е задържан за срок до 24 часа

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

Свят Преди 52 минути

Тормозът, нараняването, убиването или храненето на диви делфини е забранено в САЩ

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

Любопитно Преди 1 час

Кои са актьорите, които истински се вживяват в ролите си, четете в следващите редове

Украински танк в района на град Часов Яр обстрелва руски позиции, 29 февруари 2024 година

Унищожават "всичко, което се движи в посока на града“: Яростната битка за Часов Яр

Свят Преди 1 час

Руските войски се опитват да превземат Часов Яр в Донецка област преди 9 май

<p>&quot;Летящи таксита&quot;: Париж обяви мащабни планове за трафика на града</p>

Ще се возим ли на въздушни таксита след два месеца в Париж?

Технологии Преди 1 час

И дали прословутото Velocity ще дебютира на Олимпиадата през юли

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Любопитно Преди 1 час

От едно парченце кост учените могат да извлекат удивителна информация за миналото

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Любопитно Преди 1 час

Преместването не е за постоянно

<p>Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни&nbsp;</p>

Сертифицираха публично машините за предстоящите избори 2 в 1

България Преди 1 час

Важно е да върнем доверието на гражданите в машинното гласуване, заяви служебният премиер

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Любопитно Преди 1 час

Мони Бонбони взе участие в специалния Food Quiz и нека разберем колко добре познава феновете на предаването

Виена

Докъде пътуват българите за Великден и майските празници?

България Преди 2 часа

Топ 7 предпочитани дестинации от българите дестинации за празниците

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 2 часа

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 2 часа

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?