0
Пк купи - за това най-често става дума в днешната преса. "197 лв. е подкупът за болнично легло" - с това заглавие излиза "Монитор". Данните са от проучване, направено от здравното министерство сред хиляди българи. 12% от пациентите признават, че дават пари на ръка за лечението си всеки месец.

"Труд" пък изглежда смаян от друга новина: "6 години затвор за съдийка". Отново за подкуп, разбира се, както и подправяне на документи. Новостта, отбелязва изданието, не е, че магистратите са подкупни, а че за първи път съдийка получава присъда, макар и на първа инстанция, коментират експерти.

В "Дума" пък четем, че от вчера от главната прокуратура поемат всички дела за корупция. Защото те се натрупвали и при тях вече имало "преписки всякакви", отбелязва "Дума". Но интересното е, че нито един сигнал не е постъпил от правителствената комисия за борба с корупцията, оглавявана от правосъдния министър Станков.

"Труд" и "Монитор" съзират корупционен скандал с отдаването на "Софийска вода" през 1999 г. на британската фирма "Интернешънъл уотър". Всичко тръгва от интервю на Богомил Бонев, който заявява, че Иван Костов бил настоял британците да изпреварят другите кандидати, защото Блеър бил обвързал това с членството ни в НАТО. Тони Блеър не е обвързвал търга с НАТО, отговарят от посолството на Великобритания и припомнят, че писмото му до Иван Костое е било огласено в пресата. Ставало е дума за подкрепа на британските компании на търговете в България.

И което е още по-интересно, отбелязва "Стандарт" - че за корупция и подкупи се е говорило вчера на откриването на университетската учебна година, вместо да стане дума примерно за задачите на образованието. "Корупцията е като любовта - за да получиш, трябва да ти дадат" -така сентенциозно министърът на образованието Владимир Атанасов се е произнесъл над констатацията на ректора на УНСС Миркович, че студентите масово подкупват преподавателите, вместо да учат. След което просветният министър минал в пряка "образователна атака" и сравнил българските професори с митничарите.

Сигурно по тази причина, четем в "Дневник", МОН е решило драстично да намали бюджета на висшето образование, което било и "честитката" за новата учебна година. И така - бюджетът на университетите ще бъде намален с 20 млн. лв., които ще бъдат пренасочени към средното образование. Новината шокирала представителите на висшето образование, събрали се в просветното министерство. На Лисабонската среща м.г. се взе решение всички членки и кандидат членки на ЕС да повишат нивото на образованието и науката си, ние вървим в обратна посока, са заявили от академичната общност. А доц. Лиляна Вълчева от синдиката на висшето образование и науката към КНСБ е заявила, че между 22 октомври и 1 ноември ще има протести срещу унищожаването на висшето образование и науката в България.

И като говорим за протести пред парламента - такива не липсват. На първа страница на "Стандарт" виждаме снимката на броя - как хиляди земеделци щурмуват парламента с козел. "Дума" показва как животното бива смъкнато от камион с надпис "БЗНС", но "полицията не пусна пръча в парламента". Изданието обаче подчертава, че земеделците не са докарали обещаните 240 овце.

"На овце ни направиха" - под това заглавие на цели две страници "Труд" публикува подробен репортаж от протестите. И разказва как шествието от мокрите и обезверени хора е преминало по бул. "Мария Луиза" и "Дондуков" и спряло пред Министерския съвет, за да "освирка Кобурга, който трябвало да абдикира веднъж и завинаги". После земеделците на Яне Янев, хора на ВМРО и други организации, както и протестиращи пенсионери, поискали избори през 2003 г.

Само че кой иска властта - са се питали вчера социолози, събрани в хотел "Родина" по покана на БСП, която искала да си свери часовника дали да се готви за избори. За първи път Симеон е с отрицателен рейтинг, категорични са проучванията на НЦИОМ, МБМД и "Алфа рисърч". Управляващата партия се сривала с часове, доверието в нея падало с 30%. Първа политическа сила в момента била БСП с около 18-20%, но ако дойде на власт и тя ще се срине, защото трябва да води тежка дясна политика, обяснили социолозите и посъветвали Станишев да не гледа към властта, четем в "Стандарт".

Според Лидия Йорданова, директор на НЦИОМ, българинът вече е глух. Той не слуша никого и се е отвърнал от политиката. Затова и прогнозите на събралите се социолози, отбелязва "Стандарт", били следните - българите се разкъсват в дилемата: гладен бунт или авторитарен, фашизоиден тип управление. Затова и "Труд" се спира на препоръката им политиците да се замислят защо Бойко Борисов се ползва с такъв рейтинг.

И като говорим за глухотата и отвръщането на българина от политиката, "от вчера правителството си има говорител", отбелязва по първите си страници цялата днешна преса. И това е популярният водещ на новините по Канал 1 Димитър Цонев. "Той ще говори вместо него" - сблъсква Цонев и Симеон "24 часа" още под заглавието си. След което публикува сборно интервю от първите въпроси към новия глас на кабинета. И така, въпрос: "Г-н Цонев, как ще коментирате земеделските протести срещу кабинета?". Ще ви отговоря утре, отвръща Димитър Цонев, който явно вече е усвоил техниките на началника си. "Често ли ще ни отговаряте така?", следва друг въпрос. "Знаех, че ще има протести, но какво точно се е случило, не знам", отговаря говорителят на кабинета. След което разяснява, че е запознат с приоритетите на Правителството - НАТО, ЕС, безработицата и брутния вътрешен продукт. Димитър Цонев обаче нямало да отговаря за личните неща около премиера. И най-важното - не смятал да променя медийния образ на Симеон, който и без това си бил много добър, но все пак можел да върви и нагоре.

А какво ще прави премиерът Сакскобургготски, научаваме от "24 часа": той заминава на официално посещение в Турция. Че защо сега, пита се "Монитор". И обяснява, че посещението е направо туристическо. Правителството в Анкара доизживява последните си дни, министрите на Еджевит едва ли са най-подходящите събеседници, затова и със Симеон нямало български бизнесмени, а той смятал да тръгне по стъпките на дядо си Фердинанд и да посети някои исторически забележителности. А "Дума" ни съобщава, че цариградските българи били подготвили изненада ? щели да го водят на турската гара, от която започнало неговото изгнание. Явно така се вдига международният престиж на страната ни.

А междувременно "24 часа", позовавайки се на "Франс прес", съобщава, че в Тулуза започва процес срещу български сводници, в основата на който били двама братя от Кюстендил.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 1 час

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 1 час

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

Любопитно Преди 1 час

Предстои продължение на хитовия мистериозен комедиен филм от 2018 г., в който ще се включи и Микеле Мороне

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 2 часа

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 2 часа

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 2 часа

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 3 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 3 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 3 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте