0
з зличието на мнения във властта - саботаж". Така "Монитор" обобщава вчерашното важно заседание на властта преди новия политически сезон. Всъщност, става дума за среща на парламентарните групи на НДСВ, ДПС и министрите, заедно с премиера Сакскобургготски, на която Пламен Панайотов огласил новата жълта формула на управлението: "Различието равно на саботаж".

Властта се втвърдява, е констатацията в тази връзка на "Дневник". А "Труд"в коментарната си рубрика, след като отбелязва, че Симеон явно слага юзди на депутати и министри, дава "некои допълнения към идеите". А именно: на съгрешилите да бъдат надупчени талоните на шофьорските книжки; да бъде уведомен който трябва в местоработата на съпруга, респ. съпругата; домсъветът по местоживеене да заклейми изменниците на правата линия; ако това не хване дикиш, настоява шеговито "Труд", да бъдат пращане на собствени разноски на почивка в "Кушадъсъ" (в новия си брой изданието публикува разтърсващ репортаж за привлекателните реклами и неуредиците в турските курорти).

Но да се върнем към политиката. Според "Труд" в момента присъстваме на нормални "есенни политически игри за властта". "Падне ли кабинетът, България ще закъса" - с тези думи вчера Симеон се бил обърнал към депутатите си. "24 часа" пък в репортаж от парламента подчертава, че депутатите се били оплакали, че министрите са виновни за липсата на единодействие. "Вие не си пазите премиера" - с тези думи Ахмед Доган пък се накарал на жълтите, след което обяснил на депутатите какъв шанс за България било да има премиер като Симеон, а депутатите го занимавали с всякакви глупости. На тези думи Симеон се просълзил, разказват депутати пред "24 часа".

А в това време БСП избра свободата, твърди социологът Живко Георгиев в анализ за "Труд", като настоява, че социалистите вече стават категорична опозиция и започват да се готвят за предсрочни избори. Няма обаче да допуснем БСП да се изниже тихомълком от властта, е заявила синята лидерка Надежда Михайлова, цитирана от "Монитор". По нейните думи в момента в страната цари политическа, социална и външнополитическа несигурност. И Надежда Михайлова е заявила, че ще отправи питане в парламента към премиера и министъра на отбраната Свинаров за какви алтернативи те вече говорят, ако страната ни не получи покана за НАТО.

Редно е да има избори, настоява в интервю за 424 часа" зам.-шефът на БСП Румен Овчаров, който твърди, че на правителството е нужен нов потенциал. Балансът от участието на Симеон в политическия живот може и да е бил положителен, но вече изтича, настоява Румен Овчаров. И посочва като основен недостатък на кабинета "липсата на елементарна организационна и управленска култура". Но не е редно хора да кацат в управлението отвън, твърди Овчаров и отправя съвет към Стефан Софиянски: първо да спечели изборите, а не да скача с парашут. Столичният кмет явно предчувствайки подобни интерпретации пък дава обширно интервю пред "Труд", където заявява: "Влизам в правителство само след избори". С което предстоящата политическа есен май се превръща в кълбо от енигми.

Впрочем в не по-малко кълбо от енигми е и на път да се превърне делото на баретите аемни убийци, което отново е по първите страници на пресата. Разпитват Васил Божков за баретите, гласи хипотезата на "Новинар" след вчерашни изявления на ген. Бойко Борисов, с което изведнъж името на хазартния бос и шеф на ЦСКА изплува в случая. И "Труд", и "24 часа" обаче публикуват опровержението на "Нове холдинг", в което се твърди, че холдингът, известен с позициите си в хазартния бизнес, използвал най-различни охранителни фирми и като нищо може да е използвал и фирмата "Ипон" на самия Бойко Борисов. В "Новинар" и "Дневник" пък четем, че хазартен бос на "Нове холдинг", известен с близостта си до управляващите, е заявил, че може би ще съди Бойко Борисов заради материални щети, уронващи престижа му. Така че, както виждате, изникват още енигми, предвещаващи трусове във властта.

Но днешната преса е все пак категорична в някои неща. Например - има коремен тиф в Шумен, вече било потвърдено от Здравното министерство. Според шефа на инфекциозното отделение в града носител на заразата било ромско семейство, което вероятно я е пипнало заради мръсотия.

"24 часа" също открива потвърждение на свое старо разследване - чиновници от Министерството на регионалното развитие и благоустройството вместо да контролират как се харчи заем от Световната банка, били похарчили 5 млн. долара за джипове и други скъпи коли. Заемът от банката, както сами се сещате, обаче е бил даден за подмяната на водопроводни тръби. И сега, за да се върнат кредитите, ще се наложи какво? Повишение на цената на водата.

И още една вест, която научаваме от "Новинар" - на ученическите карти може би няма да фигурират данните за кръвната група. Защото от просветното министерство, решило да въведе мярката, просто не са съобразили, че данните са лични и никой не може да задължи родителите или децата да ги дадат.

И като говорим за проблемите на образованието: "прост конспект - слаба държава" - така доц. Валери Стефанов, декан на Факултета по славянски филологии в СУ, определя в "24 часа" новите изисквания за матурата. По каква логика е вървяла ножицата на благородната комисия, пита доц. Валери Стефанов и недоумява: къде е Вазов с "Елате ни вижте", Елин Пелин със "Задушница", къде са трагичните стихове на Дебелянов, стиховете на Смирненски, най-силните творби на Далчев? Отпадат изцяло Паисий, Петко Славейков и Любен Каравелов, потвърждава в интервю пред "Новинар" известният литератор доц. Кирил Топалов и пита - защо? Да не би да са неудобни за някого. Например Паисий с въпроса си: "Поради что се срамиш да се влечеш по чужд език и нрави?"

А доц. Валери Стефанов завършва анализа си в "24 часа" с думите: "Нима не поради скършването на тези опори днес България е пълна с градове-призраци и хора-призраци?" Ала "да спрем с черногледството", пише той, припомняйки, че "човеколюбивият ни цар-премиер ни поучава да гледаме позитивното. Един вид като Мирончо от Вазовите "Чичовци", който винаги ни вдъхва кураж с хладнокръвното: "Моята политика е записана на качулката ми..."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 1 час

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 2 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 3 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 3 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 3 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 4 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 4 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 4 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 5 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 5 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 5 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Свят Преди 5 часа

Бившият модел беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г.

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Любопитно Преди 5 часа

Каква нова функция е открита в задната част на главата четете в следващите редове

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 5 часа

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 5 часа

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 6 часа

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация