0
Пб блемите на армията са водещи в днешната преса.
"Уволняват 7000 военни". Така "Труд" съобщава за предизвестието, което днес по план трябва да получат поне толкова офицери и сержанти. Предизвестието е с шестмесечен срок, който се давал, за да могат военните да минат преквалификационни курсове, които да ги подготвят за цивилния живот, заяви началникът на Генщаба ген. Никола Колев, който вчера представи екипа си.

"Демокрация" определя мерките като драстични и отбелязва, че освен всичко друго ще бъдат сменени и всички ръководители на основните армейски корпуси, командирите на бази, бригади, началниците на военни училища - тоест 50% от всички офицерски длъжности в армията. А "Дума" от първа страница директно говори за "чистка в армията".

За "Монитор" пък съществен интерес представляват вчерашните критики на генщаба, отправени към военния министър и съдебните структури по повод на корупцията в армията.
"Забраняват джиесемите в казармата" - такъв пък е ракурсът на "Новинар" към военната тема. От главния щаб и от сухопътните войски твърдят, че няма изрична заповед за изземване на мобилните телефони. Офицери обаче подчертават, че мярката се налагала, защото войници започнали да си поръчват алкохол по телефона, който им се носел от продавачите до оградата, други пък звънели на гаджетата си и бягали с колите им от казармата.

А иначе съдим Европейската комисия заради "Козлодуй", пише "Монитор". И припомня основното от събитието с вчерашна дата - пет синдикални организации в АЕЦ "Козлодуй" с помощта на Световния съвет на ядрените работници са внесли иск в Европейския институционален съд в Люксембург. Поводът - исковете за спиране на 440-те мегаватови реактори на атомната ни централа.
"Съдим Европа заради АЕЦ", обобщава и "Стандарт", който подчертава, че токът поскъпва с 40%, ако спре "Козлодуй".

В същото време "Новинар" изчислява новите енергийни помощи. Те били по 41,53 ст. на бедно семейство за зимата. Проблемът бил, че кабинетът Сакскобургготски нямал пари да плати помощите. За целта били заделени само 16 млн. лв. и не било ясно откъде да дойдат липсващите 62 млн. лв.

Сигурно всичко това, вкупом и поотделно, кара други новини да бликнат по първите страници на вестниците. И така водеща новина за "Труд" става това, че мъртвец продължава да тегли пари от банка. Възможно ли е това? Да, възможно е в България, по точно в Ловеч, където 86-годишният Мойно Кочев, убит преди три дни, ако се вярва на документите, е теглил пари в деня на собственото си погребение.

"24 часа" с огромни букви от първа страница ни пита - "Пихте ли ги тези лекарства?". Ако не сте, не се притеснявайте, разбира се. Просто изданието държи да ви информира, че тези дни повечето от болните ще получат по пощата разпечатка за това какви лекарства им е платила здравната каса.

"Монитор" пък не изпуска от очи градежа на странна луксозна вила край София, която никне като гъба край "Бялата вода" в полите на Витоша. Но по-интересното е друго, настоява изданието - че по гранитните блокове за строежа й ясно личат рисувани петолъчки, като от взривения през 1999 г. мавзолей. Никой обаче не иска да каже чия е вилата, диви се "Монитор" и усеща някакъв опит за римейк на мавзолея на Георги Димитров. Нито една инстанция в Столичното кметство не можела да каже какво е станало със строителните отпадъци от мавзолея.

Същевременно само "Дума" се сеща, че днес се навършват 120 години от рождението на Георги Димитров и му посвещава цяла страница под мотото "Ценен и охулван".

"Демокрация" и "Дневник" пък решават да не се връщат толкова назад в миналото и се опитват да направят равносметка на първата година на правителството ва Сакскобургготски. Една година по-късно е осезаемо по-тихо, твърди от страниците на "Демокрация" немският политолог д-р Хайнц Брам. Хората просто обърнаха гръб на политиката, дори най-върли привърженици на Симеон не изключват той да се върне обратно в Мадрид. През 2001 г. настоява Хайнц Брам, мнозина мислеха за възкръсване на монархията. Днес обаче никой не говори за това. През 2001 г. мнозина смятаха, че Симеон като магнит ще привлече чуждестранен капитал, че европейската аристокрация ще го подкрепи. Още през 1945 г. британската корона показа, че не я е грижа за съдбата на принц Кирил. Защо тогава британската кралица днес да помага на Симеон, пита немският политолог.

А писателят Георги Господинов настоява пред "Дневник", че една година по-късно ние вече тънем в меланхолия. Същото правителство, същите министри, никаква изненада и пълно разочарование. Господинов прави паралел с премиера Костов, който беше действаща фигура, с която медиите обясняваха всичко - от цените на тока до убийствената хигиена във варненска болница.
"Ами сега, какво ще правим без варвари? Все пак те бяха разрешение", цитира писателят известни стихове на Кавафис и оставя своя анализ с открит финал.

Но тъй като природата не търпи празно място, идват на помощ сензациите. И ето една от тях - "Полиция търси костенурки по кръчмите в град Раковски", развълнувано съобщава "Монитор". Тема, над която може да се позамислим.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Виена

Докъде пътуват българите за Великден и майските празници?

България Преди 9 минути

Топ 7 предпочитани дестинации от българите дестинации за празниците

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 28 минути

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 39 минути

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 1 час

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 2 часа

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 2 часа

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 2 часа

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 3 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 3 часа

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 3 часа

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност