0
р ртици" в МВР. МВР предадено отвътре. Ровят за "къртици" в МВР. С тези заглавия "Новинар" и "Монитор" огласяват новите разкрития по изтичането на информация от МВР за акцията за разбиването на международен автоканал. Катаджии, нотариуси и митничари са издали на автокрадците, че срещу тях се готви акция. Заради предателството акцията, която била планирана за 12 декември, започнала на 8-ми, изтъква "Новинар".

Проверяват се нотариуси, полицейски, митнически и други служители. Предателите били от няколко РПУ-та в страната. Изтичане на информация било засечено от три полицейски управления, твърди "Монитор", като се позовава на шефа на НСБОП Румен Миланов. Митничари и катаджии са въвеждали в компютрите неверни данни. Гравьор и елитен автомайстор са сред задържаните във Варна автоджамбази, както и организаторът на трафика Мариян Коев -Марионката. Откраднатите коли са били с пренабивани номера на съществуващи в Европа автомобили. Така те се превръщали в автомобили двойници и се затруднявало издирването им. Всичко е било подсигурявано с фалшифицирани документи, стикери и табели. Открита е и печатницата, където са били изготвяни, допълва "Новинар".

Драконови мерки срещу крадците на кабели е замислило МВР. В парламента е внесен закон кражбата на жици да се приравни с тероризма и заплахата за националната сигурност, отбелязва изданието. Крумовски мерки за крадците на жици и нелегална търговия със скрап гласи МВР, подчертава "Труд". Няма да се режат ръце, но ще се рушат топилни, леярни, складове, които въртят алъш-вериш с крадени черни и цветни метали. Освен това силовото министерство настоява временно да се спре бизнеса със скрап, а лицензите за търговия да се издават от МВР. Поводът е бумът на бандитските набези, обяснява изданието.

Борба до дупка ще има и срещу скъпия ток, пише "24 часа". Синдикатите готови пак да дадат на съд енергоцените. Нелеп е сценарият на кабинета за вдигане на цените със задна дата от 1 октомври, единодушни са от КНСБ и "Подкрепа". Чисто теоретично това можело да се смята за двойно оскъпяване с 20%, преди да излезе решението на ВАС. Решението за тока и парното според профсъюзите трябвало да върви задължително с пакет от компенсаторни мерки, като енергийните помощи били само част от тях. КНСБ ще поиска и вето върху Закона за облагане на доходите на физически лица, тъй като ощетявал хората с ниски доходи, допълва "24 часа". Така сметка за топло "глътна" къща в Радомирско, разкрива "Република". 70-годишна баба продала къщата си, за да плати парното на внуците си. Собственичката е поискала 3000 лева за имота, макар че той струвал двойно повече. Тя побързала със сделката, след като младите й наследници получили призовки от съда заради борча си към "Топлофикация". Немалко хора продават имоти заради дългове или за да могат да се прехранват, обобщава изданието.

Енергиен борд да определя цените на тока и парното, е препоръката на шефа на мисията на МВФ за България Джералд Шиф, лансирана от "Монитор". Без борд от 80 до 90 лева ще платят за ноемврийското парно и топла вода столичани, показва проверка на "24 часа". Засега обаче никой не знае по какви цени ще плащаме сметките си до края на годината. Сигурно е едно, отбелязва "Труд" - че от 1 януари ще има нов господар на цените на тока, парното и природния газ. Това ще бъде Държавната комисия за енергийно регулиране, с чийто председател "Труд" поглежда в бъдещето. Покачването на цените трябва да следва естествения ръст на доходите. Само по този начин ще може да се плаща действителната стойност на енергията, заявява шефът по енергийните цени проф. Константин Шушулов. Ще постъпим като развитите страни в Европа - на първо място ще насочим социалната помощ към тези, които не могат да плащат. А тези, които могат, ще плащат действителните цени. Това според него е единственият начин да помагаме едновременно на енергетиката и на населението. Да, но България е най-бедна от кандидатките за Евросъюза, въпреки обявената ниска инфлация, изтъква "Труд". С 4,2% е по-скъпо у нас от началото на 2001 г. Средната месечна заплата у нас е 115 долара, докато в Румъния е 151, уверява вестникът. В същото време всеки месец бюджетът дава по 6286 лв. на депутат за заплата, осигуровки, жилище, кола храна, представителни, секретарка. За цялата година това прави 75 400 лева, а средностатистическият българин преживява месеца със 117 лева, сочат сметките на икономистката от "Промяна" Величка Рангелова, пише "Новинар".

Във времето, когато не е депутат, но още не е държавен глава "социалния президент" Георги Първанов развива бурна дейност и е толкова самодоволен - все едно му белят червено яйце на Великден. Ако се беше ограничил само с пръскане на словесни конфети като "единен фронт срещу бедността" как да е, отбелязва "Демокрация". Само че г-н Първанов се изживява като повелител. Вчера Първанов се възмути люто, че кабинетът ще съкрати ракетите СС-23, без да го е питал. Гняв, плод на търсене на път към НАТО, минаващ през Кремъл или през референдум, пита се "Демокрация". Новоизбраният президент скастри вчера и външния министър Паси заради това, че съобщил първо в САЩ новинита за съкращаването на ракетите. $Необходимо е въпросът със снемането от въоръжение на ракетните комплекси СС-23 да се гледа едва когато бъде решен проблемът с присъединяването ни към НАТО - във всеки случай не сега!", цитира "Труд" мнението и виждането на бъдещият главнокомандващ. "Новинар" акцентира на становището на бъдещия вицепрезидент. В корекциите на "План 2004" ще обвържем унищожаването на СС-23 с приемането ни в пакта. Другото условие според професионалния генерал е да сменяме ракетите с американските реактивни системи за залпов огън или руските "Смерч".

"Ракетите СС-23 ще трябва очевидно да се снемат от въоръжение рано или късно, все пак е добре, че правителството не се ангажирало с конкретен срок." Това изказване на Георги Първанов "Република" окачествява като намек за склонността му да подкрепи решението за нарязване на ракетите срещу финансова помощ от САЩ. По-рано Първанов се срещна и с ръководителя на мисията на МВФ за България Джералд Шиф, с когото обсъди хода на преговорите между фонда и правителството, отбелязва изданието.

Подписваме споразумение с МВФ през февруари, научаваме от вестник "Пари". Доверявайки се на участници в преговорите с фонда, вестникът обявява, че новата програма ще бъде за две години, а от МВФ ще получим 300 млн. долара финансиране.

Духът на Алфред Нобел витае и в България, уверява същото издание. Тази година се навършват 100 години от обявяването на най-престижните световни награди, носещи името на шведския учен, откривател, бизнесмен и хуманитарист. И макар че досега сред носителите на авторитетните награди няма българин, оказва се, че нацията ни не е по-бедна на таланти от други. Шведският посланик у нас Свен Аск обяви лауреатите на мини-нобеловите награди у нас - Ваня Вълчева от Химико-технологичния университет и Свилен Спасов от стопанския факултет на Софийския университет ще заминат на учебно минипътуване из Швеция. "Стискам палци на Радичков за Нобеловата награда, обяви шведският посланик", подчертава "Монитор". Кандидатурата на автора на "Ние, врабчетата" се издига за втори път в историята на наградите, припомня изданието. "Бумът Радичков" започва през 1980 г. Тогава Ула Росен превежда на шведски избрани творби на писателя и в душите на студените скандинавци се влива топлината на Радичковия свят с живеца на неговите верблюди, жаби, бели вълци. Фурорът е пълен. "Геният от Калиманица" обаче не се докосва до престижното отличие. Причината - процедурни неуредици.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Терористичният атентат в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 3 минути

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

о

"Коалиция на пудела": Пеевски коментира исканата оставка на председателя на Народното събрание

България Преди 23 минути

Коментарът на Делян Пеевски четете в следващите редове

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 1 час

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 1 час

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 1 час

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Любопитно Преди 1 час

Емилио Гарсия обвинява изпълнителката, че го е принудила да гледа интимности между нея и друга жена

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 1 час

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 1 час

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 2 часа

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Свят Преди 2 часа

Повече за мисията на НАСА четете в следващите редове

Доц. Кунчев обяви ще има ли ограничителни мерки при епидемия от коклюш

Доц. Кунчев обяви ще има ли ограничителни мерки при епидемия от коклюш

България Преди 2 часа

Към момента у нас са регистрирани 400 случая на заразата

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 2 часа

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 2 часа

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 2 часа

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш