0
Сд д Чечения, Русия е изправена пред нов бунт в рамките на федерацията - отново в Кавказ. Повод за в. "Фигаро" на челно място да се спре на събитията в Дагестан, които според изданието са само един аспект от много по-обширен проблем - този за наследника на Борис Елцин. В Кремъл всичко се върти около това, в дух на анархия, при което всеки подозира всеки. "Фигаро" продължава да анализира защо Елцин за четвърти път смени премиера си. Отговорът е прост, според вестника: Елцин иска да постигне две несъвместими цели - от една страна да си осигури място в историята, като направи така, че следващият президент да е като него самия - избран от народа. От друга страна той иска да запази комфорта на фамилията си, която се е обогатила от приходите от петролната индустрия, банковото дело и прането на пари в швейцарските банки. Според "Фигаро", трудно е да се постигнат тези две цели едновременно, защото когато става дума за демокрация, бъдещето не може да се контролира. В редакционната си статия вестникът изтъква, че сега антуражът на Елцин се надява наследникът му да е нещо като негов "клонинг".

Също на първа страница "Фигаро" помества интервю с Ибрахим Ругова и неговата равносметка за положението в Косово два месеца след разполагането на международните сили. Ругова отбелязва, че най-трудното предстои - тоест, насрочването на избори. Според него през пролетта могат да се свикат парламентарни и местни избори, после - президентски избори с пряко гласоподаване - а след две или три години - референдум за независимостта на Косово. Пред в."Фигаро" Ибрахим Ругова споделя, че отношенията му с лидерите на АОК вече са добри. Преди той отказа да участва заедно с АОК в Съвета, който ООН се опита да сформира, а сега казва, че може да влезе в него, макар и не от името на партията си, а от свое лично име.

Назначаването на новия прокурор в Международния съд в Хага - Карла Дел Пунте е изведено на водещо място във в."Монд". Според автора това назначаване става в много стратегически момент, защото за три години досегашната прокурорка Луиз Арбур издигна доверието в Международния съд, като за първи път осъди югославски военнопрестъпници. Карла Дел Пунте наследява от предшественичката си една съвсем нова ситуация - както знаете, през пролетта за първи път срещу действащ държавен ръководител бе повдигнато обвинение в престъпления срещу човечеството - срещу югославския президент Слободан Милошевич. Сега за Клара Дел Пунте основното предизвикателство е главните виновници за войните в Хърватска, Босна и Косово да бъдат осъдени. Сред тях са Радован Караджич и Ратко Младич, които все още са на свобода. Защото, както отбелязва "Монд", тези процеси срещу главните виновници се очакват живо от жертвите.

Що се отнася до личността на Карла Дел Пунте - в Швейцария, като главен прокурор, тя е известна като много борбен магистрат, пише в."Монд". Водила е дела, свързани с международната престъпност, с големи финансови скандали, както и с руските и южноамериканските мафии. Работила е заедно с италианския съдия Фалконе по дела, свързани с италианската мафия. Самата тя е била жертва на атентат, от който се е отървала невредима. Сега Карла Дел Пунте ще трябва да поеме грижата за залавянето на международните престъпници и осъждането им, защото през следващите години, отбелязва "Монд", ще бъде създаден постоянен Наказателен съд, който ще се занимава с всички престъпления срещу човечеството на планетата.

В."Фигаро" от своя страна обръща поглед към Швейцария, по повод искането на международната общност за вдигане на банковата тайна. Изданието отбелязва, че 60 на сто от парите в швейцарските банки не са декларирани в националните данъчни регистри. От Брюксел искат дори да наложат 20-процентов данък на тези суми. Ситуацията е сериозна, изтъква "Фигаро", като се има предвид, че швейцарците все повече проявяват желание за членство в Европейския съюз.

Много вестникарска площ отделя в."Монд" на смъртта на двете гвинейски дечица, умрели от студ в механизма за приземяване на белгийски самолет, където се били скрили. Вестникът изпраща специален пратеник в Конакри, за да се срещне с техни роднини, приятели, преподаватели. Журналистът описва живота на двете гвинейчета, трудностите, които са изпитвали, мечтите им. Така читателят разбира по-добре защо те са решили да избягат в Европа, във Франция. Децата носели със себе си писмо, написано на неправилен френски, много вълнуващо писмо, адресирано до "техни превъзходителства членовете и ръководителите на Европа". В него те отправяли призив за помощ на бедните страни. В публикацията на "Монд" става въпрос и за предаванията на френската международна телевизия ТВ 5, които може би са тласнали децата да опитат късмета си в европейското Елдорадо.

Също на първа страница на в."Монд" днес е поместена статия за Бернар Тапи - един лек сюжет: става въпрос за актьорските разочарования на бизнесмена, който сменя амплоато си и играе в театрална пиеса "Полет над кукувиче гнездо". Интересното, според "Монд", е че пиесата се финансира от един от неговите бивши неприятели, който казва за Бернар Тапи: "Тоя човек има страхотен талант!"

Вестник "Монд" продължава серията публикации, озаглавена "за или против". Днес темата е - рап или техно. Поместено е мнението на известни личности, на които е зададен този въпрос.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 9 минути

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 минути

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 1 час

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 1 час

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 1 час

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 1 час

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 2 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 2 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 2 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 3 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 3 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 3 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 3 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 3 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 3 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев