0
Ку упцията и днес е тема номер едно за всекидневниците. "Няма министри в докладите за корупция" огласява "Демокрация" във водещото си заглавие. "Няма министри и депутати в спецдоклада за корупцията. НСБОП и НСС стигнали само до братовчедите", допълва "Новинар". "24 часа" обаче заявява в уводното си заглавие - "Контраразузнаването цели министри". И твърди, че правителствен източник назовал между 4 и 6 имена на министри и депутати, които фигурират в доклада на контраразузнаването. "Ако някой е очаквал да чуе от шефовете на спецслужбите имената на корумпираните министри, депутати и чиновници, значи е бил наивник", отсича "Демокрация". Въпросът обаче бил дали само с готови за прокуратурата и съда факти е длъжен да борави премиерът, за да преценява годността и компетентността на министрите си да продължат да заемат отговорните си постове. За висшия държавник са достатъчни данните и сигналите, които хвърлят съмнението, за да се раздели с поста си. Или поне такива са принципите в много държави, сочени като еталон за демокрация. България трябва да намери сили да следва именно тези вече проверени и утвърдени принципи, завършва вестникът. "Хората все още не са вникнали в най-важното условие за успешна борба с корупцията - създаването на механизми, които да й се противопоставят, незамисимо от цветовете на властта и волята на управниците", категоричен е отново "Демокрация" в свой анализ. Затова и въпиющите въпроси на журналисти и общественици за това какво прави Костов, защо мълчи Костов, какво чака Костов и какви ги мъти Костов си били просто детински. И това било така, защото българските журналисти и интелектуалци, според "Демокрация", по настройката на загадъчната руска душевност си представяли оздравителните процеси единствено под формата на чистки и търкаляне на глави.

Цялата работа с поредните папки обаче май ще излезе въздух под налягане, хвърля сянката на съмнението "24 часа". В централната и в местната власт работят около 72 хиляди души. Така че цифрата 226, с която се обозначават корумпираните си е направо смешна, отсича вестникът. Особено на фона на данните на годишния доклад на "Коалиция 2000", където се твърди, че само за месец в България се бутат около 250 хиляди подкупа. Освен това нищо чудно в папките да има и невинни хора. И ако набедените успеят да се защитят, тогава какво следва? Най-много да гръмне поредния "Досиегейт" и управляващите да разчистят лични сметки, отговаря "24 часа". Мнозина чуха обясненията. И к'во? Ами нищо. Никакви факти, въздъхва "Сега". Не бива да говорим за грешници и светци, но все пак не бива да се пропуска и фактът, че анонимките видимо потекоха избирателно и целенасочено. Ето го и резултата - двамата генерали клекнаха.

"Ремонтът на правителството ще бъде гласуван до Коледа", обявява "Демокрация" в светлината на набиращия скорост диалог за корупцията. Ще има и структурни, и по-големи промени в кабинета, защото се натрупаха причини за това решение, цитира вестникът думите на премиера Иван Костов. "Структурните промени целят отговорността за воденето на преговорите с Евросъюза да се поеме от едно министерство, да се визира един министър", категоричен е Костов. "Демокрация" лансира и една хипотеза за евентуална нова фигура в кабинета - "Александър Праматарски - министър и вицепремиер", озаглавява статията си вестникът като накрая на изречението поставя въпросителен знак. Зам.-председателят на демократите Праматарски бил според вестника кандидатът за министър на търговията и промишлеността и вицепремиер в новата структура на кабинета.

Отмина паметният 10-ти декември и сякаш прекърши нещо у нас. "Каквото и да вършим, съобразяваме го с евроинтеграцията, въздъхва "Монитор". Едва получили поканата и премиерът ни порица. Крайно време било да се простим с вредния, типично нашенски прийом да се отърваваме от боклука си летално - изхвърляйки го през прозореца. Примерът на Костов обаче бил крайно неудачен според "Монитор". Защото боклукът у нас просто е на свършване. А и изобщо какво съдържа един боклук? Ами развалена храна, консервни кутии, стари вещи. А от няколко години насам у нас храната не само, че не застоява, а направо си липсва. За старите вещи вече не говорим. Кой е луд да ги изхвърля, отсича "Монитор". И предлага на премиера един експеримент - нека носи със себе си боклук и да го хвърли от прозореца на блок в някой квартал. И след три минути да погледне. Ще види, че на площадката няма да има и следа от него. Просто защото той ще бъде разграбен още във въздуха. Така Костов щял да разбере и друго - че изхвърлянето на смет през джама било един вид хуманен акт и отговаря на европейското разбиране за благотворителност.

"Топлофикациите ще получат правото да спират парното на всички абонати в една сграда, ако 50% от отопляемия обем в нея е изключен", разкрива "Труд" във водещата си статия. Крилатата мисъл, че бездарието е фашизъм в българските условия спокойно може да се приложи за топлофикациите, отсича вестникът в редакционния си коментар. Съвсем спонтанно обаче възниквал и въпросът - ако парното е фашизъм, то тогава какъв е Шиляшки.

"Нормалният живот на Балканите е въпрос на политически интереси", заявява сръбският художник и актьор Урош Джурич в интервю за вестник "Новинар". "На Балканите, когато си говорим, всичко си разбираме. Толкова сме близко, а толкова малко контактуваме. Просто е скандално. При това делим една история и съдба. Може би освен външните влияния и известна доза домашна незрелост", разсъждава Джурич. "Вие не можете да видите собствения си живот, защото той е маскиран от попкултурата. Не можете и сами да изясните каква е вашата социална позиция - дали сте изоставен, дали сте преуспяващ. Футболисти и кинозвезди станаха новите светци на 20-ти век. При нас системата пълни главите на хората с най-идиотската информация - какви са премиите на футболистите и драмите около дербито например, а животът остава някъде другаде".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 42 минути

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 4 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 7 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen