0
Аи ициозната, както я определя "Труд" в днешния си брой совалка на Балканите на американския президент Бил Клинтън е водеща тема за някои от днешните всекидневници. "Полицията на крак заради Бил Клинтън" - пише в челни позиции същото издание. Служителите не МВР отсега съветват хората, които живеят в сградите около храм-паметника "Александър Невски" на 22 ноември да не отварят прозорците и да махнат саксиите с цветя по первазите. Извънредните мерки за сигурност са, както още разбираме от "Труд", заради митинга-концерт на този ден на площада, на който ще говорят Клинтън и Петър Стоянов. "Клинтън отива и в Благоевград" - това разбираме от първа страница на "Новинар". Там той щял да се срещне със студенти от Американския университет. Четирима репортери и 8 оператора от БНТ щели да вървят по стъпките на Клинтън. Концертът в понеделник пред столичната катедрала "Невски" щял да бъде предаван от 20 камери. Според "Новинар" "България посреща американския президент като герой от сапунен сериал", тъй като визитата на Клинтън ще се изчерпи с ефектни изпълнения. Концертът стана толкова рекламирано събитие, че вече изглежда че американският президент идва единствено да повесели народа. Който макар и за сега да не дава признаци, че ще изпадне в подобаваща еуфория, поне не се държи като в съседна Гърция. Там обществените протести бяха толкова силни, че Клинтън отложи и съкрати престоя си в Атина, посочва "Новинар".

За протестите в Атина пише на първа страница "Дума" днес - "десетки хиляди гърци са против визитата на Клинтън", информира изданието. "Протестните акции били организирани от леви и пацифистки организации с подкрепата на Гръцката комунистическа партия. В тях участвали и членове на управляващата ПАСОК", научаваме още от левия вестник. "Демокрация" пише, че предстоят трудни разговори на Клинтън в Атина, на които обаче съкращаването на престоя му вероятно в рамките на 24 часа, нямало да се отрази.

Визитата на Клинтън не пропуска в днешния си брой и вестник "24 часа" - "съветник на Клинтън похвалил Петър Стоянов, че под управлението му реформите са будни", пише изданието, което информира още, че Хилари и Челси ще пропуснат София, независимо, че двете дами придружават американския президент в 10-дневната му европейска обиколка. Първата дама на САЩ и дъщеря й обаче ще бъдат с Клинтън в Турция, Гърция и Италия. "Дали Клинтън и Горбачов няма да се озоват заедно в София?" - такъв въпрос поставя в заглавието на водещата си публикация на първа "24 часа".Оказва се, че Михаил Горбачов каца в София ден преди Клинтън по повод организирания от Желю Желев форум "10 години по-късно - уроци за бъдещето". За събитието покани имали също бивши държавници от региона като Вацлав Хавел, Лех Валенса, Катрин Лалюмишер, Йон Илиеску, Адам Михник, Киро Глигоров и други. "Пред дипломацията ни се открива уникален шанс", смята "24 часа". Тя би могла да уреди среща между Клинтън и Горбачов, които се озовават по едно и също време в София. И без това двамата отсядат в един и същ хотел. "Не бива да пропуснем шанса да съберем на една маса две от най-големите фигури на нашата епоха - гробокопача на двуполюсния свят и лидера на еднополюсния" - така определя в редакционния си коментар изданието, двамата бъдещи гости на страната ни. "За нас тази среща е историческа", продължава "24 часа". Защото с политиката си бащата на перестройката хвърли България в 15-годишни сътресения. Американският президент пък я измъква от тях. "Изглежда, смята още часовият всекидневник, каквото се разберат, това ще важи за нас през следващите 15 години". Толкова по предстоящите визити на големи фигури от международната политика в днешната българска преса, която не пропуска да спре отново поглед и върху родни изявени политици по един или друг повод.

"Сгрешихме в изборите" - тези думи на вицепремиера Бакърждиев цитира в публикация в днешния си брой вестник "Сега", според който по този начин вицето е признал, че подборът на сините кандидати за изминалите местни избори е бил лош. Прeдседателката на синята парламентарна група Екатерина Михайлова споделя в интервю за "Демокрация" днес, че "злоупотреба с властта има на всички нива". Според нея още цифрите от резултатите от местните избори сочат, че отливът на гласове засяга всички парламентарно представени партии. Което според Екатерина Михайлова означава, че тези, които не са подкрепили СДС не са отишли от другата страна. "СДС решава утре кой е виновен за изборите" - това пише вестник "Дума" в една от публикациите си. Според левия вестник "местните конфликти са една от причините за провала на сините". Утрешното заседание на Националния съвет на СДС, на което се отчитат изборните резултати е повод за коментари и от страна на вестник "Труд", който определя предстоящото като изпитание за силата на Костов. "Сега трябва да се раздаде справедливост", пише изданието. "И да не се поддава на приказките, че един държал структурите, друг хазната, а трети - международното лоби" - съветите вестникът отправя към самия премиер.

"Ще рухне ли СДС, ако отстрани от партиен пост Бакърджиев? Или ще го прати да укрепва съсипаните от него структури?", задава въпроси вестник "Труд", според който би било грешка, ако и след утрешното заседание обществото остане без ясните послания на сините и конкретните им решения. Според вестник "Монитор" "Костов и костовчетата са провалили СДС. Ако иска да е честен към партията си, на утрешния Национален съвет синият лидер трябва да удари първо себе си" - такива съвети също към премиера раздава изданието в обширния си анализ днес, посветен на същата тема. Две любопитни новини от днешната преса в края на прегледа на печата - "българският цигулар Светлин Русев спечели снощи трета награда на 26-тия международн конкурс за цигулари на името на Маргьорит Лон-Жак Тибо във Франция" - за това съобщaва вестник "Монитор". За английски диригент, който създава симфоничен оркестър в България пък съобщава от страниците си днес вестник "Дума". Оливър Гилмур се заел на прага на новото хилядолетие да създаде със спонсорството на Георг фон Опел Източноевропейски симфоничен оркестър. За тази цел той основал фондация "Музика без граници", а за седалище на оркестъра избрал София.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 7 минути

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 3 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 3 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 3 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 4 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 4 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 5 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 5 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 6 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 7 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 7 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 7 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 8 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 8 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Любопитно Преди 9 часа

Той е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение