0
к куват ни без пари и в частните болници", отбелязва "24 часа". След което изданието уточнява, че за всичко това ще плаща здравната каса. Нововъведението станало възможно, защото била променена наредбата за достъп до болничното лечение. Оттук насетне, твърдят от здравната каса, лекарите могат да издават направления за приемане и в частни, и във ведомствени клиники. Условието е тези болнични заведения да имат договор с касата за някои от 40 групи болести, финансирани от осигуряването, а пациентът ще плаща само 2 лв. потребителска такса за дневен престой.
"Демокрация" също отбелязва новината във водещото си заглавие, но уточнява, че ни чакат допълнителни разходи в зъболечението - от 3 до 7 лв. Ще доплащаме за лечението на зъб, защото от тази година понятието безплатна помощ при зъболечение вече не съществува. Гражданите имат право на един преглед, една пломба и вадене на един зъб. От съюза на стоматолозите обаче настояват общините да открият безплатни кабинети за спешните случаи.

"Свалят таксата смет в София" - е водещото заглавие на "Труд". Изданието обаче тутакси уточнява, че това се очаква да стане днес и ще е своеобразно търсене на прошка от страна на общинарите. Облекчението за джоба на гражданите щяло да е около 25%. Съветниците от БСП поискали това да стане още на 4 февруари, ала кметът Софиянски отначало бил против и едва склонил. От общинската данъчна служба съобщават, че били готови да върнат надвзетите суми или да ги компенсират от други данъчни задължения. В подкрепа на намалението на такса смет, "Труд" публикува фотография от 17 март, неделя, 8,30 ч. сутринта от столичния квартал "Младост-3". Гледката е на камара боклуци, неприбрана от събота, доколкото въпреки непосилната такса смет фирмите концесионери продължават да се оплакват, че им липсват средства за почистване.

И това не е единствената екологична бомба в днешната преса. "Новинар" излиза със заглавието за истинска биологична бомба, която цъкала в центъра на София. Става дума за моргата към Александровската болница, където в хладилни камери гниели 80 тела поне от две години. Това е потенциално огнище на зарази, категоричен е шефът на Съдебна медицина доц. Николай Ненков. Достатъчно било да започнат жегите и из квартала плъзвала зловонна миризма, да не говорим за родилките от отсрещното АГ отделение, които живеели в страх от зарази.

Що се отнася до събитията във вътрешнополитически план, днешната преса ги третира в рубриката "без изменение". "Труд" за пореден ден съветва тружениците на Новото време да се поразмърдат, защото това време навлиза в цайтнот. На 31 март, пише "Труд", ще преместим стрелките на часовника с час напред. Тогава обаче един друг часовник, който се намира на "Дондуков 1" ще отбележи 251-я ден от обещаните 800 дни. А на 27 октомври, продължава да пресмята изданието, тези дни вече ще бъдат 461 - тоест преполовени, че и отгоре. Така че "време нема, действайте" е съветът, който "Труд" дава на царското движение.

"Демокрация" обаче твърди в редакционния си коментар, че "сценарият просто се повтаря". И съзира в подготвяната сделка за замяна на дълга повторение от юли 1994 г. Тогава и правителството на Беров е подготвяло сделка с брейди книжата. И тогава се бързаше, припомня "Демокрация", говореше се за пропуснати ползи. После БСП подкрепи сделката, Беров подаде оставка, социалистите влязоха във властта, но огромните плащания затиснаха икономиката ни. А огромната инфлация изяде спестяванията на милиони българи. Дано историкът Първанов, днес президент, има достатъчно памет, призовава го "Демокрация". И дано се намеси, за да не се повтори гибелният сценарий. "24 часа" също не пропуска темата и в обширен анализ се пита за какво става дума при сделката с дълга - за успех или за провал. "24 часа" определя изчисленията по дълга, приведени от Иван Костов като впечатляващи, изказва и някои свои резерви относно това можеше ли условията до сделката да бъдат по-прозрачни и публично оповестени и накрая заявява, че е сигурно едно - че липсата на политически разум само ще влоши нещата. В интервю за "Монитор" икономистът Венцислав Димитров пък твърди, че една такава сделка с дълга има плюсове, има и минуси. Но едно било сигурно - че най-много ще спечелят посредниците. И лично на него не му било ясно как един човек - в случая министър Милен Велчев - може сам да взема подобни решения.

Покрай другото изданията не пропускат да се занимават с рейтинги и политическо доверие. В интервю за "Труд" ген. Бойко Борисов моли социолозите да го махнат от рейтингите, да спрат да го противопоставят на Симеон и да го сочат за бъдещ премиер. "Демокрация" цитира думите на синята лидерка Надежда Михайлова, че спадът на доверие към НДСВ дестабилизира страната, защото не е нормално да има парламентарно мнозинство, което да се ползва само с подкрепата на 11% от избирателите. Надежда Михайлова обаче подчертава, че дестабилизацията идва не от опозицията, а от грешките в управлението. Водеща новина за "Новинар" пък е оценката, която лидерът на социалистите Сергей Станишев е дал в Габрово на сeгашното управление. А тя е, че управлението на НДСВ било вредно за хората, често се нарушавала парламентарната демокрация, нямало достатъчно прозрачност, а се виждала и явната некомпетентност на управляващото мнозинство. Пред "24 часа" социоложката Мира Янова от МБМД твърди, че министри депутати и съветници всъщност са източили рейтинга на Симеон. И че царят най-сетне започва да проумява това, вече се озърта към медиите и дори се готви за скок. Но Надежда също, категорична е Янова, имайки предвид подемът в СДС след синята национална конференция. Така че всичко било въпрос на време.

На този фон "Монитор" ни връща за пореден път към трагедията в дискотека "Индиго" с факсимилета от документи, които показват, че дискотеката е работила с менте-разрешително. А то, твърди изданието, е било издадено на 13 април 2000 г. от тогавашния главен архитект на София Стоян Янев. След трагедията на 21 декември оригиналът на документа мистериозно изчезнал от архивата. Лицензът за алкохол пък е бил издаден безпрепятствено от кмета Софиянски, който от своя страна твърди, че всички регистрации ги има в общината, но не разбира защо въпросите са към него, след като обектът не е общинска собственост.

А от страниците на "Труд" политологът Огнян Минчев не крие притесненията си от безстопанствеността към външната ни политика. Според Огнян Минчев сегашният кабинет нямал никаква стратегия към външната политика, което се доказвало от поне няколко неща. "Първо, кабинетът прекратил активната балканска политика на България. Второ, повече от мътен останал международният старт на премиера Саокскобургготски. Защото неговата международна дейност започна със срещи с премиера на Румъния, с президента на Украйна и с краля на Йордания", припомня политологът Огнян Минчев. И едва ли някой можел да изведе обобщение от тези срещи. И накрая, виждал се явен застой в дейността по присъединяването ни към НАТО и то след толкова успехи и след като във войните в Косово и Афганистан България бе съюзник на пакта. "Ще бъде глупаво и израз на пълно безхаберие, твърди Огнян Минчев, ако проспим момента и от немарливост или недоглеждане останем извън границите на НАТО и извън очертанията на развития демократичен свят".
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Борел: Опасявам се, че това ще доведе до голям брой жертви</p>

Борел за израелското настъпление в "Рафах": Още цивилни палестинци ще бъдат убити

Свят Преди 5 минути

"Хамас" обяви вчера, че се е съгласила с предложението за споразумение за спиране на огъня в Газа

София Прайд 2024 ще се проведе на площад Батенберг

София Прайд 2024 ще се проведе на площад Батенберг

България Преди 8 минути

Най-голямото мирно шествие за човешки права в България ще се състои на 22 юни

"Левицата!" регистрира в ЦИК листата си за изборите за ЕП

"Левицата!" регистрира в ЦИК листата си за изборите за ЕП

Избори 2 в 1 Преди 35 минути

Тръгваме с нагласа и с оптимизъм за успех, каза водачът на евролистата Валери Жаблянов

Коклюшът у нас: Регистрирани са нови случаи в област Ямбол

Коклюшът у нас: Регистрирани са нови случаи в област Ямбол

Преди 45 минути

Децата са диагностицирани в края на миналата седмица

Петя и Дилян от „Един за друг“: Изложихме се най-много във Вилата на любовта

Петя и Дилян от „Един за друг“: Изложихме се най-много във Вилата на любовта

Любопитно Преди 1 час

Двойката от Сливница напуснаха най-романтичното риалити в ефира

<p>&quot;Чехия е мишена и е възприемана от Русия като вражеска страна&quot;</p>

Заради предполагаеми кибератаки на руски хакери: Прага и Берлин протестират пред Москва

Свят Преди 1 час

Същевременно Германия привика посланика си в Русия

<p>В мозъчна смърт: Младеж оцелява след 20 минути под вода</p>

"Органите му започнаха да отказват": Младеж оцеля, прекарвайки 20 минути под вода

Любопитно Преди 1 час

Семейството на Гилбърт иска справедливост и по-сериозни действия от местната власт

Румънски турист се изгуби в Пирин, бил с неподходяща екипировка

Румънски турист се изгуби в Пирин, бил с неподходяща екипировка

България Преди 1 час

В спасяването му участваха планински спасители от отрядите в Банско и Разлог

<p>С какво ще привличаме туристи тази година?&nbsp;</p>

Румен Драганов: Очакваме ръст на туристите по Черноморието

България Преди 1 час

Според Института за анализ и прогнози в туризма 1 млн. българи са пътували за празниците

<p>Световно известна картина стана обект на вандалска проява</p>

Акция на феминистко движение в Мец: "Произходът на света" стана обект на вандалска проява

Свят Преди 1 час

Акцията е била организирана от Дебора де Робертис, която е от френски и люксембургски произход

<p>Никога не е късно: 100-годишен герой от войната най-накрая получи дипломата си</p>

Никога не е късно: 100-годишен герой от войната най-накрая получи дипломата си

Любопитно Преди 2 часа

Джак Милтън доказа, че няма невъзможни неща и получи диплома от колеж на 100 години

Финансирай бъдещето си - съвети за устойчив паричен план

Финансирай бъдещето си - съвети за устойчив паричен план

Любопитно Преди 2 часа

Намери отговори на въпросите си

Израел установи контрол върху пропускателния пункт "Рафах"

Израел установи контрол върху пропускателния пункт "Рафах"

Свят Преди 2 часа

Говорител на граничните власти на Газа заяви, че пунктът откъм палестинската му страна е затворен

Главчев подава сигнал за МБАЛ „Мама и Аз“ в ДАНС и прокуратурата

Главчев подава сигнал за МБАЛ „Мама и Аз“ в ДАНС и прокуратурата

България Преди 2 часа

Миналият вторник правителството одобри изграждането на частната болница "Мама и аз" в София

<p>Нови велоалеи и правила за паркиране в София: Създават ли проблеми с трафика&nbsp; (ВИДЕО)</p>

Нови велоалеи и правила за паркиране в София: Създават ли проблеми с трафика

България Преди 2 часа

От няколко дни новата организация по булевардите „Витоша”, „Патриарх Евтимий” и „Фритьоф Нансен” поражда дискусии и спорове

Вълна от протести в Грузия: Ще продължи ли ескалацията на напрежението

Вълна от протести в Грузия: Ще продължи ли ескалацията на напрежението

Свят Преди 2 часа

Демонстранти протестират в страната срещу закона за "чуждестранните агенти"