0
Вк ки депутат със секретарка. След бурни дебати и нервно гласуване, добавя "24 часа". Няма кой да вдига телефона в софийските ни кабинети и да пише писмата на депутата, това е тежка работа, обяснява пред вестника авторът на предложението Лъчезар Тошев от ОДС. От този личен депутатски лукс обаче няма да пострада бюджетът на Народното събрание. На сътрудниците ще се плаща от парите за допълнителни разходи, които всеки народен представител получаваше и досега, отбелязва "Труд". Всеки депутат ще решава сам дали да вземе секретарка и къде да бъде работното й място - в приемната в региона, от който е избран, или в кабинета в бившия Партиен дом. Изискванията към кандидата били да знае английски и да може да работи с компютър, допълва изданието.

Увеличиха си заплатите, оставиха си и частното, коментира "24 часа". Депутати с по-високи заплати на инат, твърди "Новинар". 840 лв., или с около 80-90 лв. повече, е депутатската заплата от вчера. Това стана, разкрива изданието, след като народните избраници се заинатиха и не приеха предложението на шефа на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов заплатата да продължи да се формира на базата на три средни работни заплати в частния сектор, а не в обществения, където е по-висока с около 30 процента. Според изчисленията на "Труд" повечето пари за труда на ползу роду стават 816 лева, срещу 735 както преди, а не 840, както пише "Новинар". Парламентаристите гласуваха да взимат хонорари, консултатски и лекторски възнаграждения, добавя "Стандарт". Народните избраници обаче нямат право да учавстват в бордове и работят по трудов договор. Имат и право да продължат участието си в управителните органи на БАН и висшите училища. Никой не плаче вече за филма "Депутатски заплати", заключава "Монитор".

За малко депутатите да пропуснат лятната си ваканция заради парламентарния правилник. Това обаче няма да се случи, след като прескочиха най-важната точка - за заплатите си, успокоява изданието. Този важен проблем винаги събужда сериозен интерес у електората, дори и през летните отпускарски месеци. От своя страна, народните избраници дават всичко от себе си в представлението "Заплати", за да не е ачик колко драстично се бият доходите им с тези на електората. Дългите и напоителни тиради обаче отдавна омръзнаха на избирателя. Не биваше толкова да се престарават. Новото време дойде, старите мурафети останаха, коментира "Монитор".

Ден преди началото на парламентарната лятна ваканция дамите от групата на НДСВ спретнаха шумен купон в бившата ловна резиденция на Тодор Живков край язовир "Студена". Томбола и демонстрация по дневно и вечерно гримиране изнанедаха дамите в кокетната ловна хижа, разкрива "Труд". На сбирката дойде и премиершата Маргарита с царското пресаташе Галя Дичева. Събитието става няколко дни, изтъква "24 часа" след публикувана статия за пропуски в протоколното облекло на жените от НДСВ. Някои от тях - видени боси в парламента за ужас на стилитистите. От септември дамските сбирки щели да станат традиционни, защото от много работа в парламента нямали време да обменят мисли за нещата от живота, добавя "Новинар".

В края на септември пък ще стане ясно дали ще се увеличават бюджетните заплати, съобщава "Демокрация", позовавайки се на финансовия министър Милен Велчев. Това щяло да зависи от изпълнението на бюджетните приходи и прогнозата за последните тримесечия на годината. Въпросът ще се обсъжда и по време на мисията на МВФ у нас в средата на септемри. А според социалния министър Лидия Шулева финансовото министерство все още няма ясни разчети дали е възможно вдигане на бюджетните заплати. Имало средства за по-високи заплати. Проблемът обаче бил не в средствата, а в неуточнения брой на бюджетните служители, според информацията на "Труд". Дори прословутите 5000 лв.безлихвен кредит, с които впрочем не можеш да си отвориш и будка за семки, се отлагат засега, пише "Монитор". Значи унижените и оскърбените ги очаква измама. Няма и как да е нещо друго. Защото т.нар. експерти и юпита работят за големи корпоративни интереси. Тези интереси по презумпция не включват повишаване на стандартите на средния българин, прави заключение "Монитор". Това според изданието отваря място на националистическа сила след нокдауна на СДС и БСП. Сега обаче на дневен ред е битката за "Дондуков", 2. СДС очаква НДСВ да подкрепи Стоянов, обявява "Демокрация".

Лидерът на СДС Екатерина Михайлова препотвърди вчера подкрепата на сините за втори президетски мандат на Петър Стоянов като независим кандидат. Екатерина Михайлова повтори: "Той е" и добави "Ще гарантира пътя към НАТО", отбелязва вестникът. За да спечели обаче втория мандат Стоянов ще има да се навежда още по-ниско, смята "Монитор". Ако Симеон Втори и Доган застанат зад него според Стоянов "ще се очертае" солиден кръг от политически субекти, който ще доказва приемствеността на българската външна политика". "Без вицепрезидент няма да минем. Не мислете, че съм забравил, че трябва да се явя в двойка с вицепрезидент. Ще го посоча, когато трябва. Трябва ми още малко време", отговаря на въпрос на "Труд" Петър Стоянов. "Ако парламентът не успее в първите дни на септември да промени закона за избор на президент, ще бъде затруднено провеждането на изборите, коментира пред същото издание Екатерина Михайлова, която вчера се срещна с президента.

Гласуваме с една бюлетина наесен. На нея ще бъдат изписани имената на кандидатските двойки. Това предвижда проектът на НДСВ за изменение на Закона за избор на президент, който ще бъде внесен днес в деловодството на парламента, научаваме от "Монитор". Симеон Втори държи ключа от кабинета на Стоянов, смята "Новинар". Според вестника се намираме в ситуация, когато повече от всеки друг път президентските избори са функция на парламентарните. Остава вариантът да придумат НДСВ на практика да се откаже от участие в изборите и да подари предизвестената си победа на Стоянов. А както вече се убедихме, премиерът умее да бъде господар на мълчанието и неговото решение ще чуем в последния възможен срок. Засега премиерът е щаден и от отправените питания към него, става ясно от интервюто на председателя на НС проф. Герджиков пред "Монитор". Той ще бъде затормозен от това непрекъснато да трябва да отговаря на въпроси, на питания, като би могъл да се концентрира в много по-важна дейност, обяснява Герджиков.

Няма да викам премиера за отчет. Може и да стоя по конституция над министър-председателя, но занапред ще го наричам "Ваше величество", казва депутат N 1. "Мен как ще ме залъже Величеството?!", пита Делчо Чапразов. "Аз съм свободен човек, заявява книжарят и писателят в интервю за "Демокрация". Писателството е и мисионерство като книжарството. Слагачи и царедворци никога и никъде не са направили голямо изкуство".
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 12 минути

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

Васил Терзиев: Възкресение е време за надежда и вяра

Васил Терзиев: Възкресение е време за надежда и вяра

България Преди 1 час

На този светъл празник се обръщаме към уроците на Христос за смирение и обич към ближния, посочи кметът на София

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 2 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела

Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела

България Преди 3 часа

Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни, добави президентът

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 3 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Свят Преди 4 часа

Форумът, на който домакин ще бъде Швейцария, е планиран за 15 и 16 юни

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 4 часа

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 5 часа

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 5 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 5 часа

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Първият Великден

Първият Великден

Великден Преди 5 часа

Историците продължават да спорят по въпроса кога за пръв път е било отбелязано Възкресение Христово

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 5 часа

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 5 часа

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 14 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 15 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх