0
Ио орите наближават, а в ситуацията в съседна Македония се изостря. Раздвоена между двете, днешната преса донякъде не се поколебава да смеси двете събития.
"Не отлагаме изборите дори при война", отбелязва "24 часа", позовавайки се на президента Петър Стоянов. "Стандарт" обаче е на противоположното мнение и излиза с водещо заглавие "кабинетът заплашва с отлагане на изборите". Така изданието разчита това, че премиерът прекъсна предизборната си кампания, за да посети съседна Македония.

"Монитор" обаче разчита събитието другояче - като реална заплаха - и се пита може ли България да бъде въвлечена в конфликта. След което се обръща с този въпрос към премиера, причаквайки го на изхода на телевизия Би Ти ВИ след интервюто му "В десетката". По думите на премиера все пак има основания за оптимизъм. Що се отнася до възможността България да бъде въвлечена, мнението на Костов е, че, уви, има такава възможност. "Да не дава Господ кризата да излезе изпод контрол - твърди българският премиер, и да се развие във въоръжен конфликт, защото и страната ни може да бъде повлечена в неговия водовъртеж". А на въпрос на "Монитор" по какъв начин може да стане това, Иван Костов отговаря - "по начин, по който се въвличат балкански държави в такива конфликти, които избухват в съседни страни". Според "Демокрация" българският премиер е направил необходимото, за да съживи диалога в република Македония с политическата си совалка. Ако се съди по интервюто му пред Би Ти ВИ, отделните страни в конфликта са приели подсказаната формула - да съберат на масата на преговори позициите си, без участието на сепаратистите от АНО.

В "Македония става голяма беля" - това твърди пък в интервю за "Труд" бившия македонски президент Киро Глигоров. И накратко преразказва обстановката - въоръжени групи са се събрали из Шар планина, започнали са да слизат в Тетово и да стрелят. А народът бяга, казва Киро Глигоров. На въпрос как оценява внезапната визита на българския премиер, Киро Глигоров отговаря - "това е нещо, което не трябва да се открива непрекъснато. Ние сме две приятелски държави, народите ни са близки, разбираемо е, че имаше възбуда от това, което става в Македония". В репортаж от Македония специалният пратеник на "Монитор" Елена Йончева пък определя случващото се като "странна война". Защото тази война изглеждала истинска само от телевизионния екран, а иначе бойните действия дори на официалната армия били спорадични и неорганизирани...

"Нашата армия не е в пълна бойна готовност, защото не се налага", научаваме от интервю с началника на Генщаба ген. Михо Михов в "24 часа". Според генерала, ситуацията в нашата съседка е сложна, но не е на ниво, което да предполага радикални решения. Затова сега не армията ни е на ход, твърди българският началник на Генералния щаб, а политиците и дипломатите от много страни.

А тъй като сме пред избори, у нас всеки ден на ход са политиците. И социолозите. И те едни след други ни засипват с прогнози.
"24 часа" извежда под глава твърдението на Йордан Соколов, че нови избори май пак се задават. Това бил казал досегашният шеф на парламента в събота в плевенското село Гулянци. И мотивирал прогнозата си така: "ако царското движение спечели най-много депутати, но няма мнозинство в парламента и не успее да състави кабинет, може да се стигне до парламентарна криза, а оттам и до нови избори". И тъй като сигналите за изборите и изборните резултати стават все по-противоречиви, "24 часа" обявява състезание за най-добри социолози и политолози. Сиреч за всеки, който съумее правилно да отговори на въпросите - какъв ще е точния изборен резултат? И кой ще има властта след него? Отговорите - естествено ще се проверят на 17 юни.

А засега? Засега социолозите са в спор. "Симеон Втори пада" - отбелязва във водещото си заглавие "Демокрация" и се позовава на кръстосано проучване на четири социологически агенции. По данни на "Маркет тест" гласуващите за царското движение са намалели от 39 на сто в началото на май до 29 % на 27 май т.г. Вече не е престижно да се гласува за НД "Симеон Втори" се твърди в коментара на политолога Емил Георгиев. Това сочели данните и на агенции "Алфа рисърч", "Маркет тест", "Инфоарт" и НЦИОМ. Движението губело големите градове, преди да ги е спечелило, както и по-образованите избиратели (данните на проучванията освен в "Демокрация" може да прочетете и във в. "Монитор").

"Труд" също отбелязва спада в подкрепата към царя, но разнообразява социологиечските данни с репортажа "Как Дивотино посрещна царя с агне". От него научаваме как царят е бил засипан с цветя, посрещнат с шарена сол и погачи и как майки протягали невръстните си дечица, за да ги пипне. А дивотинският цигански оркестър му изпял "Абре, шефче, шефче арабия - тури нещо за кадем". На снимката виждаме и местен ромски музикант, който се въргаля в царските нозе с надеждата да ги целуне. Изобщо репортажът в "Труд" е толкова сърцераздирателен, че не мога да не ви цитирам историческата му част: "през 1920 г. Борис Трети посетил с. Дивотино и поискал да го преименува. Докато селяните умували какво име да си поискат, разпитвали царя как е стигнал до тях. С кола - 30 коня - похвалил се Борис Трети. И след малко що да види - селяните вече били струпали сено пред височайшото возило, за да си похапне то. След което и името на селото останало".

В своя анализ "Стандарт" определя сегашната политическа ситуация като "царският покер" - появава се четвърта национална сила - царското движение, а губещи са малките партии като БЕЛ, ВМРО и "Гергьовден", доколкото на тях е отредена ролята на поовехтели чипове, смята авторът на статията Кънчо Кожухаров.

"Възстановяването на монархията ще ни направи за посмешище на цяла Европа" пък е мнението на известния български философ д-р Асен Игнатов, който от десетилетия преподава в Германия. Според д-р Асен Игнатов в българския монархизъм изобщо имало някакъв шизофреничен момент. Защо Симеон Втори привлича хората, пита философът. И отговаря - защото в тяхното съзнание това е една митологично-романтична и приказна фигура. Но от него се очаква реална политика. А от един монарх, ако е конституционен монарх, не може да се очаква да прави политика. И така, твърди д-р Асен Игнатов, кръгът на омагьосаните надежди се затваря.

А за да подведе чертата на други символични очаквания - за или против кирилицата в Интернет, "24 часа" дава думата на Стефан Ангелов, конструктор на първите български електронни калкулатори "Елка". И той ни призовава да не се отказваме от делото на Св. св. Кирил и Методий, когато декодерите вече са преодолели проблемите с кирилицата в Интернет. Защото латиницата е все пак неудобна за изразяването на специфичните славянски звуци. И щом кодовите бъркотии се уреждат, защо да се отказваме от азбуката си, пита създателят на първата "Елка" и стига до заключението че такъв акт ще е равносилен на национално предателство. Така че редно е да се замислим над проблема с кирилицата.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 минути

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 7 минути

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 49 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 54 минути

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 57 минути

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 1 час

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер