0
Ен нтуален предстоящ дебат между Иван Костов и Симеон Втори е в центъра на вниманието на днешната преса. Лидерът на СДС и министър-председател на България Иван Костов кани на дебати Симеон Сакскобургготски и номинираният от коалиция НДС Втори кандидат за премиер, цитира "Демокрация" предизборния пресцентър на сините. Водачът на царската листа във Варна Николай Василев поиска в понеделник да кръстоса шпаги с Костов, припомня "Труд". С писмо премиерът отклони поканата на великденеца Василев, който сега е шеф на икономическия екип на царя, уточнява "Новинар". "Скъпи млади приятелю, харесва ми порасналата ви самоувереност. Младите хора трябва да са дръзки и смели. Но отклонявам поканата за дебати, защото не сте лидер на НДС Втори и още не сте номиниран за кандидат-премиер", са част от редовете, написани от Костов, които четем в "Демокрация".

Според "Труд" отговорът на Иван Костов е подобаващ. Той вдигна летвата, като извика на словесен двубой лично Симеон Сакскобургготски . Жестовете са рицарски, двубоят - ако се състои, със сигурност ще бъде твърде интересен и публиката ще го наблюдава с удоволствие, коментира вестникът, но подчертава, че истинският двубой ще е на 17 юни. И в него народът няма да е съдия, седящ пред телевизионния екран. Той ще е истинския участник в състезанието.

"Не можеш да бъдеш и депутат, и великденец", твърди в интервю за "Монитор" основателят и председател на Интернет общество - България Вени Марковски. "Защото няма как да си коректив на самия себе си", добавя той. "Експерти като мен ще са много по-полезни на България като са независими, когато консултират политиците или са техен коректив", смята участникът в "Българския Великден". За други политиката е предизвикателство. Защото видях желание за промяна, заявява пред "Труд" тв журналистка Милена Милотинова, която води пазарджишката листа на НДС Втори. На обвиненията, че хора като нея ще станат проводници на нечии интереси Милотинова отговаря, че разбира драмата на тези, които са останали извън листите. Влизайки в категорията "толкова млада, а вече с минало" Милотинова има амбицията да бъде непримирима към смяната на дневния ред на обществото, а именно повишаването на жизнения стандарт и борба с корупцията. Спекулациите отклоняват вниманието от тях добавя тя. В този смисъл "Новинар" отбелязва, че смисълът от агентурните списъци не е в истината, а в манипулацията.

За втори път магистратите превърнаха несъвършения подход към истината в лош подход, добавя вестникът. За "24 часа" това е направо шантаж. Според изданието и в новия списък на агенти най-важни са липсите. Сега накиснатите 52-ма души могат да отричат, да се гърчат в разяснения и оправдания, а по-оригиналните могат да пробват и да се възгордеят от дейността си. Не можем да си представим колко са се изръсили премълчаните 77 души от тазгодишната подборка. Така че докато има досиета, дотогава ще има и две български истории - явна и скрита, заключава "24 часа" и обръща внимание на някои от реакциите на влезлите в подборката Васил Станилов - бях преводач, Ахмед Доган - те не са в час, Владимир Топенчаров - Гордея се с това.

Агент Бориславов във властта, гръмва на първа страница на "24 часа" новото откритие на д-р Тренчев. Синдикалистът не казва кой е защото не било позволено по закон. Много по-шокиращи са имената на отхвърлените кандидати за ДС, твърди за "Монитор" бившият зам.-шеф на външното разузнаване о.з. генерал Тодор Бояджиев. По думите му данните за тези, които са се самопредлагали, но не са имали необходимите качества, за да работят за тайните служби, се пазят в архивите. Според генерал Бояджиев обаче темата е износена и няма ефект. Задават ли се избори в България се отварят досиета, заради определени политически цели. За определени политически цели всички кандидат-депутати са имунитет според "Монитор".

Управляващите се страхуват да не им се търси отговорност за престъпления при приватизацята, коментира пред вестника решението Цеко Йорданов от върховната касационна прокуратура. Но по-интересна за "Монитор" е темата за риска от широка коалиция у нас. За това предупреждава доклад на Световната банка. Кредитите от международната институция ще се съкратят три пъти, ако бъдещ многопартиен кабинет забави реформите в страната, предвижда песимистичният сценарий от Вашингтон. Дойчебанк пък даде сигнал, отбелязва изданието, че "може да продължи предпазливата си инвестиционна стратегия в български активи за по-дълъг период, отколкото се очакваше". Като причина банката изтъква възможността за политическа несигурност след изборите. Липсата на ясна икономическа програма на НД "Симеон Втори" е фактор за нестабилност споделя мнението си пред "Монитор" вицепрезидентът в отдел "Развиващи се пазари" на Дойче банк Петър Ботушаров.

В същото време "Стандарт" извежда като водеща тема впечатлението, което е направил вчера Симеон Втори представяйки приоритетите си във външната политика пред дипломати от 16 страни в Алианса. На срещата в унгарското посолство Симеон Втори е анализирал отношенията ни със съседните държави и е подчертал, че България трябва да остане стабилизиращ фактор на Балканите. Предвиждаме страната ни да получи членство в НАТО през 2002 година, съобщи Соломон Паси, който придружаваше царя, отбелязва изданието. Според Паси, който ръководи външнополитическия екип на царското движение България има шанс за покана в ЕС през 2004-2005 година. Дипломатите и царят обсъдили процеса в Либия информира още "Стандарт". Но единственият коментар на царя след срещата бе - тази тема не бива да се насилва, отбелязва изданието. Читателят би предположил, че липсват собствени идеи.

Ако пренесем това в сферата на икономиката - "Да откриеш най-добрите идеи за своите клиенти, е изкуство", заявява пред вестник "Пари" основателят на едно от най-креативните списания за изкуство и реклама в Западна Европа New Moment Драган Сакан. А фалшивата еуфория вече стихва и разумът ще надделее, убеден е режисьорът Януш Вазов. Светлинката в тунела се вижда, защо да я запушваме отново, пита потомък на Вазовия род. Иначе ще стане страшно, ще се залутаме в тъмнината. В интервю пред "Демокрация" неговото послание е - на избори се отива не с вяра, а с преценка на възможностите на политиците и на вече направеното.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Таксиметровите шофьори започват безсрочен протест от днес

Таксиметровите шофьори започват безсрочен протест от днес

България Преди 1 минута

От днес протестът ще обхване всички 131-а таксиметрови стоянки на територията на столицата

Гигантски вируси с древен произход дебнат в горещите извори на Йелоустоун

Гигантски вируси с древен произход дебнат в горещите извори на Йелоустоун

Любопитно Преди 9 минути

Те предоставят безценна информация за най-ранния живот на Земята

OpenAI се отказа да анализира рисковете на AI

OpenAI се отказа да анализира рисковете на AI

Технологии Преди 1 час

Компанията разпусна специалния екип, който имаше тази задача

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Любопитно Преди 1 час

Те завоюваха и специалната награда от 10 000 лв. по случай 30-годишнината на NOVA

Облачно и дъждовно време в понеделник, кога ще спрат валежите

Облачно и дъждовно време в понеделник, кога ще спрат валежите

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°

Герт Вилдерс

Остър завой: Как и Нидерландия зави надясно

Свят Преди 2 часа

Новият "Кабинет на надеждата", както го наричат четирите коалиционни партии, е политически експеримент дори за Нидерландия

Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключите климатика в колата

Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключите климатика в колата

Технологии Преди 2 часа

Модерният автомобил е оборудван с редица системи, без които не бихме могли да си представим личното си превозно средство

Горещо кафе

Ще изчезне ли кафето заради глобалното затопляне?

Любопитно Преди 2 часа

Въпрос, на който по-скоро предпочитаме да не знаем отговора

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Свят Преди 9 часа

Негов председател е вицепрезидентът Мохамед Мохбер

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 10 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

д

Лондон изпрати на Украйна 80 ракети за противовъздушна отбрана

Свят Преди 10 часа

Графиката показва, че до края на май Обединеното кралство възнамерява да изпрати на Украйна още 20 ракети

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 10 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

пустинята Табернас

Защо пустинята край Саудитска Арабия се покри с трева

Свят Преди 11 часа

Интересни факти за пустинята край Саудитска Арабия четете в следващите редове

й

Ирак и Азербайджан предлагат помощ на Иран в издирването на хеликоптера

Свят Преди 11 часа

Вътрешното министерство, Червеният полумесец и други компетентни органи са били инструктирани от иракския кабинет да окажат съдействие

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

България Преди 11 часа

27-годишен шофьор е загубил управление над автомобила си

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 12 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес