0
Шок, или Голямо лятно поскъпване! За това предупреждава читателите си "24 часа". На снимката от първа страница възрастна жена се осведомява за последната цена на захарта (стигнала 1 лв. кг). Освен това, подчертава изданието, сиренето поскъпна с 40%, хлябът - с 10%, олиото - с 6%, което вече си е ценови шок в разгара на лятото.

Шефове на браншови съюзи и търговци твърдят обаче пред "24 часа", че причините за скока на цените са обективни - лоша реколта или повишаване на международните цени.
Хлябът поскъпва с малко, но навсякъде, включва се по темата "Дума", като посочва, че неприятно сюрпризирани от понеделник освен софиянци били жителите на Варна, Пловдив, Добрич, Пазарджик (средното увеличение на хляба е със 7-8 стотинки).
Пенсионерите масово се запасяват с хляб, констатира "Стандарт".

За сметка на това, кабинетът на практика остава непроменен, пише "Сега". Трима уволнени министри си оставали в правителството. Министърът без портфейл Филиз Хюсменова назначила своя предшественик Неджет Моллов в своя политически кабинет. Пламен Петров става личен съветник на премиера, шанс за съветнически пост, по думите на говорителя на кабинета, имал и досегашният министър на образованието Владимир Атанасов. Засега не била ясна съдбата единствено на бившия здравен министър Финков, нямало данни той да става съветник в кабинета, обяснява "Сега".

"Симеон извърши промяна чрез приемственост", настоява германският политолог д-р Хайнц Брам в коментар, който може да прочетете на страниците на "Дневник"." Той промени твърде малко - пише д-р Брам, - но иска да демонстрира ново начало." Според германския политолог "това правителство много, много скоро ще има нужда от нови промени".

"Министерски съвет" може и да е кръчма, четем в "Труд". Кръчма с това название изникнала не къде да е, а на бул."Дондуков", табелата й поразително имитира "фирмата на кабинета", а собствениците й заявяват пред "Труд", че ще бъдат "алтернатива на властта". В заведението скоро ще се нанесе един от столичните предизборни щабове.

От истинския премиерски кабинет на "Дондуков" "Дума" обаче продължава интервюто на Велислава Дърева с "един прекалено зает човек", сиреч със Симеон Сакскобургготски. От тази втора част на едно от редките интервюта с премиера научаваме, че Симеон "никога не е бил технократ, което може би идвало от френското му хуманитарно образование"; научаваме, че от всичките си предци премиерът имал най-голяма слабост не към баща си и дядо си, а към Луи Филип, чийто живот изучавал задълбочено. Дори с приятели бил ходил да издирва мястото, където като изгнаник Луи Филип давал уроци по английски. А на принадлежността си към Кобургската династия Симеон заявява пред "Дума", че гледа като на "принадена стойност за страната".

На цели две страници "Труд" продължава разследването си за "короната от имоти" (с подзаглавие "Симеон = 169 978 000 долара") и стига до следния извод: Дворецът в Боровец е държавна собственост.
След публикациите за царското състояние в редакцията на "Труд" се обадили читатели, които изразили съмнение, че имотите са толкова много и препратили към спомените на Марко Рясков и Димо Казасов.
В спомените на финансиста Марко Рясков, бивш министър и настойник на малолетния Симеон Втори през 1943 г., настоява "Труд", ясно се посочва, че негова проверка след смъртта на Борис III установява, че държавна собственост са: "дворецът в София; дворецът в Евксиновград; дворците в Боровец (по-рано Чамкория)-Ситняково.
Със собствени средства, според проучването на Марко Рясков, Борис III бил построил единствено къщата в с. Баня, Карловско, и закупил малко островче срещу Созопол, където се занимавал с риболовен спорт.

Пресата продължава да гадае чия ще е БТК след приватизацията. "Коч" и "Тюрк Телеком" вече учредиха дружество, за да приватизират българския телеком, пише "Пари", като посочва, че вече няма правна пречка за преговорите, независимо че ВАС не се е произнесъл (или поне така твърдят от агенцията за приватизация).
"24 часа" пресмята, че можем да очакваме 215 млн. евро за БТК. "Труд" пък, позовавайки се на синдикатите, настоява: Губим 92 млн. евро при сделката с "Коч".

В това време Софийският университет въстава срещу някои частни университети, четем в "Стандарт". По-точно срещу "фалшивите университети", подчертава "Труд". Вчера на заседание на Академичния съвет на Алма Матер ректорът проф. Боян Биолчев е оповестил протестна декларация срещу приетите на първо четене поправки в Закона за висшето образование. С тях отпада задължителната акредитация на университетите и изискването за минимален брой хабилитирани лица.
От най-старото висше учебно заведение в страната припомнят, че според евростандартите във всяка страна на 1 млн. население трябва да се пада един университет. В момента в България обаче има 48 вуза при население под 8 млн. души.

Проверка на "Дневник" открива друг обезпокояващ факт: мисията в Ирак може да остави без пари програмите ни за НАТО. Бюджетът на отбраната и без това се бил оголил с 90 млн. лв., съобщават от Министерството на отбраната. Американците поемат само транспортирането на българския контингент до Ирак.
Сметките в бъдеще време показват, че за 12 месеца в Ирак държавата трябва да намери отнякъде 70 млн. долара (около 122 млн. лв). Въпросът е откъде и как това ще се отрази и на без това омаломощената ни армия, пише "Дневник". И второ, пише изданието, позовавайки се на Би Би Си, никой не знае как точно ще действа нашият батальон в Ирак. Поляците, под чието командване ще са българите, никога не са ръководили мисия от подобен мащаб - около 9000 военни от 15 държави върху площ от 80 000 кв. км.

По иракската тема "Труд" пише, че "мълчанието не винаги е злато". И пита: щом аргументите, че Ирак няма оръжия за масово поразяване, поставиха в трудно положение Буш и Блеър, как това ще се отрази на Паси и Сакскобургготски? Нали навремето двамата подкрепиха тази теза пред парламента, а сега мълчат по разкритията, които тресат Лондон и Вашингтон. Това не е редно, смята "Труд" и оставя открит въпроса за санкциите.

"Стандарт" и "24 часа" обаче са категорични: задават се жестоки санкции, ала за българските шофьори. Минат ли на червено - остават без книжка, гласи нова инструкция, издадена от Дирекцията на националната полиция (ДНСП). Провинилите се, допълва "Стандарт", ще плащат по 30 лв. глоба и наново ще се явяват на шофьорски изпит.

Същевременно, четем в "Труд", Испания набира наши шофьори. Вчера комисия на испанското посолство отся 118 кандидати, които можели да разчитат на месечна испанска заплата от 3000 евро.

Главни износители сме на фалшиво евро за Германия, четем в "24 часа" (публикацията е на "Шпигел").

Да пазим "националните предразсъдъци", призовава от своя страна хърватската писателка Дубравка Угрешич (полубългарка по майка) в статия в "Ди Цайт", която препечатва "Дума". "Когато бях малка, все ме плашеха, че ще дойдат да ме вземат циганите", пише Дубравка Угрешич, която тайничко, като всяко дете, си мечтаела да я откраднат. Сега тя живее в Холандия, често пътува до Германия, където пък все я плашат с "лоши източноевропейци".
"Нищо, предразсъдъците са природните красоти на Европа - настоява писателката. - Предразсъдъците са европейското минало, настояще и бъдеще."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 3 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 4 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 5 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 6 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 6 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 6 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 7 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 7 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 8 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 8 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 8 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 9 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 9 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 9 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 9 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко