0

"Волен вече не води коалицията в атака", съобщава "Дума". Върховният политически орган на коалиция "Атака" е отстранил Волен Сидеров от лидерския пост. Формацията вече ще има колективно ръководство от съпредседатели.

"НДСВ дало на Станишев зам.-министрите си", съобщава "Труд". В списъка на кандидатите са Любомир Дацов и Гергана Грънчарова съответно за финансовото вмъншното министерство.

"Новото време" чака НДСВ да се цепне "тия месеци", публикува "24 часа" прогнозата на Емил Кошлуков. Според него поне десетина депутати ще напуснат царското движение.

"Кошлуков иска да обединява десницата", пише "Труд". Новата десница претендирала за място в центъра, от където се изтеглило НДСВ.

"Станишев не бива да допусне феодализация на кабинета", препоръчва Димитър Луджев, депутат от 38-ото НС. В интервю за "24 часа" той посочва, че в ДПС ще има корупция, ако БСП и НДСВ позволят тя да се развихри при тях. "Това правителство е обречено, ако запази сегашното статукво в администрацията - от сферата на сигурността, до енергетиката", смята Луджев.

"Президентската коалиция се разпада", е озаглавен анализ в Новинар". Пет дни бяха достатъчни, за да навлезе коалицията БСП, НДСВ и ДПС във фазата на първичен разпад. Проблем се оказаха не министрите, договорени на квотен принцип, а хората от втория ешелон на властта. Подчертаните интереси и на трите формации към чисто финансовата част на политическата власт тепърва ще се превръщат във все по-голяма заплаха за коалиционното разбирателство, посочва вестникът.

"Опозицията също е във властта", припомня в коментар "Труд". Над един милион души пратиха в парламента хора, от които очакват дясна или националистическа политика. Това, че тези 71 опозиционни депутати са извън изпълнителната власт не ги освобождава от бремето да се борят за обещаната политика, така че тя да контролира и да коригира управлението.

"Обърканата демокрация, или кой какъв конфликт си избра преди и след шампанскито", е заглавието на коментар в "Дневник". Посочва се, че най-добрият сценарий занапред е политиците ни най-сетне да открият какво значи състезание за кауза и просто да се захванат за негероична, прозаична, тежка работа.

"МВР и сянката на червените генерали", е коментарът в "Монитор". Посочва се, че експертите на БСП се канят да кадруват на средно управленско ниво, където са разработките и неподправената информация.

Министър Румен Петков прие идеята за създаване на генерална дирекция "Полиция, която обаче няма да е във влъстта на партията му. Реформите във вътрешното ведомство предстоят.

"ДПС отстъпва Варна само пред БСП", пише "24 часа". ДПС има амбиции да се пребори за областен управител на Варна, кандидатът е бившият син председател Янко Станев.  Ако ДПС отстъпи поста, то ще стане само в полза на БСП.

"ДПС не иска соцлидер за областен в Кърджали", съобщава "Монитор". ДПС
е категорично против номинацията на областния и общински лидер на БСП Милко Багдасаров за областен управител. От своя страна Багдасаров заявява, че няма да оттегли кандидатурата си.

"Профил на бъдещия кмет на София" се опитва да направи "24 часа". Със сигурност бъдещият кмет трябва да бъде харизматичен, комуникативен, прагматичен и дипломатичен, но най-вече - да не е посипан от политическия прах на последните 15 години.

"Опит за реванш на арената в София", коментира "Труд". Посочва се, че изхвърлени от голямата политика десните търсят завръщане в София. Според автора това е загубена кауза. Дори десен кандидат да спечели, това няма да доведе до възраждане на десницата.

"Десните задълго остават раздробени", прогнозира в коментар "Пари". Начинът, по който беше лансирана кандидатурата на Гаврийски не дава шанс да се обедини мнозинството столичани зад него. Битката за столицата ще се реши на втория тур между кандидат на левицата и някой от другите.

"Пари" анализира още: "Местните избори ще са политически тест за тройната коалиция". Последните изследвания показват, че БСП има по-добри позиции в София, отколкото всички други партии, но нито НДСВ, нито ДПС биха приели еднозначно партийна кандидатура, и то именно в София.

"Социолози не харесаха кандидатите за София", пише "Сега". Те предвещат неуспех на двамата официално оповестени кандидати за кмет на София. Според Мира Янова /МБМД/ номинираният от ДСБ Светослав Гаврийски и независимият Венцислав Димитров са неудачни претенденти и не могат да постигнат успех на вота през октомври.

"НДСВ търси царски брод за "Дондуков" 2", е коментарът в "Стандарт". Посочва се, че Симеон Сакскобургготски няма шанс в пряк вот, затова иска парламентът да избира държавния глава. Отбелязва се, че промяната в правомощията на президента засягат държавното устройство. Затова тя не може да бъде направена от Обикновено нарадно събрание. А Велико НС не може да се свика до следващите президентски избори.

"България - президентска република", е коментарът в "Сега". Лансира се мнението, че най-подходящ е американският модел, където държавният глава е представител на изпълнителната власт, който прилага на практика приетите от парламента закони.

"Великото събрание си изживя времето", смата Огнян Герджиков в интервю за "Стандарт". Според него това е архаичен орган и няма друг начин да се премахне, освен ако самият той не го направи, като бъде свикан за целта.

"Армията подслонява бездомни след пороите", съобщава "24 часа". 860 души, останали без дом, може да бъдат настанени в хотелите на военните клубове в страната. Днес строителният министър Асен Гагаузов ще обсъди с шефа на строителната камара Симеон Пешов как да се включат компаниите във възстановяването след пороите.

"548 къщи са напълно разрушени от потопите", информира "Труд". Без дом в момента са 1017 души. Това сочат паследните данни на Националното сдружение на общините. Армията ще възстановява диги, мостове и пътища в 54 селища.

"Отделят 500 хил. лв. от "Красива България", пише "24 часа". Сумата ще бъде отделена за бедстващите общини. Това е договорило социалното министерство с управителния съвет на проекта.

"Раздават помощите", отбелязва "Труд". От социалното министерство съобщиха, че започва изплащането на помощите в пострадалите от наводненията райони.

"Кабинетът отпусна още 7 млн. лева", съобщава "Труд". Постоянната комисия за защита на населинието при бедствия, аварии и катастрофи към МС отпусна допълнитерни 7 250 597 лв. за преодоляване на щетите от наводненията.

"Станишев първо в Брюксел, Пирински лети за Америка", съобщава "24 часа". Първото посещение зад граница на Сергей Станишев ще е в Брюксел. Така той ще даде категоричен знак на ЕС за приоритетите на оглавеното от него правителство. От 3 до 10 септември председателят на Народното събрание Георги Пирински ще води парламентарна делегация в САЩ. Той ще участва във 2-ата световна конференция на председателите на парламенти.

"Кунева първа на визита зад граница", информира "Труд". Министърът по европейските въпроси ще се срещне в Солун с гръцкия си колега Янис Валинакис и ще обсъдят актуални въпроси по подготовката на България за пълноправното й членство в ЕС.

Интервю в "Труд"  с Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи, е озаглавено "Заложих си главата за еврочленството". Според него "Този контингент, който е в Ирак, ще е последният. Правителството ще спази срока за изтеглянето на българските бойци. Това ще стане до края на годината, като ще се консултираме със САЩ и с коалиционните партньори."

"Рекорд - 3000 фирми на Есенния панаир", съобщава "Труд". На панаира в Пловдив се представят 1252 български компании, чуждестранните са 1748, като най-многобройни са от Германия - 454, и Италия - 355.

"24 часа" информира: "30% по-евтино: почва морето за българите". Туроператорите обявиха, че цените на морската почивка започват да падат от вчера. До края на седмицата почти всички хотели по морето ще свалят цените.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Свят Преди 10 минути

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 2 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 4 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 4 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 5 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 5 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 6 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 6 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 7 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 7 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 7 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 8 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 8 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 9 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 9 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 9 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове