0

Г ЕРБ засега има трима сигурни фаворити за кметове - Бойко Борисов в София, Димитър Николов в Бургас и шефът на ГДБОП Ваньо Танов в Русе, съобщава "Сега". И други вестници информират, че Борисов вече е потвърдил намерението си да се състезава за втори кметски мандат.

"Сини искат двубой Костов-Борисов", продължава темата вестник "Труд". Никой не е в състояние да влезе в гладиаторска битка с Бойко Борисов освен Иван Костов - затова ако мисли за спасението на десницата, бившият премиер трябва да поиска този дуел за София", пише в анализ за вестника бившият син депутат Илия Петров.

"Бойко Борисов поиска нов мандат", е челното заглавие на "Монитор". Според вестника БСП са нахъсани да бутнат столичния кмет от стола му и продължават усилено совалките за свой кандидат.

Засега като евентуални кандидати на левицата, според изданието, се сочели депутатът Костадин Паскалев, бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев и бившият шеф на ГЩ на БА ген. Никола Колев. Според вестник "Монитор" никой в БСП не изключвал и възможността Румен Овчаров да се кандидатира за столичен кмет.

"БСП залага на сигурни победители наесен", пише вестник "Сега". На много места социалистите ще се видят принудени да подкрепят кандидати за кметове, които формално не принадлежат към левицата, но имат всички шансове да спечелят, коментира изданието. То припомня, че още през януари НДСВ одобри първите 29 кандидати за кметове.

ДПС чакало висшата санкция на ръководството. "Сега" информира, че е създадено "Сдружение за Кърджали" от партиите и организациите, които смятат да издигнат на местните избори единна кандидатура за кмет на Кърджали.

"Съветвам "Позитано" да подкрепи и десни кметове", казва в интервю за вестник "Стандарт" Иван Гранитски, един от инициаторите за създаване на Национален комитет "Съзидание". Очаква се той да бъде учреден днес. Гранитски определя като спекулация твърдението, че едва ли не президентът стои зад организацията.

"Който търси промяната в СДС, ще ме подкрепи", заявява пред вестник "Монитор" един от кандидатите за председател на СДС Стефан Иванов. Следващото парламентарно мнозинство ще включва нас и ще изключва БСП, твърди той.

В интервю за "Сега" независимият депутат Мария Капон изразява мнение, че "ГЕРБ няма с кого да управлява". Всички стари десни партии трябва да направят обща народна партия, смята тя.

Какво е "Либерален национализъм" разяснява изданието в приложението "Наблюдател". Либералният национализъм е ново течение в политиката и, понеже само по себе си понятието е нонсенс, то може да се пръкне само в нашия парламент, коментира авторът. Според него участници в създаването на тази идеология са НДСВ и ДПС, а моментът на раждането бил сблъсъкът на двете партии за задължителното гласуване.

Премиерът Сергей Станишев ще внесе в парламента предложенията си за нов състав на кабинета най-рано на 13 юли, петък, научил "Труд". Според "Сега" НДСВ ще предложи бившия министър на правосъдието Антон Станков за приемник на подалия оставка Георги Петканов.

От 1 август жителите на София ще звънят на телефон 112 за всяка своя болка, "Бърза помощ", пожарната, полицията и Гражданска защита ще се отзовават на единния номер, информира "Труд".

Изданието отбелязва, че хората на министъра на бедствията и авариите Емел Етем са успели да се справят с проекта само за шест месеца. Предвижда се до края на годината на телефон 112 помощ да търсят не само софиянци, а и всички жители на Югозападния регион.

Министерството на образованието и науката съзнателно замразява ръста на стипендиите за отличен успех в гимназиите и повод и за това са прекалено многото шестици, съобщава от първа страница вестник "Сега", като цитира министъра на образованието Даниел Вълчев. Искането за скок на стипендиите не се приема заради липсата на гаранции за обективно оценяване, обяснява Вълчев.

"Нека и Марков, и шефове от НСО седнат на детектор на лъжата", предлага в интервю за вестник "24 часа" Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията. Политиците страдат от параноя, а службите - от табу информацията да не се документира, затова гърмят чудовищни спекулации без последствия, смята той.

Вестникът припомня, че уволненият от НСО Николай Марков публично обвини службата в незаконно събиране на информация за политици, която после според Марков била предавана на президента Георги Първанов.

"Обявяваме вече всички свои пари", тръби в челното си заглавие вестник "24 часа". Той информира за т.нар. екшън план на държавата за вдигане на приходите, който предвижда гражданите да описват в данъчната си декларация всичките си приходи, а не само тези, за които се дължи данък.

Планът е подготвен от Националната агенция по приходите и министерството на финансите и е бил внесен миналата седмица от финансовия министър Пламен Орешарски и шефката на агенцията Мария Мургина при премиера Сергей Станишев. Сред предложенията в екшънплана е забрана на плащанията в брой над определена сума, най-вероятно 10 000 лева.

Борд за най-големите и скандални сделки налага премиерът Сергей Станишев, съобщава в челния си материал вестник "Стандарт". 40 агенти от бъдещата национална агенция за сигурност ще проверяват договорите за милиарди, научил вестникът.

В списъка влизат концесията за "Тракия", проектът за петролопровода Бургас-Александруполис, строежът на АЕЦ "Белене". Целта е да се защити националният интерес и да се предотврати източване на хазната.

"Банките предварително ще отсяват проектите за еврофинансиране", съобщава в интервю за "Дневник" зам.-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева. Според нея този модел ще гарантира съкращаване на сроковете и по-висока надеждност на оценката.

"Никакъв план не може да разреши да се строи върху защитени територии", категоричен е пред изданието зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. Някои главни архитекти разрешават строителство над допустимото по план, посочва той. Според него както и да се заграждат плажовете, ако не се следи дали се спазва законът, те ще бъдат унищожени.

Половин милиард евро ще бъда инвестирани за строителство и ремонт на пътища през 2008 г., съобщава в челния си материал вестник "Дума". Инвестициите в пътната инфраструктура ще бъдат почти два пъти по-големи от тази.

"Пшеницата мина 400 лева за тон", съобщава от първа страница вестник "Земя". Засега купувачи няма. Единствено пускането на жито от държавния резерв може да намали цените, но това най-вероятно ще е временно, коментират експерти.

"Адвокати вдигат цената на живота до 2 млн. лв.", пише вестник "24 часа" в голям материал. Според него застрахователните компании са притеснени от сериозния скок на исканите обезщетения при катастрофи. "Съгласен съм да платя 1 милион, ако полицата е 1200 лева", заявява Румен Георгиев, изпълнителен директор на ЗПАД "Армеец".

"Лично ще приемам жалби за водата", декларира пред вестник "Стандарт" зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски. Задължили сме ВиК-атата извън бизнес плановете, които представят, да се отворят и към хората, планираме открити приемни във всяко дружество, на които ще се постарая лично да присъствам, за да могат хората да представят проблемите си, казва той.

"Офшорка се намеси в битката за Баня", е челното заглавие на вестник "Труд". Той съобщава, че сериозен играч (офшорната фирма "Роуз валей инвестмънт") обявил намерението си да строи Супер-Баня, самостоятелен жилищен и административен микрорайон на територията на град Баня, където е адресната регистрация на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Темата присъства в повечето днешни вестници.

Предстоящата реформа в лозаро-винарския сектор на ЕС открива нови възможности за експанзия на българските винопроизводители, пише от първа страница вестник "Пари". Според него една от предлаганите мерки - да се премахнат голям част от субсидиите, които са се оказали неефективни, ще постави българските фирми в по-конкурентна позиция, защото в момента те нямат достъп до тези средства.

"Как храбра датчанка удря митничарско вино", анализира вестник "24 часа". С реформата на ЕС иде краят на далаверите с мнимо грозде и претакане на вода със захар, коментира авторът.

Само 100-120 общини от общо 264 ще мога да усвояват пари от европейските фондове, а останалите ще гледат отстрани заради 20-те процента ДДС, който Брюксел не признава за разход, пише "Сега".

Този въпрос са обсъдили местните власти с членове на правителството, но според вестника не е получен отговор готова ли е държавата да помогне на по-бедните общини. Според "Новинар" министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов е заявил, че общините в страната трябва да станат 120, защото ако броят на общините бъде намален, ще могат по-лесно да кандидатстват за средства от еврофондовете.

Потърпевши, участници и посредници в т.нар. възродителен процес между 1984 и 1989 г. приеха почти единодушно искането на депутата от ДПС Касим Дал до главния прокурор Борис Велчев за обстойна проверка на разследванията по смяната на имената преди 20 години, пише "24 часа". Повод за депутатското писмо до първия обвинител станали разследванията във изданието и в списание "Правен свят", публикувани в последните седмици.

"Епохата ни може да роди Дан Браун, но не Леонардо", казва пред вестник "Труд" писателя Виктор Пасков, културен съветник в посолството ни в Берн, Швейцария. Сега не е времето на гениите, а на професионалистите, нищо велико и необикновено не става в света и епохата няма да роди никакъв Леонардо, тя ражда Дан Браун, смята той.

"Живеем като сърби, мечтаем да сме немци" - този извод прави агенция "Афис" след проучване сред 1000 българи. Българите са категорични, че и в социално, и в икономическо отношение трябва да се мерим с Германия.

Докато за нас е валидна поговорката "Не искам на мен да ми е добре, искам на Вуте да му е зле", няма да просперираме, смятат анкетираните. Според тях със сходен начин на мислене и на живот са другите страни от Балканския полуостров.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 2 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 2 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 4 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 4 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 5 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 6 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 6 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 6 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 6 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 7 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 7 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 7 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 8 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 8 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 8 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 8 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок