0

М естните избори са една от коментираните теми в днешните вестници. Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев е дал съгласието си да бъде номиниран от БСП за кандидат-кмет на София, съобщават изданията, като цитират изявление на Сталев пред "Дарик радио".

Според "Дума", където темата е на първа страница, в петък БСП в София ще определи кандидата, когото ще подкрепи за кмет на столицата. "Монитор" пък научил, че Захари Георгиев ще бъде кандидат-кметът на столетницата за Пловдив.

"Яви ли се Бойко някъде, печелим вота", казва пред "24 часа" Красимир Велчев, организационен секретар на ГЕРБ. Ако Бойко Борисов има възможност да се появи във всички населени места, ние неминуемо ще печелим убедително, смята той.

"Натискат царя да пусне Антония срещу Бойко", пише "Стандарт". Жълти фактори се опитват да убедят Симеон Сакскобургготски, че вместо да подкрепя Борисов за кмет на София, НДСВ трябва да издигне свой кандидат - Антония Първанова. Доводът им е, че тя може да е общият кандидат на НДСВ и БСП в столицата, допълва изданието, като цитира източници от "Врабча" 23.

"СДС и ДСБ заровиха томахавките, пак", коментира "Труд". Той съобщава, че лидерите на столичните организации на двете партии Борислав Бориславов и ген. Атанас Атанасов са седнали на масата за преговори, след като ден по-рано сбирката им се провали. "Постигнахме категорична договореност СДС и ДСБ да имат общ кандидат за София", цитира вестникът думи на ген. Атанасов.

Според "Сега" лидерът на СДС Пламен Юруков се е опитал да копира тактиката на Бойко Борисов и така съвсем е обезличил марката СДС.

"Говоря бързо, но истини", заявява в интервю за "Монитор" баскетболният треньор Константин Папазов, който бе издигнат за кандидат-кмет на София от Демократическата партия.

Единственият шанс на десницата - и това е гениалната идея на Александър Праматарски, е тя да извади външен човек, който да не е атакуван отвътре, коментира той. Предстоящите избори вече са загубени от десните, ако не осъзнаят, че всички трябва да бъдат единни, посочва Папазов.

"БСП не показва, че е готова за решителна битка в София", твърди политологът Татяна Буруджиева пред "Новинар". Според нея за Румен Овчаров изборите в София са битката на живота му. ГЕРБ и "Атака" няма да постигнат достатъчен успех, за да поискат предсрочни избори, смята тя.

В коментар на политолога Владимир Шопов в "Дневник" се посочва, че бизнесът навлиза в политиката, защото партиите все по-лесно губят електоралните си ядра. "Политически постове на концесия" е озаглавен материал в "Сега", според който за да финансират изборите, икономически слаби, но популярни партии продават кметски постове и избираеми места.

"Да възпрем изборните дезертьори", призовава в материал за "Труд" проф. "Михаил Константинов. Според него у нас има три вида политически дезертьори - политическите лидери, които се кандидатират на парламентарните избори в два избирателни района; вече избраните депутати, които се кандидатират за кметове; кметовете, които по средата на мандата си се кандидатират за депутати.

"Гайдарски отново продава болници", тръби "Труд". До края на годината можем да започне продажбата на пустеещи дворове и неизползваеми части на болниците, казал здравният министър. Необходимо е само със законова промяна депутатите да вдигнат мораториума върху приватизацията на лечебните заведения.

"24 часа" продължава темата с информацията, че управите на няколко болници ще бъдат глобени, тъй като са допуснали безконтролно купуване и изписване на антибиотици от последно поколение.

"Бюджетът или здравната вноска ще финансират частните фондове", пише "Дневник". Министерството на здравеопазването обмисля нов вариант за по-активното включване на доброволните здравни фондове в обслужването на населението. Предвижда се те да получат пари от увеличението на здравната вноска от 6 на 8% или директно като се задели определен процент от БВП, посочва изданието.

С тях фондовете ще бъдат задължени да покриват дейности, които не се плащат от здравната каса, като поставяне на протези. Според "Сега" здравното министерство е дало задочен отпор вчера на идеята да се въведе задължително допълнително здравно осигуряване.

"Трябва да има демонополизация на здравната каса, но не на този етап", цитира вестник "Сега" министъра на здравеопазването. Добре е доброволните здравни фондове да участват по-активно в осигуряването, да влеят пари в здравеопазването, но това трябва да става без да генерират печалба, допълнил министърът.

"Втората пенсия - далечна надежда", смята "Труд". Проверка на вестника в случайно избрани фирми показала, че голяма част от служителите им не знаят кой е частният фонд, където се събират парите за втора пенсия. Пенсионирането се струва на хората безкрайно далече, а грижата за утрешната пенсия - смешно занимание, обобщава изданието.

Отчет от 180 страници за двегодишното управление на кабинета на тройната коалиция е подготвил премиерът Сергей Станишев, съобщава "Труд". В него в осем глави с много графики и диаграми се отбелязва свършеното от правителство и се залагат "стратегическите цели" на управлението през втората половина от мандата.

Станишев обаче наложил "вето" на всички министри да разкриват плановете за бъдещето, защото лично той искал да ги обяви пред медиите на пресконференция.

Създаването на нова дирекция за криминално-разузнавателна дейност в МВР е предложил на изпълнителното бюро на БСП министърът на вътрешните работи Румен Петков, информира "Труд". Според говорителя на партията Ангел Найденов, цитиран от вестника, идеята е била приета.

"Румен Петков си прави ново контраразузнаване", е челното заглавие на "Дневник". Според него министърът запазва така лостовете си на влияние въпреки бъдещата агенция по сигурността към премиера.

"Затворници се хвалят, че ще вкарат и кораб", твърди пред "Стандарт" Антон Гюров, ръководител на внезапната проверка в Софийския затвор, направена от екип прокурори, при която у затворници били открити GSM-и, ножове и даже спринцовки за дрога.

Гюров обяснява, че проверката е направена заради информация, че в затворите нараства броят на забранени предмети, притежавани от лишените от свобода. Той си обяснява това с недостатъчен, несистемен и недобре организиран контрол.

"Без скенер не можем да се справим", казва пред "Стандарт" зам.-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов. Затворниците са много изобретателни, а те получават и колети, допълва той.

"И тригодишни деца вкарват GSM в затвора", обяснява пред "Труд" директорът на Софийския затвор Милети Орешарски. Той съобщава, че напоследък е зачестило внасянето на забранени вещи чрез малки деца, които имат право на пряк контакт със затворниците.

Комисията по досиетата получи архива на комисията "Андреев", научил "Труд". В него би трябвало да има копия на досиетата на бившата ДС на известни личности от най-новата ни история, които още не са видели бял свят, отбелязва изданието.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Проф. Димитров: РСМ съчетава носталгия към Югославия и европейска перспектива

Проф. Димитров: РСМ съчетава носталгия към Югославия и европейска перспектива

Свят Преди 1 час

"ВМРО-ДПМНЕ отдавна е в линията на обвързаност с Белград, Виктор Орбан и Москва"

Индонезиец загина от нападение на тигър

Индонезиец загина от нападение на тигър

Свят Преди 2 часа

Суматранските тигри са смятани за изчезващ вид от Международния съюз за опазване на природата

Тленните останки на Цар Фердинанд се завръщат в България, вижте кога и къде

Тленните останки на Цар Фердинанд се завръщат в България, вижте кога и къде

България Преди 3 часа

Очаква се пренасянето на тленните останки от Кобург в София да се случи до месец

На службата присъстваха няколкостотин поклонници от Гърция, България, Северна Македония, Сърбия, Румъния

Главчев участва в празника на манастира „Св. Георги Зограф“

България Преди 3 часа

На службата присъстваха няколкостотин поклонници от Гърция, България, Северна Македония, Сърбия, Румъния

цф

Вижте кой ще бъде вицепрезидент на Тръмп на изборите

Свят Преди 3 часа

Кой ще изберат за подгласник на Доналд Тръмп четете в следващите редове

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Свят Преди 3 часа

Европейската обиколка на Си Цзинпин приключи. Какви изводи могат да бъдат направени?

<p>Отстраниха изпълнител от финала на &quot;Евровизия&quot;, ето защо</p>

След инцидент: Отстраниха изпълнител от финала на "Евровизия"

Свят Преди 4 часа

"Искаме безопасна работна среда за всички, които участват във фестивала", казаха от организацията

<p>Тайните на древните металурзи: Ето какво поставя началото на бронзовата епоха</p>

<p>&nbsp;</p>

Тайните на древните металурзи: Ето какво поставя началото на бронзовата епоха

Любопитно Преди 5 часа

Технологичният напредък на бронзовата епоха е улеснил разрастването на най-могъщите цивилизации в древния свят

Катастрофа между 2 коли на пътя Велико Търново – Русе, има загинал

Катастрофа между 2 коли на пътя Велико Търново – Русе, има загинал

България Преди 5 часа

Движението в района се регулира от екипи на "Пътна полиция"

Воден ад в Афганистан: Над 200 са жертвите на бедствието

Воден ад в Афганистан: Над 200 са жертвите на бедствието

Свят Преди 6 часа

Наводненията засегнаха най-силно северната част на Афганистан

Какво е състоянието на децата, получили хранително натравяне в Сливен

Какво е състоянието на децата, получили хранително натравяне в Сливен

България Преди 6 часа

Още в петък от РЗИ са взели проби на персонала от детската градина

Руска атака в Харковска област, стотици хора са евакуирани

Руска атака в Харковска област, стотици хора са евакуирани

Свят Преди 6 часа

Зеленски съобщи за "интензивни боеве" по цялата фронтова линия

<p>Почина най-успешният инвеститор на всички времена</p>

Почина инвеститорът Джим Саймънс

Свят Преди 6 часа

Американският милиардер използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса

<p>Израел се подготвя да разшири офанзивата си</p>

Израел се подготвя да разшири офанзивата си, нареди евакуации в Рафах

Свят Преди 7 часа

Сраженията в Газа се изострят, като в покрайнините на град Рафах се стигна до тежки сблъсъци между израелските сили и палестински бойци

Президентът ще участва в тържественото отбелязване на 148-годишнината от Априлската епопея

Президентът ще участва в тържественото отбелязване на 148-годишнината от Априлската епопея

България Преди 7 часа

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй и ще произнесе слово

<p>&quot;Любовни писма&quot; и белина срещу COVID: Байдън се пошегува с Тръмп</p>

Президентът на САЩ се пошегува, че Тръмп е трябвало да инжектира белина на себе си

Свят Преди 7 часа

През пандемията Тръмп заяви, че инжекция с дезинфектант като белина или изопропилов алкохол, поставена в човешкото тяло, може да помогне за защита от вируса