0

Н а водещи места всекидневниците пишат за встъпването в длъжност на новия главен прокурор Борис Велчев. На официална церемония вчера той прие поста от предшественика си Никола Филчев и положи клетва за вярна служба на закона, Конституцията и народа.

Всички издания прилагат снимка от церемонията. При предаването на поста Филчев е благодарил за вярната служба на прокурорите и е пожелал успех на Борис Велчев.

Новоизбраният Обвинител №1 заявил, че се надява прокуратурата да продължи да работи професионално. Това, което се променя, е времето, в което живеем, условията и предизвикателствата, казал още Велчев. Той изразил надежда скоро прокуратурата да бъде достоен партньор на колегите си от ЕС.

Главният прокурор заявил още, че поема тежко наследство,

тъй като "България е държава с една изключително опасна организирана престъпност". Единствената вещ от кабинета, която Филчев завеща на следовника си, са боксови ръкавици, пише "Труд".

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши, че председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров не е допуснал нарушение на служебните си задължения, информират изданията.

Вчера ВСС се събра на извънредно заседание, за да бъдат обсъдени скандалите в съдебната система. Съветът е взел решението, след като е изслушал обясненията на Григоров.

"Бюлетините с портрети",

обявява "Труд". Портретите на кандидатите за президент и вицепрезидент да бъдат отпечатани върху бюлетините, а самите изборни книжа - защитени с холограмен знак. Такива идеи обмислят в комисията към Висшия съвет на БСП, която готви промените в закона за избор на държавния глава и заместника му, пояснява изданието.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган се опита вчера да се срещне тайно с премиера Сергей Станишев, но бе засечен от медиите на влизане в Министерския съвет, разказва "Труд". Пресаташето на ДПС Велислава Кръстева обяснила, че срещата била рутинна.

"Премиерът привика МВР шефове",

отбелязва изданието и посочва, че Сергей Станишев е поискал по-голяма ефективност и реални резултати в борбата с престъпността от вътрешния министър Румен Петков.

Премиерът събра на оперативно съвещание и главния секретар на МВР ген. Илия Илиев и секретаря на Съвета по сигурността към правителството Петко Сертов.

"Поне още три партии ще се родят.

Готви се и ще стане факт нова гражданска партия", казва пред "Труд" лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов. Според него скоро ще се появи нова патриотична партия и нова лява партия. Христов смята, че властта на президента трябва да се разшири и засили.

"И Върбанов поиска да свалят имунитета му",

обявява "Сега" и пояснява, че депутатът от БНС ще призове депутатите да свалят имунитета му. В последния си работен ден като главен прокурор Никола Филчев поиска свалянето на имунитета на Венцислав Върбанов.

"24 часа" цитира лидерката на БЗНС-НС Анастасия Мозер, според която Филчев се е включил във вътрешнопартийните работи на партията. По думите й поискания имунитет е политическа поръчка на хората от нейната организация, които са искали коалиция с БСП миналото лято.

Ако махнем напълно имунитета за парламента, ще обидим избирателите, казва пред "Стандарт" Михаил Миков, председател на Парламентарната група на Коалиция за България.

Като пример той посочва случая със Стефан Софиянски, за който, по думите му, хората са гласували, въпреки, че са знаели за делата му.

Социалистите са поискали от външния министър Ивайло Калфин повече яснота за разполагането на американски бази у нас, научил "Сега".

Външна политика

Президентът Георги Първанов потърси подкрепа за кандидатурата ни за ЕС от бившия германски канцлер Хелмут Кол, пише "Труд". Държавният ни глава разговаря с Кол в депутатския му кабинет в рамките на тридневното си посещение в Германия.

"Дума" отбелязва на първата си страница за срещата на президента с председателя на Бундестага д-р Норберт Ламерт. Ламерт изтъкнал, че процедурата по

ратификацията на договора на България за присъединяването й ще започне веднага след Великден.

Той отбелязал още, че германското решение за ратификацията ще зависи изцяло от доклада на Европейската комисия за готовността на страната ни за членството.

Само ясна перспектива за присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г. може да поддържа високата мотивация на българското общество и икономика за реформи, подчертал Първанов. Той изразил убеждението си, че страната ни ще успее да отбележи напредък в посочените области.

"Сега" цитира президента от интервю за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", в което той казва, че България може да се справи с проявите на крайния национализъм.

Очаквам ЕК да потвърди, че сме достигнали необходимото равнище на подготовка, за да се присъединим към ЕС на предвидената дата, коментира в интервю за "Дума" министърът на външните работи на Румъния Михай Ръзван Унгуряну.

Той подчертава, че България и Румъния държат "ключа" на ратификацията. Според него мониторинговият доклад ще бъде точен и обективен.


Общество

Изданията проследяват случая с убития в сряда в столичния квартал "Лозенец" Иван Тодоров-Доктора. Вчера МВР изготви фоторобот на двамата предполагаеми убийци.

Двама цивилни служители на МВР видели разстрела на Доктора, разкрива под глава "Монитор". Полицаите били в близост до мястото на покушението, защото най-вероятно е трябвало да следят Тодоров.

"Труд" публикува думите на очевидец на престрелката, според когото двамата убийци си стояли най-спокойно на улицата, говорили си и се смеели. Когато джипът ги наближил, те се обърнали и започнали да стрелят.

Докторът е разговарял със свой руски съдружник секунди преди да бъде убит, допълва "Дневник".

1 млн. евро е бил джакпотът, ако Доктора беше убит на 18 април 2003 г., когато автомобилът му беше взривен и вместо него загина шофьорът му, разкрива "24 часа".

Това е заявил самият Иван Тодоров в молба до прокуратурата за възобновяване на спряното дело за атентата. "168 часа" предава думите на адвоката на Доктора Георги Георгиев, който казва, че клиентът му е бил

"един от най-големите посредници в търговията с цигари в Европа".

"Шефът на БЧК задържал лекарства за онкоболните", съобщава "Труд". Директорът на НСБОП ген. Ваньо Танов обвини Христо Григоров в "престъпни търговски интереси", пише изданието и пояснява, че в складовете на частната фирма "Григоров и син" от 2002 до 2004 г. са отлежавали медикаменти за онкоболните.

Генералът обяснил, че лекарствата са престоявали в складовете на "Григоров и син" под митнически контрол в периода 2002-2004 г. Освободени са от БЧК като дарение по договор между Министерството на здравеопазването и американската фирма вносител и са разпространявани от Търговска лига.

Председателят на БЧК ще заведе дело срещу генерал Ваньо Танов за клевета, информират всекидневниците. Искът ще бъде за 1 лв. В интервю за "Труд" Григоров обяснява как БЧК е освобождавал и контролирал дарения.

"Прокуратурата няма време за шефа на БЧК заради ЕС", коментира "Сега" и допълва, че по новите обвинения на НСБОП срещу Христо Григоров няма образувано дело.

Столичната община започва реконструкция на паметника, парка и фонтаните около НДК,

съобщава "Труд". За това се договориха вчера кметът на София Бойко Борисов и авторите на проекта за монумента и пространството около него арх. Атанас Агура и проф. Валентин Старчев.

В друг материал "Труд" цитира Борисов, който казва, че трябва да се гласуват допълнителни средства и паркът "Врана" да се отвори. Иначе по- добре да се върне дарението, за да не се харчат "грешни пари", казва още кметът.

"Харизват тайно "Врана" на царя", тълкува "Стандарт". Изданието посочва, че съветникът от СДС Борислав Борисов предложил градината да се върне на Симеон Сакскобургготски, защото общината няма достатъчно пари да я стопанисва.

"Край на живака в термометрите", констатира под глава "Труд" и пояснява, че Европейската комисия предлага да се забрани употребата, производството и вноса на измервателни уреди с живак. Причината е, че те се смятат за изключително вредни за хората и околната среда и затова тенденцията е да бъдат заменени с дигитални.

"Казармата ще отпадне от 2008 г.", "За отмяната на задължителната служба са нужни 100 млн. лв.", извежда "Сега" на уводната си страница по думите на началника на Генщаба ген. Никола Колев. /

Напръскайте нивите с хлор срещу птичия грип,

препоръчва в интервю за "24 часа" вирусологът от Военно- медицинска академия доц. Красимир Мекушинов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 12 минути

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 38 минути

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 1 час

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 1 час

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 1 час

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 2 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 2 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 2 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 2 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 2 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 2 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 2 часа

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 3 часа

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 3 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 3 часа

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"