0

П резидентът назначи ЦИК, отбелязва "Труд". Георги Първанов назначи вчера състава на Централната избирателна комисия за вота за евродепутати. Изненади сред членовете на ЦИК няма. При назначаването на изборните надзорници той се е съобразил изцяло с предложенията на политическите сили. Председател на комисията ще е съдия Светла Димитрова, съобщава вестникът.

"Евроизборите заминаха, а местните?" е озаглавен анализът в "24 часа". Коментира се, че президентът Георги Първанов хем не е поискал референдум досега, хем редовно иска за себе си правото да насочва референдуми, без да пита парламента.

"По време на първия му мандат влязохме в НАТО и в ЕС - все решения, за които народът задължително трябваше да се произнесе. Щом президентът не се сети да поиска референдуми по тези два съдбовни повода, щом не се сеща и сега, когато се спори за изборния туризъм, за какво толкова му е притрябвало правото да прави плебисцит", пита авторът.

"Алфа рисърч": Недоверието към правителството расте", регистрира мартенското проучване на социологическата агенция, цитирано в "Дневник". Привържениците на опозицията втвърдяват критичността си към управляващите.

Дори сред симпатизантите на БСП недоволството от властта бележи ръст 5%. Социалистическата партия продължава да е лидер в предпочитанията на избирателите, но губи 2-3% привърженици за месец.

Според цитираните резултати през март потенциалът на БСП възлиза на 20,1% от общия брой избиратели. Коалиционните й партньори от НДСВ и ДПС запазват подкрепа 3,9% и 8,6%. Най-конкурентни на БСП електорални позиции има ГЕРБ, чийто потенциал през март е 12,3%. "Атака" запазва нивото 6,5%.

Подкрепата за двете формации обаче е в динамика, резултат от обмена на избиратели между тях. Потенциалът на десните партии остава свит до ядрото на твърдите им привърженици, отбелязва вестникът.

Оневиниха окончателно подсъдими за Луканов, съобщава "Труд". Близо 10 години и половина след демонстративния разстрел на бившия премиер Андрей Луканов съдът окончателно реши: украинците Алескандър Русов и Алексей Кичатов, предприемачът Ангел Василев, племенникът му Георги Георгиев и шофьорът на "Колонел" Юрий Ленев не са убийци.

Кой е истинският поръчител и извършител на покушението остава неизвестно. Състав на Върховния касационен съд вчера потвърди решение на апелативния съд, с което подсъдимите за смъртта на Луканов бяха оправдани.

Вдигаме двойно парите за здраве, обещава от страниците на "Стандарт" д-р Емил Райнов, заместник-министър на здравеопазването и председател на Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

За това какво предвижда здравната стратегия, той обяснява: "В стратегията е предвидено да се увеличат инвестициите в здравеопазването, да се увеличи броят на лекарите на глава от населението. Да има достатъчно спешни центрове, линейки - всичко това означава подобряване на достъпа до здравна помощ.

Хората да знаят къде да отидат и кой да им помогне. Трябват лекари, добре обучени, и оборудване. Предвижда се до 2012 г. да се увеличи двойно делът от БВП за здравеопазване, да стане над 8%."

"Досиета до поискване" е коментарът в "Сега". Авторът припомня, че преди 3 месеца бе обнародван законът за отварянето на досиетата. Една от прогнозите тогава беше, че всичко може да се окаже "много прах в очите".

Този път способността на политическата класа да опорочава всякакви идеи и начинания надмина и най-смелите очаквания. Циркът около създаването на 9-членната комисия, която ще бъде натоварена с цялата отговорност по отварянето на досиетата го доказва, смята авторът.

"Започна борбата за места под брюкселското слънце" е анализът в "Монитор". Изборът за българската квота от 18 евродепутати навлиза в най-интересната си фаза - кадровата драматургия, пише вестникът.

Прогнозира се, че вотът на 20 май няма да може да мобилизира широки слоеве от политически неангажирани хора зад една или друга кауза, тъй като кампанията няма тема. Той ще е премерване на силите на твърдите партийни електорати.

Авторът е уверен, че европейските избори и кадровите драми около тях няма да предизвикат особени размествания или знакови промени в главните партии.

"Еврозагубата на Костов е сигурна", предрича в интервю за "Труд" Христо Бисеров, депутат от ДПС. "Трябва да заявя: Костов ще загуби не само изборите за евродепутати, но и на местните избори партията му няма да спечели нито едно кметско място в областен център. Когато претърпиш тежки загуби за три поредни, различни по вид избори, е почти сигурно, че същата участ ще те сполети и на парламентарния вот."

Бисеров призовава всички десни избиратели на предстоящия през май вот да не си дават гласа за десни партии, които нямат щанс. Десните избиратели трябва да подкрепят кандидатите на СДС с ясното съзнание, че само така гласът им ще има смисъл.

"Ще цъфнат ли гербери в парламента?", пита "Сега". Повод е новината, че ГЕРБ и воеводите на Красимир Каракачанов вчера скрепиха съюза си с подпис. Така партията на Бойко Борисов с помощта на другите си коалиционни партньори би могла да сформира собствена група в парламента.

ГЕРБ обаче нито желае, нито има интерес да го прави. Евентуална ПГ на ГЕРБ ще трябва да има собствено виждане по всички въпроси, гласуванията й ще бъдат следени под лупа, а очакванията към нея ще бъдат огромни, разсъждава вестникът.

Докато СДС говори за нови лица, Борисов ги събра, казва в интервю за "24 часа" Николай Младенов, бивш депутат от СДС, който в момента е трети в листата на ГЕРБ за Европарламента.

"След президентските избори ми стана ясно, че десницата в стария й вид е абсолютно загубена. В нея няма политически дебат, идеи и потенциал за изграждане на нещо ново.

Около Бойко Борисов се събра ново поколение, което се интересува от политика, провокирано от желанието за промяна и самото присъствие на Борисов в политиката.

Когато създавахме сдружението Европейски демократичен път, идеята беше то да е мост между десномислещите хора, около който да се създаде нов проект. Тогава СДС ни отказаха партньорство, а ГЕРБ прие", споделя Младенов.

"Надежда ще "спасява" СДС", пише "Труд". Бившата синя лидерка Надежда Михайлова събра вчера лидерите на БЗНС-НС и Демократическата партия, за да мислят как да спасят СДС от изключване от европейската десница.

Заедно с Анастасия Мозер и Александър Праматарски тя стигна до извода, че единственият шанс е синият шеф Петър Стоянов да оттегли подписа си от учредяването на Движение за европейски реформи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 10 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 11 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 12 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 12 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 12 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 12 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 13 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 13 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 13 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 14 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 14 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 14 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции