0

В обширни материали със снимки изданията информират за наводненията от последните дни. В кризисно положение са седем общини, 81 населени места са без ток, а осем без вода.

ГКПП "Капитан Андреево" бе залято от придошлите води на река Марица. Движението на всички превозни средства бе преустановено вчера. Скала падна и проби тавана на първия вагон на пътническия влак Пловдив-Костенец снощи; няма пострадали.

Изданията цитират вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, според която някои кметове се възползват от ситуацията като обявяват бедствено положение и настояват за отпускане на повече средства.

Предупреждавам ви, че комисията много внимателно ще разгледа всички постъпили искания,

каза още Етем след заседанието на кризисния щаб. Тя подчерта, че обстановката е под контрол, но очерта два важни проблема - речните корита и състоянието на дигите.

Според министърката няма обект или съоръжение, за които са били отпуснати средства за възстановяване през миналото лято, да са поддали отново. Осем от общо 150 диги не са възстановени по технически причини, посочи Етем.

Четири труса разлюляха вчера община Кърджали, съобщават всекидневниците. Земетресенията са били с магнитуд 3,8, 2,8 и 3,3 по скалата на Рихтер. Няма разрушения и аварии.

"Александровска" болница трупа нови дългове, обявява "Сега" и допълва, че близо 1 млн. лв. е дефицитът в здравното заведение за януари и февруари. Приходите от здравната каса са 33 млн. лв. месечно, а разходите - 4.3 млн. лв. "Труд" допълва, че

парите, които НЗОК плаща на болниците по клиничните пътеки, ще се увеличат.

Лекарите имат готовност за протести през април заради финансовия дефицит в болниците и намаляването на заплатите, предупреждава "Новинар". "Монитор" информира, че пациентите в болниците ще бъдат анкетирани при изписването си дали лекари или сестри са им искали рушвети. Целта е да се намали корупцията в лечебниците и да бъдат хванати нарушенията.

На уводната си страница "24 часа" пише за искането на Асоциацията на вносителите на автомобили да бъде забранена продажбата на стари гуми, защото според тях те са опасни и създават предпоставки за катастрофи.

Малтийският орден има интерес да сече монети в България, информира "Труд". Това казал Великият магистър на Суверенния военен орден на Малта принц Фра Ендрю Бърти, който оглавява братството, при вчерашното си гостуване в Светия синод.

Принцът и президентът Георги Първанов вчера заедно подпечатаха илюстрован плик с нова пощенска марка, посветена на 610-годишнина от битката при Никопол, допълва изданието.

Всекидневниците публикуват критики към участието на дете в шоуто "VIP Brother".

Според Държавната агенция за закрила на детето предаването може да навреди на психичното и физическото здраве на 3-годишната Даная.


Вътрешна политика

ДСБ поиска оставката на вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем заради несправяне с новата криза с наводненията, съобщават вестниците.

Парите за бедствията най-вероятно са отишли в "обръча от фирми" на ДПС, твърди Екатерина Михайлова от ДСБ, цитирана от "Сега". От партията настояват и за изслушване на премиера Сергей Станишев за мерките, които държавата взема за преодоляване на щетите.

ДСБ иска оставка на министър, СДС - на кабинета,

обобщава изданието и посочва, че от СДС обмислят вот на недоверие към правителството. Според сините кабинетът показвал, че е неспособен да се справи с проблема с потопите. "Пече се вот на недоверие, къде са парите за потопа", пита и "Труд".

Националният съвет на СДС ще обсъди на следващото си заседание дали синята партия трябва да предприеме общи политически действия с кмета на София Бойко Борисов, включително и дали би подкрепила евентуална негова кандидатура за президент, отбелязва "Сега".

Идеята за подобна дискусия била лансирана от председателя на СДС в София-област Валентин Василев. По темата пишат всички вестници.

Журналисти от осем български медии ще разпитват премиера Сергей Станишев на живо по БНТ тази вечер, информира "Труд".

Има вероятност да бъдат регистрирани две нови политически формации - Наангле (Напред цигани) и Юруш (Напред),

които ще защитават правата на българските граждани от най-многобройните малцинства в страната ни, научил "Труд". Лидерите обещали, че няма да искат национализация. От ДПС определили създаването на партия Юруш като слух.

Ако председателят на комисията за борба с корупцията Бойко Великов (БСП) се извини за грешките си, това сигурно би удовлетворило част от колегите, предава "Труд" думите на зам.-шефът на ПГ на НДСВ Борислав Великов.

В НДСВ са бесни на партньорите си от левицата,

заради които изтече информация, че като директор на АЕЦ "Козлодуй" депутатът от НДСВ Йордан Костадинов е уличен в злоупотреба за 100 млн. лв., уточнява всекидневникът.

"24 часа" публикува изказването на говорителя на БСП Ангел Найденов, според когото НДСВ разпъва политически чадър над Костадинов. Соцръководството смята, че реакцията на жълтите по случая с бившия директор на атомната електроцентрала е доста нервна, посочва "Стандарт".

НДСВ поомекна за скандала "Костадинов" и обяви, че случаят е приключен, отбелязва "Сега". Анализ по темата прави "Дума".

"Сега" научил още, че БСП е на път да се откаже от въвеждането на изборни книжки,

тъй като идеята крие опасности за контролиране вота на гражданите. "Стандарт" допълва, че от БСП предлагат удостоверенията за гласуване на друго място също да бъдат с холограма.

Американският посланик Джон Байърли е приел поканата да дискутира два часа с българските съдии, съобщава "Сега". "Труд" допълва, че на срещата дипломатът ще призове за нулева толерантност към корупцията и за откритост и прозрачност на правосъдието.

Полицията и прокуратурата погват бандитите от местна величина във всички градове и села,

извежда "Труд". Изданието научило, че от другата седмица ще бъдат следени Митьо Очите в Бургас, Рашо Кърпата в Перник, Ержан Рашид-Роко в Кърджали и др.

Всички трябва да се борим с корупцията, призовава в "Стандарт" градският прокурор Бойко Найденов. Българинът е свикнал, че всичко трябва да се плаща, за разлика от европейците, смята той. Изправянето на братята Маргини пред съда не е показна акция, твърди Найденов.

До две седмици ще започне реален обществен дебат за опазването на българските културно-исторически ценности,

част от които са в частни ръце, съобщава за "Новинар" шефът на комисията по култура в парламента Нина Чилова.

"Труд" публикува материал за създаването на временна комисия за т.нар. царски имоти, което е включено в дневния ред на парламента днес.

В интервю за изданието министърът на държавната администрация Николай Василев коментира проекта за единна система за изписване на българските имена и географски обекти на латиница. Има хаос и той трябва да бъде преодолян, смята той.

Двойно финансиране - от държавата и по проекти смята да въведе образователното министерство от 2007 г.,

възнамерява просветният министър Даниел Вълчев. По време на посещението си в Македония той съобщи, че има идея държавните училища да станат общински. Причината е планираната финансова децентрализация на школата.

Външна политика

Преговорите със САЩ за базите може да пропаднат, обявява "Сега". Изданието цитира председателя на комисията по отбрана в парламента Ангел Найденов, според когото трябва да бъдат намерени приемливи решения за създаване на съвместни военни съоръжения на територията на страната ни, като в противен случай няма как да се подпише споразумението.

Щабът на легендарната Трета армия, сега командване "Изток", ще бъде закрит, научил "Стандарт".

Държавният секретар на Испания за ЕС Алберто Наваро потвърди, че страната му подкрепя присъединяването на България към ЕС през 2007 г., предава "Сега". Реформите не бива да спират на тази дата, а да продължите да работите със същата решителност, препоръча Наваро.

Постигнат е значителен напредък за разрешаването на проблема с българските медици и заразените либийски деца, категоричен е в интервю за "24 часа" зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев. Той обяснява, че като се съберат средствата във фонда, либийските семейства следва да декларират пред компетентните либийски власти, че техните искания за подкрепа са удовлетворени.

Министър Близнаков бе посрещнат с военни почести в Анкара, извежда под глава в-к "Българска армия". Военният министър разговаря с турския си колега Вежди Гьонюл за развитието на двустранното военно сътрудничество, координацията на участието на България и Турция в мисии и операции под международна егида и интеграционните процеси в рамките на трансформацията на НАТО.

Дебатите за миналото ще се състоят с едно поколение закъснение, казва в интервю за "Стандарт" д-р Йоханес Гаук - бивш ръководител на федералната служба за документите на държавна сигурност на бившата ГДР. Според него бившите агенти нямат шанс да се намесят в политиката, а досиетата вече не са оръжие. Интервю с Гаук публикува и "24 часа".

Икономика

Цигарите напомпаха инфлацията, прави извод "Сега" по данни на Националния статистически институт. Цигарите и захарта са двете стоки, променили драстично цените си за 28 дни.

НСИ е отчело рекордно поскъпване на живота през февруари.

Цените на стоките и услугите са скочили с 3%. Това е най-високата февруарска инфлация от 1997 г. насам. По темата пишат и другите всекидневници.

Заради война между големите компании цените на горивата паднаха със 7-8 ст. само за два дни, обявява под глава "Стандарт".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 8 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности