0

"И корупцията, и непознаването на закона са еднакво укорими", отбелязва в интервю за вестник "Дневник" Ана Караиванова. Преди близо година с поправки в Конституцията беше създаден инспекторат към Висшия съдебен съвет.

Миналата седмица Ана Караиванова, която ще ръководи новия орган, стана първият встъпил в длъжност член на инспектората. Още със създаването му се заговори, че той на практика не е нищо ново, а само формално се премества действащият инспекторат от Министерството на правосъдието към Висшия съдебен съвет.

"Конституционният съд ще гледа разпоредба от военния закон", отбелязва вестник "Българска армия". Главният прокурор Борис Велчев смята, че текстът в Закона за отбраната и Въоръжените сили, който регламентира, че офицери и сержанти не могат да бъдат предварително задържани без разрешение на министъра на отбраната, противоречи на конституцията. Според съобщението от съда Велчев се позовава на текста от конституцията, който гарантира независимостта на съдебната власт.

"Заради кметските избори не бяхме готови за снега", обяснява пред вестник "24 часа" Емел Етем, министър на държавната политика при бедствия и аварии.

"В закона е предвидено създаването на доброволни отряди в общините. Кметовете трябва да изготвят списъци на доброволците, както и на техниката на частните фирми, която могат да ползват в такива ситуации. Задължение на общините е да изготвят тези списъци, но през 2007 г. те се забавиха, защото годината беше изборна", твърди тя.

"БСП бори корупцията с още промени в закони", отбелязва вестник "Дума". Ще предложа на колегите от ръководството на БСП формирането на работна група и политическо задание за изработване на пакет от промени в нормативната база за подобряване борбата с корупцията. Това заяви секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Ивелин Николов.

"Ще трябва да върнем незаслужено изгонените", е позицията на Пламен Юруков, лидер на СДС. В интервю за вестник "Труд" той призовава: "Трябва да спрем да се самоизяждаме помежду си. Има много отритнати от СДС качествени хора, хора с бизнес, с положение в обществото.

Трябва да ги привлечем. За повечето от тези хора незаслужено бе създаден негативен имидж. И сега, когато все повече навлизам в апаратните дълбочини на СДС, толкова повече разбирам, че този имидж е създаван от самото СДС, от най-високите му етажи, за разчистване на вътрешнопартийни сметки."

"В момента няма условия за предсрочни избори", лаконичен е Борислав Ралчев, шеф на новата парламентарна група "Българска нова демокрация". В интервю за "Сега" той уточнява:

"Човек никога не е напълно удовлетворен от което и да е управление. Очевидно е, че имаме претенции към това правителство. Но ние обявихме, че искаме да наложим в парламента един конструктивен тон, а не да гледаме само в черно и бяло. Колкото до преценката дали има условия за предсрочни избори, ми се струва, че в настоящия момент няма такива условия."

"Религия може да се учи задължително от I до IV клас", пише вестник "Сега". Още от тази есен религията може да стане задължителен предмет за първокласниците. Идеята е въвеждането на дисциплината да стане постепенно.

Това е съобщил за вестника председателят на обществения съвет по въпроса за изучаване на религия в училище към парламентарната комисия по вероизповедания проф. Георги Бакалов. Въпросът с изучаването на религия ще се обсъжда в края на месеца от депутати, просветни експерти и представители на Светия синод.

"Лесничействата стават държавни предприятия", отбелязва вестник "Труд". Поредната поправка на Закона за горите трябва да влезе в парламентарната зала до края на януари. Успоредно с това ще се пише съвсем нов закон, който да стане факт до края на лятото. Това каза на пресконференция премиерът Сергей Станишев.

Той заяви, че в БСП няма разногласия по отношение на промените. Премиерът е техен инициатор и сложи началото им със създаването на Държавна агенция по горите. Според него сега най-важното е да се възстанови стопанската дейност на декапитализираните от правителството на Иван Костов лесничейства. Досега нямало политическа воля за горска реформа, отбеляза Станишев.

"Цената на газа още е плод на българо-руската дружба", казва в интервю за вестник "24 часа" Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката. Той посочва, че в договора между "Булгаргаз" и "Газпром" е записано цените на газа да стигнат пазарни нива на 31 декември 2012 г. В момента са по-ниски с 15-18%. Актуализацията става през шест месеца.

"Рекордна инфлация от 12,5% за 2007 г.", информира вестник "24 часа". Това отчете Националният статистически институт. Поскъпването на живота е изчислено за декември 2007 г. спрямо декември 2006 г. Данните за инфлацията надхвърлиха значително правителствената прогноза за 2007 г., която беше първоначално едва за 3,1%.

Най-голямо е увеличението на цените на храните. Те са скочили с 21,1% през миналата година. Почти същото - 19,3%, пък е поскъпването в хотелите и ресторантите. При транспорта повишението е с 15 на сто.

"Нова агенция ще насърчава износа", информира вестник "Новинар". Нова агенция, която ще насърчава износа на български стоки, трябва да заработи до края на тази година. Това обяви заместник-министърът на икономиката Явор Куюмджиев по време на представянето на Концепция за експортната политика на България за периода 2008-2013 г.

"КЗК осъди монопола на фармацевтите в аптеките", съобщава вестник "Сега". Законовото изискване само фармацевт да може да е собственик на аптека, и то само на една, противоречи на Закона за защита на конкуренцията. Това постанови Комисията за защита на конкуренцията.

Тя бе сезирана от Асоциацията на собствениците на аптеки заради ограниченията в закона за лекарствата. Според комисията е редно да се позволи съществуването на вериги аптеки, като собственик може да е всеки, не само фармацевт. Решението е само пожелателно и не може да принуди парламента да промени закона.

"Идат европарите за фермерите", акцентира на първа страница вестник "Труд". На 21 януари тръгват европейските пари за българското земеделие, според източници на вестника. Първата агросубсидия, която регистрираните земеделски производители ще получат, е по 14 лева на декар по линията на преките плащания на площ за 2007 г.

Очаква се следващия понеделник парите да бъдат преведени в личните банкови сметки, заявени от регистрираните собственици, фермери и арендатори. 476 млн. лева ще влязат в сметките на стопаните.

"Евродепутатите от ГЕРБ - новите "спасители" на АЕЦ", коментира вестник "Сега". Тази седмица евродепутати от ГЕРБ прожектират на сесията на Европарламента в Страсбург документален филм колко безопасни са 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй".

Двигател на кампанията е бившият главен инженер на четирите малки реактора Владимер Уручев, който е евродепутат от партията на Бойко Борисов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

На политически диспут още с излизането си на подиума опонентите започват с пререкания: - Ти си голям лъжец! - А ти си мошеник! Намесва се…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 55 минути

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 1 час

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 1 час

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 1 час

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 1 час

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация

<p>Изпращане на войски в Украйна не е изключено</p>

Ако Москва пробие фронтовите линии: Изпращане на войски в Украйна не е изключено

Свят Преди 2 часа

Това заяви френският президент в интервю, публикувано днес

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Любопитно Преди 2 часа

"Тя все още има своето малко кафяво лице, кръгло, плитките си, косата си"

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

Свят Преди 2 часа

ЕС доставя оборудване за ливанските въоръжени сили

Добавят Бионсе във френски речник

Добавят Бионсе във френски речник

Любопитно Преди 3 часа

За новия успех на Бионсе четете в следващите редове

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

България Преди 3 часа

Публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство, на което е взето решението за създаване на болницата

а

Обявиха ден на траур в Одеска област

Свят Преди 3 часа

Това съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>Разкриха причината за огромната дупка в антарктическия морски лед</p>

Преди осем години в антарктическия морски лед се появи огромна дупка - ето защо

Любопитно Преди 3 часа

Защо в антарктическия морски лед се е появил отвор четете в следващите редове

<p>Кремъл коментира&nbsp;обвиненията на САЩ за използвано химическо оръжие</p>

Кремъл коментира обвиненията на САЩ за използвано химическо оръжие в Украйна

Свят Преди 3 часа

Песков заяви, че Москва остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия

<p>Създадоха мишка Франкенщайн</p>

Създадоха мишка Франкенщайн с мозъчни клетки от плъх

Любопитно Преди 3 часа

Мозъчни клетки на плъхове могат да заместят изгубени неврони при мишки

<p>&quot;Русия трябва да бъде включена в този процес&quot;</p>

Швейцария: Мирен процес без Русия е невъзможен

Свят Преди 3 часа

Това каза в изявление правителството в Берн