0

"Скрита диктатура вижда почти всеки втори у нас", акцентира на първа страница вестник "Сега". 44% от българите смятат, че демокрацията у нас е формална и по-скоро има скрита диктатура. Тези данни са от проучване на агенция "АССА-М", което показва нагласите на българите година след членството ни в ЕС.

"Хората имат усещането, че в обществото няма реален плурализъм, че решенията се вземат някъде от някакви скрити центрове на властта, от някакви олигарси, които действат зад кулисите, от някакви чужди центрове, които отнемат от суверенитета на българските власти, от обръчи от фирми", обясни Михаил Мирчев, директор на агенцията.

"Партийна хватка души родното ФБР", коментира "Стандарт". Една от най-често чуваните критики около новата държавна агенция за национална сигурност, е че може да се превърне в безполезен Франкенщайн. Защото механичният сбор на части от вътрешното, военното и финансовото министерства крие подобен риск.

Друг упрек е, че ако агенцията не скъса политическата си връв, ще бъде постоянно с вързани ръце заради партийните игри. В момента трите управляващи партии настояват за квоти при назначаването на ключовите фигури в новата структура. Ако агенцията не успее да се отърси от политическата зависимост, мисията й е обречена на неуспех, категорични са експерти по сигурността.

"Делото срещу Маргините - емблема на капитулацията", коментира "Дневник". Спирането от съда на процеса срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините и четиримата им съучастници, обвинени в подготовка на три убийства, оставя недоумение не само от конкретния факт, а от всичко, което се случи през тази година и половина, откакто делото се развиваше публично в съдебната зала, според автора.

"БСП няма да търпи да е боксовата круша на властта", заявява в интервю за "Труд" Илияна Йотова, евродепутат от БСП. Тя казва: "Две години бяха достатъчни, за да се очертаят и консенсусните, и проблемните линии в коалицията. Нали не очаквате, че БСП ще се остави да бъде боксова круша през целия съвместен период на управление. Ние сме длъжни да мислим за това, което ще стане на изборите през 2009 г."

"Панайотките са много богати, ще пробват да си купят избиратели", убеден е Мирослав Севлиевски, зам.-председател на партията "Новото време". "24 часа" припомня, че през 2001 г. той беше избран за депутат от НДСВ, но след три години нововремците напуснаха мнозинството и основаха своя група заради трайни политически противоречия с т.нар. "панайотки".

Севлиевски определя членовете на парламентарната група БНД (в нея влизат отцепилите се от НДСВ, б.р.) като второстепенни играчи, които по никой начин няма да променят политическата картина в България.

"Ще правят нашенска партия ЕНП", съобщава "Труд". Създаването на българска партия ЕНП ще бъде обявено днес. Независимите депутати Елеонора Николова и Мария Капон, както и бившият син избраник Илия Петров са сред учредителите на 360-ата българска партия. Тя ще се нарича Единна народна партия и абревиатурата й - ЕНП, ще съвпада със съкращението на Европейската народна партия - евродесницата.

"Нова партия - кауза пердута", коментира "Дума". Според автора по всичко личи, че ЕНП ще е поредната формация с претенции за място вдясно от центъра, за вярност към християндемократичните ценности, за авторство на автентична европейска десница у нас, която да вземе реванш на следващите парламентарни избори.

"Да се определяш на инат", коментира "Сега". "Когато някой упорито започне да втълпява на обществото, че партията му е либерална, дясна, европейска, националистическа, лява, значи здравата го е закъсал откъм идеи и има сериозни проблеми за решаване. Затова му се налага да се самоопределя, но не чрез политиката, която води, а чрез начина, по който я обрисува."

"Предлагат за всички пенсия на 65 години", обявява "Труд". Възрастта за пенсиониране да се увеличи на 65 години за мъжете и за жените. Държавата да стане "особен осигурител", т.е. да плаща наравно с работодатели и работещи социалните вноски. Пенсиите да бъдат преизчислени така, че годините трудов стаж да носят по-голяма тежест и пари.

Това са част от проблемите на пенсионната реформа, върху които от днес започват обществени дебати. Те са организирани от Икономическия и социален съвет и в сбирката ще участват депутати, министри, работодатели, синдикати, пенсионерски съюзи и т.н.

"Защо не резнете 15% осигуровки с излишъка?", пита от страниците на "24 часа" Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество". Той подчертава, че част от бюджетния излишък ще бъде необходим още няколко години. Причината е, че за да може България да приеме еврото за своя валута, трябва да изпълнява определени изисквания на ЕС.

"Да свалим кабинета!", призовава столичният кмет Бойко Борисов. В интервю за "Сега" той припомня: "От близо 1 млрд. лева, който внасяме в държавната хазна, ще ни бъдат върнати 300 млн. целево. При положение, че липсва желание в правителството и ни се отпускат само 25 млн. за метрото и още 15 млн. лв. за мост на "Цариградско шосе", а в същото време в момента се разпределят по 100 млн. лв. на ден от излишъка, мисля, че умисълът е ясен."

"740 млн. лева влагаме в Коледа", изчисли ББСС "Галъп интернешънъл" по поръчка на "24 часа". Всяко семейство у нас ще похарчи средно 250 лв. за Коледа и Нова година. Така в идните три седмици ще оставим при търговците 740 млн. лв.

"Стартират търгове за милиарди в транспорта", съобщава "24 часа". Те са за магистрали, железен път, метро и терминали. Това стана ясно след официалното представяне на оперативна програма "Транспорт".

"Всичко по левче е играчка-плачка", предупреждава в интервю за "Стандарт" еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева. Та стана патрон и инициатор на кампанията "Коледата безопасна". Акцията цели да предпази българските деца от некачествени играчки и да научи родителите им как да пазаруват.

Кунева подчертава, че когато една играчка струва 1 лев, би трябвало да се съмняваме как е внесена тук. По-вероятно е да е минала нелегално митницата. "Моята задача е да защитя потребителите. Да имат добра стока на добра цена. А също и да знае бизнесът, че ако инвестира качествено, това ще му се възвърне", казва още тя.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 1 минута

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 41 минути

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 1 час

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 1 час

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 1 час

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 1 час

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 2 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 2 часа

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 2 часа

Предишното изригване беше на 26 март