0

О тхвърлиха задължителното гласуване, информира в челния си материал "Труд". След два дни ожесточени дебати и гласуване с чужди карти депутатите отхвърлиха вчера шест от деветте проекта за промени в Закона за местните избори, текстовете на БНС и НДСВ, които предвиждаха задължително ходене до урните, отпаднаха с гласовете на БСП и ДПС, съобщава вестникът.

Откъде идва желанието на действащи кметове да спечелят нов мандат с подкрепата на ГЕРБ и как те ще променят политиката и поведението си - това са два от общо петте въпроса, разпространени от Изпълнителната комисия на ГЕРБ до всички сегашни градоначалници, съобщава "24 часа". Тестът е провокиран от силния интерес към формацията на генерала.

Новото изпълнително бюро на БСП не оправда очакванията за промяна, коментира "Капитал". Според социалисти то ще е ръководният орган с най-късо съществуване - до след местните избори тази есен, когато ще трябва да подава оставка заради лошо представяне.

Вестникът отбелязва, че има слух, според който бившият шеф на генщаба на българската армия ген. Никола Колев ще се включи в битката за София. Това би било директно ангажиране на президента Георги Първанов, смята изданието.

Бизнес партиите не са лек за политическата система, а нов симптом на нейната болест, коментира "Сега" в материал "Гражданинът бизнесмен". Заради кризата в традиционните партии всяко алтернативно сдружаване по традиция е посрещано с овации, отбелязва авторът.

"Костов яхна скандала в НСО, вади стар компромат", информира "Труд". Стар и опроверган вече компромат хвърли вчера от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ в скандала с НСО, пише вестникът.

Костов излязъл да говори по законопроектите за местните избори и без връзка с дебатите обявил: "Бившият шеф на охраната на президента е бил шеф на охраната на Маргините".

За просветените не е трудно да се досетят, че става дума за ген. Стоян Томчев - в момента първи зам.-шеф на НСО, преди това личен гард на Първанов и ръководител на охраната му като държавен глава, уточнява "Труд".

Изданието обаче припомня, че още през август 2004 г., когато Томчев е бил издигнат в ранг, тези слухове са тръгнали по медиите и са били опровергани от него.

В интервю за "24 часа" Михаил Янакиев, бивш шеф на отдел "Лична охрана" в НСО, коментира, че това, което се случва, е недостойно и страшно и поставя на изпитания службата.

"Брюксел ни подканя за спецагенцията", съобщава "Дума". Надежда, че още следващата седмица в парламента за обсъждане ще влезе създаването на агенция по сигурността, изрази ръководителят на представителството на Еврокомисията у нас Майкъл Хъмфрис.

"Няма как да се вадят служби от МВР", казва вътрешният министър Румен Петков пред "Труд" на въпрос има ли яснота кои от службите на МВР ще преминат към новата агенция за национална сигурност. Той също е на мнение, че трябва час по-скоро да се придвижи нормативната база за изграждане на агенцията.

"Адвокати пишат "много добър" на главния прокурор", според "24 часа". В проучване по поръчка на списание "Правен свят" и фирма "Сиела" 15 водещи адвокатски фирми и 50 адвокати оценяват тримата първи в съдебната система.

Същата оценка като главния прокурор Борис Велчев има и председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, а малко след тях, с добра оценка, е председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров.

"Пирогов" с нов шеф на 6 август", информира "Стандарт". За тази дата е насрочен конкурсът на нов директор на института, а от понеделник здравното министерство започва да приема документите на кандидатите.

"Не виня лекар, ако е приел благодарност от свой пациент", коментира в интервю за "24 часа" доц. Александър Червеняков, предложен за директор на "Пирогов" от стачния комитет.

Лекарите нямат право да искат предварително пари и това да определя отношението им към болните, категоричен е обаче той.

Червеняков потвърждава, че ще се яви на конкурса. Според него трябва да се направи стратегия за развитието на болницата, в която да няма решения на парче.

"24 часа" информира за идеята на здравния министър Радослав Гайдарски медиците да бъдат трансферирани от едно лечебно заведение в друго като футболистите от клуб в клуб, а тези, за които е плащано за обучения и специализации, да носят финансови санкции при напускане на работа.

"Блокадата на пътя щеше да ни попречи", обяснява пред "Труд" Николай Тонев, кмет на община Гълъбово, по повод миньорските протести в сряда. Проблемите на миньорите не може да ги решат нито шофьорите, които ще спрат, нито кметът, а само финансовият министър Орешарски, коментира той и допълва, че не знае в днешно време в нормалните страни да затварят пътища.

"Чувствам се герой на протеста", заявява пред вестника раненият в сблъсъка между полиция и миньори работник Кольо Колев. Според него сблъсъкът е бил предизвикан от полицаите, а на митинга работниците са искали само да си прочетат исканията, не да блокират пътя. "Митингуващите тръгнаха срещу нас", е гледната точка на старши полицай Васил Василев.

"Когато стачка почне, как в нищото заглъхва", е заглавието на анализ в "Монитор". Съсловните протести не успяват, защото прекалено казионните синдикати не преговарят с правителството по начин, който да носи конструктивни резултати, пише в материала.

"Странджа for sale или как се стигна дотам природният парк да е на крачка от унищожението" е основната тема на "Капитал". Върховният административен съд даде зелена светлина на строежите в едно от малкото девствени места по българското Черноморие, след като заключи, че природният парк "Странджа" е обявен за такъв незаконно, коментира вестникът.

Въпреки че съдебното решение роди най-много шум, проблемът не е отсега - за да се стигне дотук, рецептата е повсеместно бездействие на изпълнителна и законодателна власт, едно-две съмнителни съдебни решения и всичко това, забъркано с корупция, пише "Капитал".

Според изданието защитниците на Странджа са истинското гражданско общество в България. Средният процент на защитени територии като природни паркове по света е 17 на сто, а в България е едва 5 на сто, сравнява вестникът.

В материал "Защо нас от Странджа ще ни бият по-лесно" "Сега" коментира, че абсурдът около парка е, че не го защитават местните.

"Концесионери заграбват плажовете", алармира от първа страница "Новинар". Държавата трябва да започне да анулира концесии на плажовете заради системното нарушаване на правата на потребителите, твърди пред вестника изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Според него летовниците напълно са изтикани от пясъчните ивици край морето.

Първото дело срещу ексшефа на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров е внесено в Софийския районен съд, пише в голям материал "24 часа". Ако съдът не намери основания да върне делото, процесът ще стартира веднага след съдебната ваканция.

"Софийската градска прокуратура е внесла в съда 344 обвинителни акта за корупция и за престъпления на длъжностни лица", допълва темата "Дума" в челния си материал, като цитира градският прокурор на София Николай Кокинов в равносметка за първите 6 месеца на 2007 г.

"Свободният пазар на електроенергия остана само на думи", пише "Капитал" в материал "Отложената революция". Според него единственият печеливш от запазването на регулираните цени за бита и малкия бизнес е НЕК. Темата коментира и "Труд" под заглавие "Излагацията със свободния пазар на ток", който посочва, че засега цари пълна несигурност на този нов пазар.

"Дават в аванс евросубсидия с лихва", информира "Труд". Представителите на 21 търговски банки ще се състезават кой трезор да прибере повече лихви от европарите на фермерите. Те са подписали меморандум с министър Нихат Кабил и изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков за авансово кредитиране срещу бележка за евросубсидиите.

"Газът в България излиза най-скъп в ЕС, ако се сравни с цените на другите стоки и услуги", изчислява в отчета си за 2006 г. официалната статистическа агенция на съюза Евростат, цитирана от "24 часа".

Общинските и държавните чиновници ще получават до 2% от стойността на проектите, които получат одобрение и пари по структурните фондове на ЕС, информира от първа страница "Сега". Това е съобщил премиера Сергей Станишев пред 800 кметове на среща на Националното сдружение на общините.

"Губите пари, ако не спазвате правилата", предупреждава в интервю за "Капитал" Данута Хюбнер, еврокомисар по регионалната политика. За да успее, България има нужда от добра национална политика и администрация, съветва тя.

Вестниците публикуват големи материали за интересното повторение на числото 7 в днешната дата - 07.07.2007 г. Седем се смята за свещено число и затова на тази дата много хора искат да сключат брак, да родят детето си или да направят кръщене.

"Да даряваш е благородство", отбелязва в интервю за "Труд" Иван Станчов, бивш външен министър. Вестникът припомня, че той е дарил на Националния исторически музей колекция на стойност над 200 хил. лева с над 300 експоната.

"Родопските светилища са по-стари от пирамидите", разказва пред "Труд" археологът Николай Овчаров. Установихме и че в храма край Татул действително се е почитал легендарният Орфей, а обителта е създадена преди 6000 г., обяснява още той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 7 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 10 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 11 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 11 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 12 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 12 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 13 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 13 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 13 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 13 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 14 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 14 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 14 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen