0

"На четири очи с Берлин и Париж", пише в заглавие "Труд" по повод срещите с лидерите на Франция и Германия, които осъществиха през последните два дни президентът Георги Първанов и премиерът Сергей Станишев веднага след новината за приемането ни в Европейския съюз.

Държавният глава говори с Жак Ширак снощи в Букурещ, а министър-председателят бе посрещнат от Ангела Меркел късно в сряда в Берлин.

Очакваше се водещата тема на срещата на Първанов с френския президент Жак Ширак да бъде членството ни в ЕС от 1 януари догодина без предпазни клаузи.

"Станишев и Меркел: "Здраствуй, welcome" -

така описва "Труд" разговорите между премиера и германския канцлер, които първо си говорили на руски, а после на перфектен английски.

Госпожа Меркел смята, че България ще бъде много успешен член на ЕС, заявил Станишев и уверил, че активният диалог ще продължи и по време на германското председателство на ЕС догодина.

"24 часа" поставя в акцент думите на Ангела Меркел. "Сега" допълва, че Станишев е получил уверението на германското правителство, че ратификацията на договора ни за членство в съюза няма да се забави. За срещите отбелязват всички всекидневници.

Изданията посочват, че българският еврокомисар ще бъде избран на 4 януари догодина.

От първата си страница "Дума" цитира ръководителя на делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас, според който успехите на България в процеса на присъединяването към ЕС могат да послужат за модел за страните от Западните Балкани. Той участва в среща с членове на Евроклуба при Българската търговско промишлена палата.

Човек на "Атака" гневи Европейския парламент,

отбелязва "Труд". Скандал заради расистки изказвания на българския наблюдател Димитър Стоянов избухна вчера в Страсбург и стигна до председателя на институцията Жозеп Борел, разказва всекидневникът.

Повод за скандала станала номинацията на унгарската депутатка Ливия Ярока за "Мис Европарламент". Всички избраници получили по електронната поща писмо за подкрепа на Ярока, която била от ромски произход.

В България има хиляди циганки, много по-красиви от тази, отговаря Стоянов в писмо, с което "Труд" разполага. "Дори можете да си купите някоя 12-13-годишна за любяща съпруга.

Най-добрите са скъпи - над 5000 евро, казва още Стоянов. Той е против номинацията й, защото Ярока е на 32 години, а и е "виждал доста по-хубави жени".

Над 20 възмутени евродепутати от всички групи пратиха писмо до Борел с искане "да вземе незабавни мерки" срещу Димитър Стоянов.

"Цигански шегички на "Атака" вбесиха Европа", извежда под глава и "24 часа", но допълва - "момчето на Волен се извини".

Вътрешна политика

"Проверка за "изтървания" хотел на Самоковеца", обявява "Труд" и уточнява, че главният прокурор Борис Велчев е разпоредил проверка на цялостната дейност на прокурора Пламен Марков, който наблюдаваше делото за пране на пари срещу вдовицата на Константин Димитров - Ангелина.

"Властта в шах за хотела на Самоковеца", отбелязва "Монитор" и обяснява, че най-вероятно имотът няма да бъде отнет в полза на държавата, въпреки съмненията, че е построен с "мръсни пари".

Оказва се, че институциите са си останали на база съмнения и продължителни проверки. Изданието допълва, че нов прокурор по делото срещу Ангелина ще решава кои имоти да възбрани.

"Дневник" посочва, че Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество никога не е искала запор на имотите на Самоковеца и коментира -

"Комисията "Петканов" не се сетила за хотела".

Пенсионираният преди два дни шеф на бюрото на Интерпол в България Петър Христов е заподозрян, че укривал документи и информация за директора на "Топлофикация" Валентин Димитров, обявява на уводната си страница "Сега".

От МВР съобщиха, че цялостната дейност на Христов се проверява заради конкретни сигнали срещу него. Случаят с моето пенсиониране няма нищо общо с "Топлофикация", просто става въпрос за преструктуриране на службата, заяви Христов пред "Дaрик", допълва още "Сега".

Парламентът спря работа, отсича "Труд" и коментира - "депутатите надминаха себе си". За целия ден вчера те работиха около два часа, а по правилник заседанието им трябваше да бъде четири часа и половина.

То беше прекъснато, защото комисиите не са захранили пленарната зала със закони. Вчерашното спиране на работата бе второто поред за тази седмица и четвъртото за месеца, уточнява изданието.

"Стандарт" коментира приетия на първо четене от парламента законопроект за държавните помощи - "Рекорд - приеха закон за 7 минути".

Държавата няма страх от антикорупционни комисии,

прави извод "Сега" от доклада за едногодишната дейност на парламентарната комисия за борба с корупцията, който депутатите гласуваха вчера.

Въпреки смущаващите констатации в документа, залата не прояви никакъв интерес към него и гласува без дебати, коментира изданието.

"Новинар" допълва, че според годишния доклад политиците възпрепятстват борбата с корупцията. Това ставало например с малки трикове като недостатъчна ангажираност на различните институции, които могат да инициират различни законодателни промени.

Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в парламента част от последните поправки в Закона за хората с увреждания вчера, информира "24 часа". С тях добавките за интеграция бяха диференцирани според степента на увреждане. Темата е водеща в "Земя".

Общество

Един от акцентите в днешния печат е годишната среща на Асоциацията на световните информационни агенции, на която БТА е домакин.

"24 часа" цитира директора на ИТАР-ТАСС Виталий Игнатенко, който при откриването благодари на Европейската комисия, че така е нагласила времето на доклада за приемането на България в ЕС така, че да съвпада със срещата.

Деловата част на срещата вчера беше открита с приветствие от председателя на парламента Георги Пирински. Гостите имаха среща с министъра на външните работи Ивайло Калфин и кмета на София Бойко Борисов.

Президентът Георги Първанов връчи орден "Мадарски конник"- първа степен, на шефовете на ИТАР-ТАСС Виталий Игнатенко и на австрийската информационна агенция АПА д-р Волфганг Вислоцил вчера, допълва "Труд".

Данъците не падат, заплатите скачат с 10%,

коментира още вестникът и посочва, че от догодина бюджетните заплати ще се увеличат с 10%, вместо с планираните 8.

От началото на 2007 г. корпоративният данък ще падне с 3 пункта на 12%, а от второто полугодие с 3% ще се понижи осигурителната тежест. Няма обаче да бъде намален данък общ доход.

София дава общинска земя на роми и бедни, обявява "Сега". Столичният общински съвет подкрепи идеята на съветниците Радомир Чолаков от ССД и Милена Стефанова от СДС да бъдат раздавани парцели с право на строеж на роми и бедни с "установена жилищна нужда".

Така според тях ще се реши проблемът с ромските гета и ще се даде подслон на част от близо 27 000 чакащи да бъдат настанени в общинските жилища.

На общинския съвет беше представен и доклад на общинската администрация, който засича нарушение при отчета на маршрутните таксита. Софийските маршрутки лъжат за милиони, а общината няма прaвомощия да ги контролира, отбелязва "Новинар".

Токът и газът поскъпват от 1 октомври,

съобщава "Дневник". Премахва се двустъпалната дневна тарифа и се въвежда единна цена 14,6 ст. на кВтч. Цената на електроенергията за нощната тарифа остава същата - 9,3 ст/кВтч.

Новата цена на природния газ за четвъртото тримесечие на годината е 308, 58 лева на 1000 куб.м. без ДДС. Увеличението е с 5,63 лв., но то няма да се отрази на цените на парното.

Топалов плаши с бойкот,

обявява "Труд". Изданието пише, че българският шахматист Веселин Топалов е готов да бойкотира и прекрати двубоя си с Владимир Крамник.

Причината за крайната мярка е продължаващото странно поведение на претендента за титлата - по време на партиите руснакът прекарвал в тоалетната на стаята си за почивка подозрително много време.

Основните коментари във вестниците за футболния мач от сряда вечерта между отборите на "Левски" и "Челси" са насочени към 18-годишния Мариян Огнянов, който вкара супергол на английския съперник.

Младата звезда на "Левски" и автор на първия български гол в групите на Шампионската лига е от Лом и е с ромски произход.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

Любопитно Преди 3 минути

Предстои продължение на хитовия мистериозен комедиен филм от 2018 г., в който ще се включи и Микеле Мороне

Работник загина, докато разтоварваше микробус

Работник загина, докато разтоварваше микробус

България Преди 5 минути

При повдигане товарът от 1 тон се наклонил

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 41 минути

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 47 минути

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 3 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 3 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той