0

О сновната тема в днешните издания са резултатите от изборите за депутати за Европейския парламент. "БСП, ГЕРБ и ДПС с равен шанс за победа на изборите", е челното заглавие на "Сега". Според "Галъп" ГЕРБ печели с 22,75 на сто, втора е БСП с 21,74 процента, а трета е ДПС с 18,57 на сто.

"Сова Харис" също даде второто място на левите - 25,1 на сто, но обяви за победител ДПС с 26,3, а ГЕРБ остана с 0,1 на сто зад БСП, коментира изданието.

Пет партии ще изпратят евродепутати - първите две политически сили имат по петима, а третата в класирането ще вземе четири мандата, посочва "Сега". "Атака" остана с трима евродепутати, НДСВ - с един, СДС напразно се надяваше, че Петър Стоянов ще спечели един мандат, а Иван Костов открито призна, че резултатът е лош за ДСБ, която също не можа да спечели евродепутатско място, допълва изданието.

"ГЕРБ и партията на Доган изненадаха социолозите", коментира "Сега". Политолозите предричат промяна на статуквото, мнозинството брани позициите си, отбелязва вестникът.

Зам.-шефът на ДПС Лютви Местан опроверга твърденията за промяна в статуквото, тъй като резултатите не извеждали алтернатива на управляващото мнозинство. От НДСВ също уточнили, че вотът не променя формулата на властта, тъй като тя се крепи върху парламентарните избори.

Премиерът Сергей Станишев пък предупреди, че политически сили и икономически фактори се опитват да използват европейския вот за вътрешни размествания, допълва изданието.

"ГЕРБ почти първи с БСП", е челното заглавие на "24 часа". Според вестника независимо кой ще получи в крайна сметка повече при окончателното преброяване двете парии ще имат по петима евродепутати.

От останалите осем места за български евродепутати ДПС взема четири, което е своебразен рекорд за движението, "Атака" има три, НДСВ - едно, според данните на "Галъп". СДС и ДСБ вероятно няма да преминат изборната бариера, пише още вестникът.

Той отбелязва, че от "Сова Харис" са предположили, че СДС в крайна сметка може да получи един депутат, при което "Атака" би загубила един мандат.

Избирателната активност, макар и ниска - малко над 26 на сто, била съпоставима с данните от други страни в ЕС. "Възможно е скандалите по върховете на съдебната и изпълнителната власт, които белязаха хода на предизборната кампания за евровота, да разколебаят избирателите", цитира "24 часа" думи на президента Георги Първанов.

В рубриката "Анализи" вестникът пише: "Времето на БСП за компромиси свърши". Авторът - социологът Андрей Райчев, отбелязва, че "се набива на очи" големият успех на ГЕРБ, който според него идва и благодарение на големия срив за БСП.

Според Райчев БСП е глобена от своя електорат. ДПС получава необичайно голямо представяне, смята той и отдава това на поведението на част от мнозинствата. Става дума за "Атака" и за антитурската реторика на Бойко Борисов - всичко това доведе до много голяма мобилизация на малцинствата, отбелязва той. Друг извод според него е, че има тежък провал вдясно.

В друг материал "24 часа" коментира, че нашият избор почти няма да засегне политическия баланс в Европа, нито европейската политика. "СДС и ДСБ са аут, ГЕРБ - новите десни", пише от първа страница "Труд".

Според вестника големият провал на първите евроизбори в България е била за традиционната десница - СДС и ДСБ.

"Овчаровгейт" - Бермудски триъгълник за БСП", коментира "Труд" в друг материал. Според него изборите са показали срив в левицата. Станишев не отряза веднага корена на съмненията за корупция около себе си и само за седмица "Овчаровгейт" се превърна в Бермудски триъгълник за "Позитано" 20, пише авторът.

"Десните зад борда, ДПС отнесе Волен", отбелязва "Стандарт". Бойко запали чергата на властта, коалицията се разклати, коментира вестникът.

"Сините преляха кръв на ГЕРБ", казва пред "Стандарт" проф. Михаил Константинов. Скандалът остави червените само с най-верния електорат, а НДСВ "ще плюска" с по-малка лъжичка в тройната коалиция, смята той.

"Вотът даде път на нова коалиция", коментира "Стандарт". Според него 18-те български евродепутати няма да променят политиката на ЕС, а резултатите от изборите ще имат много по-силно влияние върху политическата палитра на България.

"БСП и ГЕРБ с изравнени сили в евровота", е акцентът на "Дневник". Вестникът отбелязва и силната мобилизация на ДПС.

"Монитор" обобщава, че ГЕРБ е издържала най-важната проверка в битката да стане първа политическа сила в България, старата десница окончателно е банкрутирала, а "Атака" продължава да губи позиции спрямо парламентарните избори през 2005 г.

С рекордния си резултат ДПС доказа, че може да мобилизира максимално електората си на фона на политическата апатия и протестното негласуване на етническите българи, коментира още вестникът.

Той отбелязва, че червените социолози са се оказали прави, че скандалите и напрежението сред партийната върхушка на БСП събуждат инстинкта за самосъхранение на електората на партията.

"След изборите - накъде", пита в анализ "Новинар". Според вестника евроизборите не са решили нито един от тревожните въпроси на България, а само са ги отложили за следващите избори.

"Днес по обяд ще дадем междинните резултати", обещава пред "Новинар" изпълнителният директор на "Информационно обслужване"АД Александър Витанов. Сегашната система за преброяване на гласовете е по-лесна за обработка, смята той.

"Евродепутатът работи без лукс и на ниски обувки", казва в интервю за "Труд" евронаблюдателят Мария Капон. Абсолютно не е вярно, че от нашите депутати нищо не зависи - може да се окаже, че само един глас е решаващ за изключително важен проблем, коментира тя. Въпросът е нашите евродепутати сами да се направят влиятелни, отбелязва Капон.

"Парадокс - лидерството на Станишев в БСП пази демокрацията", казва в интервю за "24 часа" Харалан Александров, член на настоятелството на фондация "Отворено общество"-София. Според него ако лидерството на Сергей Станишев поддаде, центробежните сили в БСП биха могли да доведат до разцепление на партията. Това на свой ред ще ускори разпада на политическата система и директно ще застраши крехката демократична традиция в България, допълва той.

"Корупцията се превърна в бедствие", заявява пред "Монитор" историкът проф. Георги Бакалов. Ако България е нормална европейска държава, трябва да има предсрочни избори, смята той.

"Ще предадем имената на 200 разузнавачи", казва в интервю за "Труд" директорът на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. Ние ще предадем на комисията имената на около 200 бивши офицери на ръководни длъжности в Първо главно (на бившата ДС), и ако не се работи внимателно с тях, могат да възникнат сериозни усложнения, отбелязва той.

"Европа гледа през пръсти как си ловим крокодилите", е заглавието на анализ в "Монитор". Според него главният прокурор Борис Велчев е принуден да действа енергично и на широк фронт срещу корупцията, иначе ще загуби физиономия и подкрепа.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 5 минути

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкън пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкън пристигна в Китай

Свят Преди 15 минути

В Шанхай Блинкън ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 34 минути

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 39 минути

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 51 минути

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

На кадри се вижда как тя многократно го призовава да изкрещи "Свобода за Палестина"

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 1 час

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Технологии Преди 1 час

Той ще има три версии и се е учил от по-големите си събратя

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

България Преди 1 час

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

Свят Преди 1 час

Поддържащата фигура на Лари Барфлай дебютира в сериала през декември 1989 г.

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 1 час

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 1 час

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

България Преди 2 часа

Най-малко 568 прозореца и 33 коли са понесли щети

<p>Изненадващо Стоичков пя на концерта на&nbsp;братя Аргирови (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Христо Стоичков се появи на сцената на концерта на братя Аргирови

Любопитно Преди 2 часа

Навръх рождения си ден, дуетът изпя 15 от най-големите си хитове в зала 1 на НДК

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 2 часа

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца

<p>Отстраниха за 3 години свещеник, отслужил служба за Алексей Навални</p>

Отстраниха за 3 години свещеник, отслужил служба в памет на Алексей Навални

Свят Преди 2 часа

На 26 март Сафронов отслужи посетена от хиляди хора панихида в памет на Навални