0

"Депутатите го удариха на уволнение", коментира "Сега". Отбелязва се, че през последните месеци депутатите явно са решили да компенсират голямото си преработване на финалната права за еврочленството ни.

Сега заседанията им все по-често приключват по-рано от предвиденото. По-същественият проблем обаче е, че голяма част от времето на депутатите не е посветено на важни и съществени закони.

Почти половината от дневния ред през последните няколко седмици например се състои от ратификации, промени в комисии и парламентарни делегации. Самите парламентарни комисии пък напоследък често не успяват да се справят своевременно със своята работа и липсата на доклади от тях по определени закони става причина за отлагането им в зала.

Ако управляващите изпитват затруднения със запълването на дневния ред в парламента, те биха могли да включат в него и някои предложения на опозицията, препоръчва авторът.

"Коалицията е заделила милиони за изборите", според сметките на столичния кмет Бойко Борисов. В интервю за "Труд" той споменава, че е изразил готовност пред премиера Сергий Станишев да помоли за среща лидерите на ЕНП и с мнозинството, което те имат в Брюксел, ГЕРБ да подкрепи нашето правителство: за националната сигурност, за съдебната реформа, за екологията, за инфраструктурните проекти.

"Аз бих си партнирал и с премиера, ако той правеше реформи и искаше от нас подкрепа. Ние може да сме политически противници, но по теми, които касаят нацията, трябва да си сътрудничим. Така разбирам аз националната политика", заключава Борисов.

"Експремиер ще каже "чао" на политиката", съобщава "24 часа". Филип Димитров напуска политиката. Решението си първият демократичен министър-председател потвърди лично пред вестника вчера. "Виждам, че времето ми е минало и възможностите съществено да допринасям за развитието на процесите са намалели. Затова мисля, че е по-редно да се оттегля.

А не да създавам впечатлението, че участието ми в политиката е способ да си изкарвам прехраната", мотивира се Димитров. Той ще подаде формално заявление за напускане на парламента на 10 юли, защото дотогава има няколко отдавна поети международни ангажимента.

"Създадох си много врагове от сенчестия бизнес", казва в интервю за "24 часа" заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев. Името на бившия финансов министър е периодично замесвано в текущи скандали. Наскоро той беше посочен като човек, дал сигнал на шефа на агенция "Митници" да си отиде.

НДСВ бе заподозряно като политическата сила, целяща предизвикването на организиран хаос по митниците чрез серия верижни оставки. В отговор Велчев е категоричен, че НДСВ няма каквито и да било амбиции да дърпа конците там и сега. "Нека да напомня, че коалиционното споразумение предвижда изключителни правомощия върху този тип назначения на премиера и ресорния министър, без намеса на партиите в коалицията", лаконичен е Велчев.

"Летеж на цените", акцентира на първа страница "Труд". Енергийните цени ще направят мощен пробив нагоре от 1 юли. Токът за бита ще поскъпне средно с 18%, стана ясно на заседание на комисията за енергийно регулиране. Поскъпването на тока у нас е неизбежно, тъй като на свободния пазар на електроенергия в България липсва предлагане, поясни главният икономист на НЕК Лилия Иванова пред Държавната комисия за енергийно и водно регуриране (ДКЕВР).

Електрокомпанията ще има недостиг от 1 млрд. киловатчаса, които ще трябва да купи по международни цени, а те са 2 пъти по-високи от вътрешните. В Западна България дневната тарифа ще стане 18,2 ст. за киловатчас, в Югоизточна България - 18,4 ст./квтч, а в Североизточна България - 19,1 ст./квтч. Основната причиа е драстичното повишение на цените на горивата.

С част от поскъпването на тока държавата ще субсидира парното, като дава средно по 5 ст. надбавка за киловатчас електроенергия от комбинираното производство на топлофикациите. Цените на продоволствието пък са се увеличили средно с 25,4% в нашата страна за едногодишния период до април т.г., стана ясно вчера от данни на Евростат. Така България е абсолютен шампион по поскъпване на хранителни продукти в ЕС.

"Новите цени на тока са нереални", заявява пред "Дума" Павел Кърлев, секретар на Федерацията на потребителите. Той е категоричен, че у нас цените на електроенелгията са икономически необосновани. Всички цени по веригата имат едни невъобразимо високи норми за печалби, които са заложени в указания, разработени от държавния регулаторен орган - ДКЕВР.

По правило доставчикът отговаря пред потребителя и ако има недоразумения, те ги уреждат помежду си. В нашия случай обаче държавата е застанала категорично на страната на доставчиците и на практика Федерацията на потребителите трябва да се бори с държавата.

"Спадът в цените на курортните имоти ще удари и съседните градове", прогнозира макроикономистът Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. В интервю за "Сега" той коментира справя ли се българската икономика с шоковите цени на петрола и течните горива: "До момента се справя добре.

Пък и това дава импулс на българските предприятия да наблегнат на енергоспестяващи мерки - понеже са далеч по-енергоемки от околните, нашите фирми могат да постигнат с по-малки вложения много голям ефект." Според Ганев годишната инфлация - декември към декември, ще бъде 8-10%, ако няма природни катаклизми.

"Ще пуснем частници в пощенските станции", обявява пред "Труд" Енцеслав Харманджиев, главен изпълнителен директор на "Български пощи". Той обяснява, че структурата на пощите в момента съответства на изискванията на централизираната икономика отпреди повече от 20 години. Сега реалностите са други и самата структура се превръща в спирачка за по-добро развитие. "Предвиждаме "Български пощи" ЕАД - продължава Харманджиев, - което е 100% държавна собственост и ще си остане такава, да се превърне във фирма майка.

Ще създадем холдинг с 6 дъщерни акционерни дружества. Основният предмет на дейност ще си остане във фирмата майка, а новите компании трябва да разширят предмета ни на дейност и да увеличат ефективността. С частните инвеститори ще се делят 50% от печалбата на новите услуги, които ще се предоставят."

"Строежът на "Тракия" започва през септември", съобщава "Новинар". Строителството на автомагистрала "Тракия" ще започне най-късно в началото на септември, заяви вчера министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. Той допълни, че в момента се обсъжда с финансовото министерство възможността изграждането й да стане с пари от бюджета. Правителството планира строежът на аутобана да стане чрез възлагане на обществени поръчки.

"Еврокомисията: Ще чакате още за парите по САПАРД", информира кореспондента на "Труд" в Брюксел. Размразяването на спрените фондове по предприсъединителната европейска програма САПАРД още не е решено, заяви вчера Европейската комисия. Майкъл Ман, говорител на комисарката по земеделието Мариан Фишер-Бьол, отрече изявлението на шефа на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков, че до дни замразените 43 милиона евро по програма САПАРД ще бъдат разблокирани.

Еврокомисията спря отпускането на тези средства през февруари заради бавещо се разследване за злоупотреби с тях, което се наблюдава от европейската служба за борба с финансовите измами ОЛАФ.

"Какво иска от нас Европа" , коментира "Труд". Припомня се, че на 16 юни изтича срокът на Европейската комисия, в който да докажем, че можем да се справяме с проблемите си сами. Политическа Европа бе, меко казано, разочарована от ограничения обхват на правителствените промени. Моралната Европа се интересува по-силно от нашата репутация, отколкото от краткосрочните ходове на правителството. А ние не показваме, че ценим доброто име така, както го ценят старите членове на европейското семейство.

Нормотворческа Европа като че ли този път не е толкова критична към България.

Това е разбираемо, нали за да ни приемат за член на ЕС, трябваше да признаят, че законодателството ни е общо взето наред. Надяваме се административна Европа да разбере усилието ни да гарантираме честно изразходване на нейните пари, без въпросът да се отлага в неясното бъдеще и с неясен ефект.

Тогава административна Европа може и да надделее над разочарованата или изнервената Европа, защото ще види и политическа воля, и управленски умения, и желание за видими резултати в кратък срок.


"България се преклони пред безсмъртието", пише "Българска армия". И нека никога нито един от нас независимо от нашите спорове, независимо от нашите различия не забравя думите, с които Ботев и неговите 200 четници слизат на свещения козлодуйски бряг - "Да живее България". Това каза премиерът Сергей Станишев на тържествения митинг-заря във Враца, посветен на 132-та годишнина от подвига на Ботев и неговата чета.

Вчера, в Деня на Ботев и на загиналите за свободата на отечеството, цяла България се преклони пред безсмъртието на героите. Околчица посрещна родолюбците, изминали Ботевия път от Козлодуй до върха.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 52 минути

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 57 минути

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 1 час

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 2 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 3 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 3 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 3 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 4 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 4 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 4 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 4 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 4 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 5 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 5 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 5 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"