0

Десет години след убийството на Андрей Луканов виновни за разстрела няма, а сочените за убийци на бившия премиер съдят държавата.

Политици, анализатори, философи и историци се събраха, за да потърсят общото между "Андрей Луканов и прехода". Нора Ананиева, Андрей Райчев, Румян Георгиев, Велислава Дърева, проф. Петър-Емил Митев, Петя Шопова, Петко Симеонов анализираха политиката r мястото на Луканов в прехода и последиците от убийството му.

Ананиева определи Луканов като крупна фигура в българския политически преход. Райчев отбеляза, че днес не се мисли за друго освен защо и кой е убил бившия премиер. По думите му дългогодишните усилия на Луканов за ориентиране към Европа най-накрая ще приемат облик след присъединяването ни ЕС.

Велислава Дърева определи убийството като политическо, защото целта била да се убие една политическа стратегия и философия, както и опит за подмяна на прехода. Тя смята, че премахването му е било консенсусно между крайно леви и крайно десни.

Според проф. Петър-Емил Митев Луканов бил най-откритият, най-ангажираният с реформите в България български политик.

На 2 октомври 1996 година

около 9,15 - 9,20 ч. Андрей Луканов излязъл от жилището си и се отправил към собствения си автомобил "Пежо 306", паркиран на около 15 м от входа на дома му.

В колата го чакал шофьорът му В. Симеонов. Луканов влязъл в автомобила, Симеонов запалил двигателя. В този момент Луканов се сетил, че е забравил нещо. Излязъл от колата, приближил се до домофонната уредба и се опитал да се свърже със съпругата си.

През това време убиецът (според прокуратурата - Александър Русов), който се намирал наблизо, преценил, че моментът е подходящ, приближил се бързо към обърнатия с гръб към него Луканов и след като оставил на пътеката пред входа носената за маскировка чанта, възпроизвел от разстояние 1,5-2,5
ме четири изстрела с пистолета "Макаров".

Оръжието му било дадено от другия обвинен от прокуратурата - Алексей Кичатов. Русов прикривал пистолета в специално направен ръкав.

Един от изстреляните куршуми попаднал в областта на дясното слепоочие на
Андрей Луканов, а другите три - в гърба му. Експремиерът паднал на земята, а убиецът побягнал покрай сградата на ул. "Латинка" 15, преминавайки през вътрешни дворове, пресякъл бул. "Ж. Кюри" и влязъл във вх. "А" на бл. 86 на ул. "Димчо Дебелянов" 10.

Там скрил оръжието, в чийто пълнител имало четири патрона, калибър 9 мм, заедно с ръкава от анцуг, зад радиатора под пощенските кутии. Качил се на стълбищната площадка между първия и втория етаж, където съблякъл якето и панталона, с които бил при убийството, и се отправил в неустановена посока.

Тогава започва и десетгодишната сага по разплитането на атентата

На 28 ноември 2003 г. Софийският градски съд осъди на доживотен затвор, без право на замяна, четирима от подсъдимите по делото за убийството - Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев и Ангел Василев. Петият - Юрий Ленев, получи присъда доживотен затвор с право на замяна.

Русов и Кичатов бяха осъдени и за незаконно притежаване на взривно вещество и оръжие.

Софийският градски съд реши през ноември 2003 г. Георгиев, Ленев и Василев да платят разходите по делото - по 3400 лева всеки, Алексей Кичатов - 6600 лева, а Александър Русов - 3900 лева.

На 22 юли 2002 г. Русов и Кичатов се явиха в съдебната зала с видими следи от побой. Тогава се наложи линейка да ги откара в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов". Двамата подсъдими заявиха, че четиримата конвоиращи полицаи са ги били, за да изтръгнат самопризнания от тях.

Версията на охраната бе, че Русов се е нахвърлил върху единия от полицаите, за да му вземе пистолета, а Кичатов е налетял да се бие. Лекарите установиха охлузвания по лицата и телата на подсъдимите.

На 8 юни т.г. Софийският апелативен съд отмени изцяло присъдите

на Софийския градски съд. Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Юрий Ленев и Ангел Василев бяха изцяло признати за невинни за убийството на Луканов.

Само на Алексей Кичатов Апелативният съд присъди три години лишаване от свобода за притежаване на боеприпаси, но тъй като Кичатов е в ареста от 31 май 1999 г., на практика той вече е излежал тази присъда. Подсъдимият ще трябва да плати 2164 лева за разходи по делото.

С изречението "Анализирайки внимателно доказателствените източници, касаещи обвинението за убийство срещу петимата подсъдими, Апелативният съд намери, че по безспорен начин е било установено единствено времето, мястото и механизма на убийството на Андрей Луканов", съдиите сринаха и присъдата на Градския съд.

Към мотивите си съдът написа още:

"В качеството си на депутат и политик Луканов вземал дейно участие както в противопоставянето между парламентарно представените политически сили, така и в това между отделните фракции и крила в управляващата социалистическа партия.

В същото време проявявал и ясно изразен интерес към различни отрасли на икономиката и преди всичко към банковия сектор - по-специално към Банка за земеделски кредит АД, ПЧБ, както и към енергетиката и транзита на електроенергия и природен газ през територията на България за съседни страни.

С активното му участие било създадено българо-руско търговско дружество "Топенерджи" АД, в което Луканов заемал длъжността член на Управителния съвет до 8 август 1996 год., когато бил заменен.

Политическата дейност и икономическите интереси на Луканов довели до възникването на множество конфликти с негово участие. Най-сериозно медийно внимание получило противоборството му със Румен Спасов, смятан за вдъхновител и ръководител на група фирми, добили известност в публичното пространство като "приятелски кръг "Орион".

В редица изказвания пред партийни форуми и в периодичния печат Луканов твърдял, че групировката е привилегирована от правителството на Жан Виденов, а пред свои съмишленици - Велислава Дърева, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, споделил и идеите си да бъде сменен самият кабинет и да се формира ново коалиционно правителство.

Като причина за неразбирателството освен личното си негативно отношение към Спасов, Луканов изтъквал и факта, че фирмите, включени в "Орион", били сред длъжниците на Банка за земеделски кредит".

След всичко това се оказа, че виновни няма, а сочените за убийци съдят държавата за нарушени права, за тормоз и побой.

Алексей Кичатов и Александър Русов вече подадоха исковите молби за десетки хиляди левове.

Исковите молби срещу Министерството на правосъдието по Закона за отговорността на държавата са внесени на 7 юли в Софийския градски съд. В тях Русов и Кичатов посочват, че искат обезщетение за нанесения им побой на 22 юли 2002 г.

Делото по молбата на Кичатов e насрочено за 13 ноември. Той е предявил иск за 55 000 лева, от които за физически болки и страдания - 25 000 лв., а за морални вреди - 30 хил. лева, заедно със законната лихва.

Молбата на Русов е оставена без движение, защото в нея има допусната техническа грешка.

Искът на Русов е за 65 000 лева, от които за физически болки - 35 000 лв., а за морални вреди - 30 000 лв. В молбата му обаче се посочва, че общата сума е не 65 000, а 56 000 лв., като тя включва частичен иск за 20 000 лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 19 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 24 минути

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 1 час

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина