0

- Според последните социологически проучвания г-н Беронов е удвоил подкрепата си през последните дни и в следващите 48 часа предстои драматична борба между него и между Волен Сидеров за влизането на балотажа на президентските избори, който пък според социолозите е абсолютно сигурен, така че единственото, което се търси, според тях е съперник на Георги Първанов за следващата седмица.

Вие днес сте основна тема във всички български вестници поради няколко причини, но най-вече поради писмото... или листчето, което Николай Василев е оставил във вашия щаб, и е така договарял и е говорил за подкрепата, която НДСВ може да ви даде, с мотива, че 100% от координаторите на НДСВ, над 200 души, са искали да не се подкрепя Георги Първанов, а да се подкрепи кандидат срещу него и с мотива, че вие сте най-достойният кандидат да бъде подкрепен от НДСВ.

Какво смятате за това, г-н Беронов?

- Аз точно с това не съм запознат, обаче искам да припомня нещо друго - преди седмица, когато бяхме в Стара Загора, присъстваха и лидерите на партиите, които ме подкрепят, но там беше и доц. Щерев - една знакова фигура от НДСВ.

- Депутат от НДСВ, известен с дясното си мислене.

- Депутат от НДСВ, много добре известен, и той не само взе участие в разискванията, в приветствията, които се поднасяха преди мен, но каза две много съществени неща.

Първо, че той персонално лично застава зад мен. И, второ, което за мен е най-значимото, че той ще работи много активно за моята кандидатура.

- Между другото писмото на Николай Василев - ще си позволя тук един мой личен коментар, който съвпада до известна степен с мнението на други колеги във вестниците - е много добронамерено политическо писмо.

В него има най-различни аспекти от евентуална подкрепа на НДСВ за вашата кандидатура - едно смислено писмо, включително и със знака да сложите жълто-синя вратовръзка и с шегата от това, че ще бъдете подкрепени от жълтата партия.

Не смятате ли, че г-н Иван Костов по много груб начин пусна в медийното пространство договарянето между НДСВ и вашия щаб?

- Аз не съм присъствал на това изказване на г-н Костов, защото то е във Варна, той имаше пресконференция преди срещата ми с хората. Аз по същото време бях извън Варна, в Суворово - едно друго място, което трябваше да посетя, така че не съм бил там.

Връщайки се, аз просто вече се включих в самата среща, която се състоя във Варна, много впечатляваща среща. Голямата спортна зала беше наистина препълнена. Имаше много високо настроение с много...

Но на самата пресконференция, която е предхождала тази среща, аз не съм присъствал, не съм запознат просто. Динамиката на събитията...

- Не смятате ли обаче, че е правилно да се изкарва като някакъв пазарлък или договорка подкрепата на НДСВ за вас?

- Вижте, тези въпроси ги отправете директно към г-н Костов. Той би трябвало да отговори, защото той е човекът, за когото според тези данни, които вие изнасяте...

Той е казал тези неща и съответно той би могъл да ги обясни. Аз нито съм присъствал, нито предварително съм имал с него някакви разговори на тази тема.

- Бихте ли приели, да речем, едно от тези условия, които Николай Василев поставя, да не се критикува казусът с царските имоти?

- Много от нещата, които вече сме говорили с г-жа Николова, всички онези срещи, бяха именно в посока да се възстанови законността в България. Това е едно принципно наше положение.

Ако евентуално има допуснати някакви нарушения при връщането - ето, прокуратурата, знаете, вече е образувала няколко такива предварителни производства за проверка дали при връщането на тези имоти, както общо ги наричаме "царски имоти", има допуснати някакви нарушения.

Ако има допуснати нарушения, естествено, законът би трябвало да се приложи, но това са въпроси...

- Инициатива като президент, примерно, вие като президент, Неделчо Беронов, не бихте имали отделно по този казус?

- Не, те вече са започнати тези проверки.

- Бихте ли приели тезата, че трябва да се мисли в посока дясноцентристко правителство, ако падне тройната коалиция? С участието и на СДС, и на ДСБ, и на НДСВ?

- Ако падне тази коалиция, много е важно каква обстановка ще имаме тогава. Ще имаме, и не само правителствена, но и парламентарна криза.

Ако имаме и парламентарна криза, тогава, знаете, как предвижда конституцията - разпускане на парламента от президента, насрочване на нови избори, назначаване на временно правителство в периода на изборите и след това според резултатите от самите избори вече започва процедурата, която конституцията е създала - на най-многобройната партия, на втората, ако тя не успее, и чак тогава на третата.

Така че обстановката не е изяснена отсега, за да се казва какво точно правителство ще бъде създадено след това, ако то действително падне.

- И все пак бихте ли работили за дясноцентристка коалиция с участието на всички партии дясно и център?

- Да, категорично, категорично, да. В края на краищата това...

- И НДСВ, и други?

- Точно така. Точно това е и апелът, който непрекъснато отправям. Аз и г-жа Николова застанахме зад една кауза, не зад една партия, не зад един партиен лидер, а зад една кауза, зад една идея.

Ние се обръщаме към всички демократично мислещи хора в България, независимо формално къде в момента те членуват. На България е необходима промяна, защото има съвпадане на две много важни събития, не само президентски избори, но и приемането ни в ЕС.

В ЕС наистина трябва да влязат хора, които мислят и действат, и наистина ще работят по европейските стандарти, с европейското мислене, с принципите на европейската демокрация.

- Искана ли е, търсена ли е среща между вас и Симеон Сакскобургготски?

- Не, не е имало такава идея, поне от наша страна не е имало такава.

- За да приключим тази тема - готов сте да призовете симпатизантите на НДСВ да ви подкрепят на тези избори като дясната алтернатива. Оттук, от студиото.

- Точно така. Това е и това сме го отправили като общ призив и сега съвсем конкретно, както и поставихте нещата.

- Това е много важно, г-н Беронов, защото може да се окаже, че ви трябват процент-два, за да надминете Волен Сидеров на балотажа, и този процент-два може да дойде от НДСВ.

- Точно така е.

- Те могат да имат и 2%, но могат да се окажат златни.

- Точно така. Те могат да се окажат решаващи, а вече вие, както обявихте, подкрепата за мен расте. Въпросът е този темп дасе не само запази, да се засили даже, защото остава само един ден - утре.

- Тези 48 часа са решаващи за вас, г-н Беронов. Какво мислите за... общо взето контактите на Волен Сидеров, който се явява ваш опонент за влизането на балотаж, с нацисти, с представители на "Ал Кайда" и най-вече с представители на "Ку-клукс-клан"?

Питам ви, защото от страна на отделни представители на БСП към вас имаше подобна атака, че сте членувал в националистически организации преди 9 септември 1944 г.

Вие имате дълга биография, г-н Беронов. Могат да се търсят неща за вас в по-далечното минало.

- Вижте, не, да не се връщаме в епохата на социализма, когато се търсеше всичко преди Девети септември, за да се сложи някакво петно. Аз имам дълга биография и все пак съм бил дете, ученик съм бил при Девети септември.

Един период, който по нашето законодателство още е непълнолетен човек. Да не ходим там да ровим и да търсим неща с критериите на социализма и слагане на петна.

- Атака срещу вас ли е това, компроматна, г-н Беронов?

- Това е атака. Наистина, яви се един кандидат на дясното пространство. Той има шансове.

Ето, и последните развития говорят и това трябва да се парира по някакъв начин, то трябва да се разбие по някакъв начин, трябва да му се сложат някакви пречки.

- Какво мислите за контактите на вашия... съперник за балотажа Волен Сидеров с нацисти, с представител на "Ку-клукс-клан" и с представители на ливанската терористична групировка "Хизбула" и "Ал Кайда"?

- В никакъв случай. Нашето влизане в ЕС и изборът на нов президент не бива да се разкъсват. Те са взаимосвързани. Човек, който има такива крайни възгледи и който е срещу тези европейски структури - и НАТО, и ЕС, той не би трябвало да бъде ръководител на нашата държава там.

Това ще бъде страшно, не само неудобно пред ЕС, то ще бъде и пагубно за нашето развитие в бъдеще.

- Обаче вижте какво се получава, г-н Беронов. Волен Сидеров може да си другарува с нацисти и с ислямисти, но в случая явяването му като кандидат в тази тройка, която се оформи сега - Първанов-Беронов-Сидеров, ви поставя вас и г-н Първанов в неудобната ситуация да бъдете хем основни опоненти, както твърдите, хем от едната страна на барикадата, защото вие и двамата сте за ЕС и НАТО, а Волен Сидеров отсреща стои с тези, срещу които НАТО води война.

- Тези тезиси трябва наистина да бъдат изяснени на нашите избиратели, на нашия народ, и те да знаят какво всъщност избират и какво бъдеще ще очаква България като резултат от техния избор.

Тук наистина трябва да има яснота и това е и смисълът на останалите 48 часа. Българите трябва да знаят, че България се нуждае от президент с европейска ориентация, с европейския начин на мислене и на действие.

- И ето го проблема тук - вие и Първанов сте такива, Волен Сидеров обаче е друг.

- Ние имаме различия с г-н Първанов и те са много съществени различия. Дали наистина само европейската ни ориентация е едното явление в България, или има и нещо, което е още по-тревожно - нашата икономическа зависимост, която се създава от Русия.

С енергийната независимост: тук България ще бъде наистина раздвоена, ако политически е с единия блок, с ЕС, а икономически е зависима от... Това е именно двойственост, за която работи г-н Първанов много активно и неговото управление (включително и с вече сведенията, които проникват тук и там, че въпросът с АЕЦ "Белене" вече е решен, но не се обявява преди изборите) руските възможности в България, руският интерес, да бъдат още по-силно застъпени в България и икономическата независимост ще бъде още по-силна.

Ето тук става въпрос дали наистина усилията на г-н Първанов за влизането в ЕС са искрени, или става едно раздвояване на икономически и на политически...

- Според вас може ли Волен Сидеров да гарантира независимост от Москва, при положение че срещите му с представителите на "Хисбула" и на нацистите е била именно в руската столица?

- Не, това не е ударението, нещата не са сложени там. Нещата са сложени на друга база, която има интернационално значение, това е енергийната независимост. Цяла Европа е зависима енергийно от Русия.

- Това ми беше въпросът - възможно ли е Волен Сидеров да отстоява подобна независимост, той залага на националистическата кауза според вас?

- Според мен не. Той не би могъл да залага на това нещо, тъй като това е поведение, което направо възпроизвежда тезите, които имахме в България в 1995 г., и това бяха тезисите тогава на социалистическата партия.

- Т.е. г-н Сидеров е една реплика на... миналото на БСП.

- Точно така, той е една реплика на онова събитие. Миналото БКП.

- Директен въпрос към вас, г-н Беронов, свързан с вътрешната политика. Как бихте се ангажирали като президент на Република България, ако ви попадне казус като този със софийския боклук?

Бойко Борисов е намерил площадка в "Кремиковци". Министерството на екологията не му дава да я използва, защото нямал разрешение.

Правителството договаря боклука да замине за Карлово. Президентът Първанов го подкрепя. Вие като президент какво бихте направили?

- Вижте, функциите на президента са съвсем от друг характер, не и да решава един конкретен въпрос, даже и на столицата, за боклука.

- И въпреки всичко, това е много сериозен граждански въпрос.

- Много сериозен граждански въпрос и правителството тук трябва да бъде ангажирано, защото това е столицата на България.

- Вие като президент какво бихте направили?

- Президентът няма преки функции да определя площадки за отпадъци на който и да е град, включително и на столицата. Така че президентът може да упражни нещо друго.

С авторитета си на държавен глава, с авторитета си и правото, което по конституция му е дадено - да прави обръщения към Народното събрание, той
може да използва тези лостове да призове съответните институции да престанат да спорят, а да намерят общо решение, защото то е належащо, това решение.

- Но понеже президентът е моралният съдник на нацията, бихте ли дал морална подкрепа, да речем, на Бойко Борисов в случая?

- В случая да, защото този проблем за София трябва да намери разрешение час по-скоро с активното участие на правителството.

- Аз сега препоръчвам на колегите да търсят веднага Бойко Борисов на пряката ни телефонна линия, за да решим един път завинаги и публично въпроса и със столичния боклук, да видим докъде е стигнал, и с подкрепата, която г-н Борисов дава на Неделчо Беронов. Как приемате подкрепата, която Бойко Борисов ви даде?

- Тя е дадена по един по-индивидуален начин, той само свое, лично...

- Ако се включи, ще го питаме по какъв начин я е дал.

- Ще го питаме по какъв начин, но аз пак повтарям това, което преди малко казах - обръщаме се към всички демократично мислещи хора в България, независимо членуват ли някъде или не членуват.

Всички, които мислят демократично и които са наистина с ясното разбиране, че България влиза в ЕС с новия си президент. 20 дни делят полагането на клетва и... изпълнение на функциите като президент и приемането ни от... Едното става на 1 януари, другото става на 20 януари.

- Така, Бойко Борисов вече е на пряката ни линия.

- Добре, това е много хубав знак.

- Вижте, г-н Борисов, с кого сме в студиото - с Неделчо Беронов, който в момента наистина се нуждае от подкрепата на всеки български гражданин, защото, както социолозите казват, от тази сутрин той е в битка на живот и смърт с Волен Сидеров, който след срещата с московските нацисти, е в много деликатна ситуация преди тези избори.

Преди това да ви питам как приемате моралната подкрепа, която Неделчо Беронов ви дава в битката ви за изнасянето на софийския боклук, и докъде стигнаха нещата от ваша гледна точка? Добър ден.

Бойко Борисов: Добър ден и на теб, и на г-н Беронов. Така, както съм му обещал, той има моята подкрепа и, без много да бърборим, се прави това, което трябва, за да бъдем по-ясни в подкрепата си.

Единственото не го правя, защото знам, че лидерите Костов и Стоянов, и Праматарски чакат - ако има успех г-н Беронов, което му пожелавам, дай боже, да бъде техният успех. Но, ако има загуба, да ме вкарат и мен в загубата.

И затова г-н Беронов мисля, че ме разбира и много добре знае, че по места ние правим всичко възможно да го подкрепим. А що се касае до софийския боклук, нещата са абсолютно ясни...

- Г-н кмете, само една молба към вас. Спрете телевизора, защото става микрофония и трудно се чува в ефира. Но разбрахме, че ще подкрепите с повече от личната си подкрепа Неделчо Беронов и правите всичко възможно, това се чу от ефира на Би Ти Ви.

- Да.

- Слушаме ви вече.

- А оттук-нататък не го правим, не го афишираме, защото лидерите Костов, Стоянов, Праматарски чакат, ако, дай боже, Беронов има победа с Юлияна, да си е, нали... да е тяхната победа; ако съответно има загуба, да ми я припишат на мен още преди да съм формиран като партия.

Това е единственото, което ясно личи, г-н Беронов го разбира. Но сега да отидем на въпроса.

Близо три-четири месеца ние чакаме, след като бяхме викани в президентството, на което присъстваха, освен президента Първанов, четирима министри, областни управители, кметове, и беше казано, че ни е решен въпросът в мина "Иван Русев", Бобов дол, за което направи и пътя.

Онзи ден разбрахме от телевизора, че премиерът Станишев, откривайки пътя, че там няма да се возят бали и че са се водили някакви тайни преговори, и продължават някъде да се водят, разбирам, за софийския боклук.

Затова именно ние не сме възложили ОВОС, не сме правили нищо през тези три-четири месеца, защото щеше да се приеме, че това е срещу президента Първанов, и щяхме да бъдем атакувани, че, видите ли, той иска да ни реши въпроса, ама ние на инат нещо правим.

Затова тази площадка на "Кремиковци" при табаните, повтарям, за временно съхранение на балите. При условията на тази криза, в която е... не изисква ОВОС,а и още повече вляво на табаните са всички метали, които... вредни може би имаха там, а вдясно, като застанеш пред комините на "Кремиковци", всички цветове, които може човек да познава, са в небето над София.

Е, затова ме кара Чакъров да правя ОВОС в момента и да държим града в криза. Ако правителството иска да помогне, спешен ОВОС, на срещата с населението на Кремиковци да отидем с премиера Станишев.

Както е обещал 62 милиона за Карлово и Пловдив, даваме ги на Кремиковци като населено място при изричното условие, че ние до година и половина някъде ще имаме завод, в който тези бали ще бъдат преработени, ще се рекултивира цялото землище на Кремиковци, ще се направят необходимите
инсталации, а ние от вчера и асфалтираме пътя там.

- Може ли да ви спре някой да извозите боклука дотам, да речем?

- Ами, те ни спряха още вчера. Имахме перфектна уговорка със собствениците на завода. Бяха привикани спешно при Овчаров и Чакъров и изведнъж като разбраха и цените, които премиерът с щедри ръце разхвърля из страната - по 17, по 40 милиона, а знаете с каква мъка ние едва 15 милиона взехме за метро...

А само за кураж на Карлово дава 17 милиона. Е, каква е тази политика, какъв е този премиер?

- Чухте докъде е стигнал казусът с решаването на извозването на софийския боклук. От вчера извозването към "Кремиковци" е спряно.

Неделчо Беронов има подкрепата на Бойко Борисов. За пръв път той казва и нещо друго - че освен лична подкрепа, той каза, че ще направят всичко възможно, но без да шумят.

- Това е много хубаво.

- Което означава, че не е само един глас от Бойко Борисов.

- Така. И това ме радва. Всъщност това е и много важно събитие, буквално в предпоследните дни на изборите.

- Г-н Беронов, и все пак кой е вашият основен опонент на тези избори?

- Основният ми опонент е г-н Първанов. Така съм започнал предизборната си кампания, винаги това съм го казвал, това е и в момента. Но понеже сега се очертава друга ситуация, с възможностите тази тройка да...

- Да погледнем фактите какви са. Вие сте част от тройката, която се бори за влизане, за балотажа. Вашите шансове с г-н Сидеров са почти равни и вие се борите за второто място за балотаж.

- Но виждате, че подкрепата расте, включително и този разговор, който беше преди минута. Така че аз имам твърдата увереност, че имаме реалните шансове, реалните възможности, именно с г-жа Николова, затова говоря в множествено число, да бъдем тези, които ще се явят на балотаж.

- Победа на Иван Костов, на Петър Стоянов и на Бойко Борисов ли ще бъде вашата победа?

- Не. Това е победа на демократичното пространство в България и аз затова непрекъснато повтарям, ето, и сега, в момента. Обръщаме се към всички.

Отначало са ни подкрепили няколко, но виждате, че непрекъснато тази подкрепа расте. И Българската социалдемократическа партия, г-н Нихризов се отзоваха още в началото, и други непрекъснато... неправителствени организации непрекъснато изпращат свои съобщения, че ще ни подкрепят.

Ето, сега и неформалният лидер на ГЕРБ също така го потвърди. Ние имаме действително много резерви. Обръщаме се към тях, призоваваме ги наистина в тези решаващи 48 часа да определят становището си и да се явят и да гласуват за нас.

- Неделчо Беронов, кандидат-президент на българската десница, гост в студиото на Би Ти Ви.

Чухте, че подкрепата за него, още един път в ефира на Би Ти Ви, даде и кметът на София Бойко Борисов, като той каза за първи път нещо много важно - че без да шумят, той и неговите хора, и структури работят за победата на Неделчо Беронов.

Неговата победа няма да е победа на десните лидери, а ще бъде победа на демократичната общност в България - каза Неделчо Беронов, който е уверен, че ще се класира на балотажа.

Утре гост в нашето студио ще бъде действащият държавен глава и социологически фаворит в тези избори Георги Първанов, по същото време.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 4 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 7 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 8 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 8 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 8 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 9 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 9 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 9 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 10 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 10 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 10 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 10 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 11 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 11 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия