0

А ко сте очаквали по-ниски данъци, по-малко държавни разходи и реформи през следващата година, не сте познали.

В Бюджет 2008 няма нищо подобно. Той изглежда като copy-paste на този за 2007 г. Публичните разходи се запазват на прекалено високо ниво - 40% от БВП, въпреки че самото правителство отдавна признава неефективността на публичния сектор и необходимостта от реформирането му.

Това, което прави впечатление от пръв поглед, е, че бюджетът добре "балансира" интереса на тримата коалиционни партньори - за да са доволни всички, да не се променя нищо съществено.

Образованието и здравеопазването отново са посочени като приоритет, но парите за тях като дял от БВП се запазват на почти същите стойности, както и през тази година.

Единственото перо, по което има по-ясна заявка за активна политика (ще се отделят повече средства), е модернизирането и доизграждането на инфраструктурата в страната. За това в голяма степен ще се разчита и на финансиране от ЕС, с което общите капиталови разходи ще нараснат с 50% в сравнение с тази година.

В доклада към проектобюджета за следващата година финансовият министър Пламен Орешарски сочи, че 2008 г. е годината, в която се поставят основите на програмното бюджетиране, т.е. всяко ведомство получава пари срещу провеждането на конкретни политики и достигане на резултати. В самия бюджет това обаче по нищо не личи.

По-ниски данъци? Да, да!

Ако през тази година държавата изземва средно по 2800 лв. от всеки българин под формата на различни плащания, то през следващата година тя ще прибира по 3500 лв.

Въпреки широко прокламираното от правителството въвеждане на плосък данък върху доходите на физическите лица и намаляването на осигурителната тежест с 3 пункта от 1 октомври тази година, изчисленията показват, че общата данъчна тежест нараства на 35.8% от БВП през 2008 г.

За сравнение през 2007 г. тя е 34.2%. Това се дължи на увеличаването на косвените данъци. Въвеждането на пропорционално подоходно облагане с единна ставка от 10% ще остави 180 млн. лв. повече у населението, пише в доклада за държавния бюджет на министър Орешарски.

В същото време приходите в хазната от акцизи ще нараснат с 676 млн. лв. С други думи, от догодина държавата ще удържа средно с 23 лв. по-малко данък общ доход от заплатата на средния българин, но ще прибира 88 лв. повече по косвен път чрез цената на бензина (която се калкулира и в цената на потребителските стоки) и цигарите.

Всъщност най-значимата промяна - въвеждането на плоския данък, е половинчата. Вместо да премахне данъка върху дивидентите, който води до облагане на един и същ доход два пъти, Пламен Орешарски е предпочел да обложи доходите на едноличните търговци с 15% ставка. Аргументът е, че така ще се изравни данъчната тежест на фирмите.

Необлагаемият доход се премахва, но се запазват нормативно признатите разходи. Те се променят само като процент - преди бяха между 10 и 70%, а сега се предвижда да бъдат 10, 25 и 40% в зависимост от източника на доходите.

Губещи от промяната са хората с ниски доходи, тъй като премахването на необлагаемия минимум "изяжда" целия ефект от плоския данък. Затова в проектобюджета е записано, че работещите в бюджетната сфера със заплати до 430 лева, ще бъдат компенсирани. Точни размери обаче не се посочват.

Успокоително изглежда значителното намаляване на средствата за социални помощи като дял от БВП (с 0.5 процентни пункта), което би трябвало постепенно да стимулира хората да се върнат на пазара на труда.

От следващата година патентният данък ще се събира от общините. Въпреки многократно заявеното от бизнеса искане осигурителната тежест да бъде намалена, промени в тази посока не се предвиждат.

Минималният осигурителен доход се увеличава с 20 лв. до 240 лв., като през следващите две години ще нараства с по още 10 лв. Максималният осигурителен доход вече ще е 2000 лв. вместо сегашните 1400 лв. и ще се запази в същия размер до 2010 г.

Както се очакваше, съотношението на вноските работодател-работник през 2008 г. става 60/40.

Планира се увеличение на заплатите и пенсиите от средата на годината - съответно с 5 до 10% за работещите в бюджетната сфера и 9.5% за пенсионерите. Тези индексации обаче едва ли ще компенсират очакваната инфлация от близо 7% за 2008 г.

Засега без реформи

От проекта на бюджета за следващата година става ясно още нещо - реформите в пенсионната система и здравеопазването са завещани на следващото правителство. В документа е записано, че нивото на осигурителната тежест ще се запази без промяна до 2010 г.

Не се променя и съотношението на вноските, за първия и втория стълб на пенсионното осигуряване за родените след 1959 г. В бюджета изрично е записано, че монополът на здравната каса се запазва.

Все още няма яснота дали и какви промени ще има в сферата на образованието. В желанието си да се хареса на избирателите правителството забавя болезнените реформи. Това може да се окаже фатално на фона на влошаващата се демографска картина.

Съотношението между пенсионери-работещи ще продължи да се увеличава в полза на пенсионерите, а това може да доведе до срив на сегашната пенсионна система, каквито са предупрежденията и на Световната банка.

Липсата на реформи в обществените сфери означава и лоши публични услуги. Промени като разбиването на монопола на здравната каса, увеличаване на автономията на университетите или изготвянето на истински програмни бюджети ще освободи ресурс от 5-6% от БВП (около 3 милиарда лв.), изчислява Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество".

Тези пари могат да се пренасочат към приоритетни сектори - малко повече за образование, здравеопазване и пенсии (но заедно с реформи в тези системи), както и за намаление на данъчно-осигурителната тежест.

Макрорамката

Ако това ще ви успокои - България ще се развива отлично в следващите три години. Това показват прогнозите на Министерството на финансите (МФ) за основните макроикономически показатели на страната за периода 2006-2010 г.

Икономиката ще расте с рекордни темпове, като достигне ръст от 7% в края на периода, а инфлацията ще спадне постепенно до 3.6% (виж графиките). Въпреки очаквания спад на инфлацията обаче не можем да мислим за приемане в еврозоната по-рано от 2011-2012 г.

Ускореното развитие се дължи на натрупания до момента капитал в икономиката и ще бъде поддържано от инвестициите и от средствата, постъпващи от структурните фондове на ЕС, които ще стимулират износа.

На фона на тези показатели, прогнозата на МФ за задържане на дефицитa по текущата сметка на нива от над 21% от БВП за тригодишния период, изглежда странна. Още повече че прогнозите са и за стабилизиране на цените на петрола.

Все пак очакванията и на самото министерство са притокът от капитали към страната да покрие дефицита по текущата сметка на 95-105%. В по-краткосрочен план нещата си остават както досега.

Под знака на европарите
Добрата фея за страната ни през следващите няколко години ще се нарича Еврофондове. Очакваният принос от тях в ръста на икономиката се изчислява на 0.3 процентни пункта от БВП за всяка година.

Други плюсове са нарастване на производителността и намаляване на безработните. Всички тези хубави неща могат да се случат само ако европарите се инвестират с висока възвращаемост в изграждането на инфраструктура и повишаване на знанията на работещите.

При по-висока икономическа ефективност логично се прогнозират и повече приходи в бюджета. Постъпленията от ДДС ще са с над 100 млн. лв. повече през всяка от следващите три години.

Очаква се и още един положителен ефект от еврофондовете - подобряване на дефицита по текущата сметка с над 409 млн. евро в сравнение с базовия сценарий за периода до 2013 г.

Факторите, които могат да повлияят, са нараснал износ вследствие на по-голямата икономическа ефективност и по-високите парични трансфери от бюджета на ЕС към страната.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 2 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 2 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 4 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 5 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 5 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 5 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 5 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 5 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 6 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 6 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 6 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 6 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 7 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона