0

К остадин Хаджииванов, най-известният и най-богат гражданин на Петрич, популярен като "Коце Маца", може да лежи в затвора и да бъде глобен с най-малко 3 млн. евро за контрабанда на цигари.

В града били притеснени, тъй като той финансира местния футболен клуб "Беласица". Арестът му може да навреди на много обичания от жителите на граничиния град клуб, заяви днес по Нова телевизия кметът на града Вельо Илиев.

Общинският съветник от квотата на "Екогласност" и Българската национално-патриотична партия Хаджииванов е получил на концесия спортната база "Цар Самуил". Според Борислав Ячев, депутат от ВМРО, Хаджииванов имал идея да инвестира сериозна сума в базата.

Кметът Илиев твърди, че Хаджииванов си е присвоил пазар и ресторант за сметка на клуба.

"Преди години решихме да подпомогнем футбола, защото Петрич все пак не е голям град и бяха апортирани два обекта в "Беласица" - ресторант "Яворите" и пазарът. От страна на президента имаше заявка, че е много благодарен и никога няма да спекулира с това, което общината прави за него. Само година след това обектите бяха приватизирани и изкарани от футболния клуб", заяви вчера кметът в предаването "Пропаганда" на Дарик радио.

Той допълни, че познава Хаджииванов като президент на ПФК "Беласица" и като Общински съветник на Петрич вече два мандата.

"По време на миналия мандат 2003-2007 г. беше активен. От 2007 г., след като касираха изборите в Петричка община също стана общински съветник, но не работеше със същата активност, която беше в миналия мандат.

По определени теми, като спорта и кардиналните проблеми на Общината, е изразявал своята позиция. Имали сме конфликти, но те са нормални за всеки Общински съвет", обясни пред Дарик радио Велко Илиев.

Според него "Коце Маца" бил известен в града с два дървообработващи цеха обаче всъщност сериозно се занимавал с "внос и износ на тютюневи изделия".

41-годишният Костадин Хаджииванов бе арестуван на граничния контролно пропусквателен пункт "Промахон" с европейска заповед по повод разследване за нелегален трафик на цигари във Великобритания. Коце Маца е бил задържан на 1 септември и затворен в Серес.

Европейската заповед за арест и екстрадиция на Хаджииванов идва от Лондон, където в момента се води разследване. По данни на разследващите той е замесен в нелегален трафик на голямо количество цигари в Англия. Контрабандната пратка е конфискувана в Лондон преди повече от месец.

Вероятно цигарите са експортирани от фирма, в която Костадин Хаджииванов има участие.

"Над арестуваният в Гърция Костадин Хаджииванов има политически чадър лично от Ахмед Доган", заяви в неделя софийският кмет и неформален лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов.

Той твърди, че "депутатът от ДПС Камен Костадинов е човекът, който движи нещата във Футболния съюз сега покрай Боби Михайлов. Заедно с тях е и въпросния господин и, естествено, покровителството на Ахмед Доган. Просто явно има неща, които не ги знаят само в съдебната система и в МВР", каза Борисов в предаването "Неделя 150" на БНР.

Днес в. "24 часа" цитира германския разследващ журналист Кайл Зюзелбек, според когото тежката глоба ще е по-болезнената част от наказанието за престъплението извършено от Хаджииванов, освен затвора.

Този журналист от години се занимава с нелегалния трафик на цигари в Европа. Деянията, за които беше арестуван футболният бос, се смятат за данъчно престъпление в Германия. Полагат се 10 години затвор и глоба.

"24 часа" допълва, че европейската заповед за арест дава възможност на германската страна да поиска запор на имуществото и банковите сметки на Хаджииванов, за да се гарантира плащането на глобата.

Според Зюзелбек не е необичайно, че българските власти не знаят за заповедта за залавяне на Хаджииванов. Това се случвало и с други бивши комунистически държави ако германците нямат достатъно добър опит в сътрудничеството си с тях при опитите за разкриване на контрабанда.

"Предварителна информация за това обстоятелство и за този факт ние нямахме. Получихме официална информация от полицая за връзка в Атина на 3 септември. Бяхме информирани от бюрото на "Интерпол" в Атина с въпрос дали Хаджииванов е общински съветник", призна главният секретар на МВР Павлин Димитров.

През последните 13 години българските власти не са се интересували и не са предприемали никакви разследвания спрямо Хаджииванов.

Според цитирания от "24 часа" журналист Зюзелбек през два месеца в Германия хващат българин, замесен в контрабанда на цигари, но се знаело, че те са "средна ръка изпълнители" или "шофьори, които дори не знаят какво карат.

Целта на трафика била Великобритания, защото там цигарите са по-скъпи в сравнение с Германия.

Версията на Зюзелбек за действията на властите в случая с българина: "Щом са оставили камиона да претоварва стоката си в Аугсбург и да продължи към Англия, значи са искали да стигнат до босовете. Подслушвали са телефони. Най-вероятно шофьорът се е обадил от Аугсбург, че стоката е пристигнала и е претоварена. Проследявайки разговорите му, властите са стигнали до поръчителя на престъплението".

Според майката на арестувания синът й имал много контакти в Германия, Англия, Гърция и Италия. Пътувал непрекъснато и нямал проблеми. Преди време казал, че има нещо срещу него в Германия, но било изяснено, че той няма участие.

Костадин завършил петричката гимназия с отличен успех и получил сребърен медал. "На друг дадоха златния, защото с баща му не бяхме членове на БКП", казва тя за "24 часа".

После завършил ВМЕИ "Ленин" със специалност електрически машини и апарати с отлични оценки. Знаел много езици.

Беше пребит пред софийския си офис през февруари 2005 г. Тогава го пресрещнали няколко души. Гардовете на "Коце Маца" стреляли срещу нападателите и ранили един. Пребитият "Коце Маце" беше лекуван във Военномедицинската академия. Според информациите в медиите тогава, нападението срещу петричанина е било заради негов дълг от 100 хил. лв.

Хаджиививанов се кандидатира за кмет от името на коалиция "За нашия Петрич", но загуби.

Той има пет деца от три жени, с едната - без брак. Втората му съпруга Радостина Чолова е "Мисис България" през 2004 г., а сватбата им беше една от най-скъпите в България - за около 200 хил. долара. Кумове бяха Наско Сираков и Илияна Раева.

Хаджииванов често ходи на лов в чужбина и се хвали с отстреляни слон, леопарди и лъв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите

България Преди 9 минути

Парламентът се събира извънредно утре, за да гласува текстовете окончателно

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 2 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 3 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 3 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 3 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 4 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 4 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 4 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 4 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 4 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 4 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 5 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 5 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 5 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 5 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти