0

Н а майските избори нямало да раздават кебапчета - ти да видиш!? А щели да дават Европа - цялата и на промоция.

Най-ларж - нали е сто и кусур годишна, че и управляваща - го дава БСП. Направо в ръцете ти тика "Европа за теб" в плакат кръгъл формат - да прощава, ама си е баш хартиено кюфте.

Всъщност тика го някакъв ПЕС. Сиреч "Платформа европейски социалисти" - звукоподобие на Партията на европейските социалисти, в чиято група в Европарламента ще влязат и българските социалистически, божем, евродепутати.

Звукоподражанието явно е много важно, защото, както каза един влиятелен ляв социолог - не избираме български евродепутати, а депутати-социалисти, депутати-либерали, депутати-християндемократи и пр.

Ами - като избираш платформа ПЕС-ове, пак си избираш ПЕС-ове. Има обаче и бонус - на платформата се вози, даже едно към едно си се вози, на надписа на двуетажния рекламен автобус и в клипа го има, един свенлив коалиционен партньор - Движение за социален хуманизъм. Вярно, че имаше и такова - возило се е и преди.

Платформата обаче не обещава стрийт парад - въпреки соцмладежката масовка от автобуса. (Обучавана впрочем от зам.-шефа на ПЕС Робърт Гьобелс - тоя път едва ли търсено звукоподобие.)

Нито пък е вече достатъчен любимият на червените стрини и тетки Веселин Маринов. Най-отпред на предизборния парад застават Азис, Ивана, Камелия и Анелия.

Колко ще пее и дали изобщо ще пее чалга иконата Азис вече няма кой знае какво значение - БСП се цепи отвън и отвътре заради него.

Ивана обаче е много харесвана - припозната е даже от самия партиен зам.-шеф Румен Овчаров, който открил, че в някои от песните й има "патриотични и народностни оттенъци". Даже открил - ти да видиш! - че и двете му дъщери слушат чалга.

Ивана е толкова търсена, че я искали и от ГЕРБ

А откъде другаде да заимства втората по електорат партия освен от конкуренцията на заплютия от социалистите "ВИП брадър" - "Мюзик айдъл".

Ролите си на шутове Иван и Андрей вече играят не в, а пред НДК, а мястото на Слави Трифонов се заема от неговото образоподобие Бойко Борисов, който е и неформално жури, и неформален продуцент на шоуто.

Иначе ГЕРБ не се е отказал от класическата бира-скара. Но не само кебапчета и бира раздавали във Видин, ами и - ти да видиш! - пилешка и рибена чорба.

И НДСВ се поотърква о шоубизнеса. Патронът на абревиатурата (а уж щеше да си катурва името от нея още от не знам си кои избори) влиза царствено последен в залата в Благоевград, ама накрая се снима не с просълзената от успехите на жълтото управление Антония Първанова, а с водещата на "Море от любов" Наталия Симеонова.

НДСВ обаче също не може да мине без шутовски елемент в програмата - разбира се, не в някакъв си балкански, а в юпи дизайн - с мигащи значки и енергийни напитки VOTE.

Надали обаче стрийт парадът ще потръгне и при тях, нищо че самият Пламен Панайотов още на не знам си кои избори се беше качил на платформа и поклащаше снага в техно ритъм.

Защото още от първия ден жълтите налитат на зелено и евтино - след като раздали в Девня 1000 бутилки синтетика, царските активисти се юрнали на марулите и - ти да видиш! - само за 20 мин. изкупили 3 чувала за по 20 ст. парчето.

ДПС пък не се е чуло даже с една баклава да почерпи

електората. И си я кара съвсем праволинейно - ще позавърти пак разума и диалектиката ("Единни в многообразието") по плакати и фланелки, ще пуска от уредбите "Вода" на Елица и Стунджи, ама това е само за корпоративен имидж.

За него Доган дори открехва (язък - без снимки) дверите в Бояна сарай и признава за (пак ядец - един само) обръч от хотели в Девин.

Същинската кампания ДПС ще си я води пак "от врата на врата", защото нали електоратът му си е свикнал да го управляват феодално.

И за да не се отпуска много раята, от Враца Емел Етем я плаши с бедствия - под 20% избирателна активност си било направо национално бедствие. Иначе, ако било природно - ти да видиш! - Етем щяла да се справи.

Никакви иновации няма и в шоу "Атака" - пак възрожденски песни, пак площадни крясъци ("Не сме анадолци, а европейци!" - реве водачът на листата Димитър Стоянов), пак проблеми с клиповете - тоя път Айфеловата кула ставала минаре.

Има само една любопитна изненада - отрязал опашката си архонт е инвестиран на избираемото второ място. Иначе кампанията тръгна от площад "Съединение" в Пловдив - ти да видиш!, символика била търсена.

СДС гони още от старта елегантния пиар

с хепънинг в парк "Оборище" - сини балони, щастливи деца, вокална група "Врабчета" (че как и тия избори ще минат без употребата на деца). Доволно изтърканият футбол, с който от години политиците помпат рейтинг, е заменен с волейбол - сигурно защото Петър Стоянов някога е бил младежки национал.

Както си му е редът, партийният лидер самоотвержено забива и плонжира, а отборът му от кандидат-евродепутати закономерно побеждава тима на бивши волейболни звезди.

Играта е била по старите правила, където не след всеки сервис има точка. Това минало несвършено напълно подхожда на сегашното несвършено положение на СДС в ЕНП - гонени-недоизгонени. Но пък странно противоречи на предизборния слоган от съвсем минало свършен вид - "Виж напред".

Явно граматически коректната конструкция "Гледай напред" е пропусната заради - ти да видиш! - страстен копнеж всичко да свърши колкото се може по-бързо.

А ДСБ пак отгоре додолу е стегната в консервативно пардесю, сакън да не се изкуши някой за някое шоу аксесоарче. Трудно е дори да се играе играта "открийте разликите" с предишни избори.

На първо четене - само две разлики, и то едва забележими. Химнът не е от уредба, а на живо от камерен духов оркестър. А от постоянния слоган на партията "Силна България в обединена Европа" се прави предизборно мото, като отпада "обединена".

Явно ще се набляга на "Европа на нациите" и обединението отива на заден план, което си се връзва и с духовата музика. Или пък посланието е, че след като сме вече вътре, няма какво повече да се обединяваме с други, а за Турция - ти да видиш! - чиба до дупка.

Не че партиите си нямат и платформи, и принципи, и обещания на коляно. Но и на тези избори по-важен се оказва пиарът. Казват, че и най-добрият пиар е безпомощен, ако под него няма реална политика. Сега май сме на път да видим и обратното - как пресоляването с пиар ражда политика.

Азис вече е вододелен камък за БСП

- много по-важен за рейтинга й надолу или нагоре от предизборните обиколки тип "3 в 1" на Станишев и министри за усвояването на еврофондовете, откриването на туристическия сезон и старта на кампанията за евродепутати.

Чалгата пък е на път да стане новият рубеж на политическо деление, след като "комунизъм - антикомунизъм" и "синьо - червено" са отдавна безжизнени. Почти всички ще я използват и почти всички ще се отричат от нея - както всеки обвинява противника в популизъм и всеки се пише непопулист.

Така чалгата хем окончателно ще се офицализира като попфолк, с всичките си "народностни и патриотични оттенъци" (докато и "поп" изпадне от политическата коректност), хем ще обособява срещу себе си гневно малцинство, което в античалгата вижда пристан за себеидентификация.

Всъщност ние наистина вече сме в Европа - нали избирателят там вече се водел от лайфстайла, а не от политическите идеологии. Значи: "Кой не скача е чалгаджия!". Или: "Заедно за чалгата!" Ти да видиш - политиката май се завръща.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 29 минути

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 1 час

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 2 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 2 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 2 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 3 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 3 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 3 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 4 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 4 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 5 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 5 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 5 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района