0

"Съдът невинен за Маргините", обявява от първа страница в. "Труд". Съдът няма вина за блокирания процес срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините и за излъганите обществени очаквания за правосъдие спрямо тях. Напротив, съдия Лада Паунова е направила всичко възможно делото да се гледа без забавяне. Това е заключението на Висшия съдебен съвет (ВСС), който провери как се е развивал емблематичният процес.

Делото е в задънена улица и не е ясно кога ще бъде възобновено. Маргините са подсъдими за поръчването на опити за няколко убийства.

Вчера ВСС взе под специално наблюдение и делото за убийството на студента Стоян Балтов заради голямата обществена значимост на случая.

"Бюджет 2009 - фаворитите са същите и по време на криза", отбелязва в. "Дневник". Парламентът вчера прие окончателно бюджет 2009. 47 дни след внасянето му от правителството и почти без промени въпреки анонсите от представители на управляващите, че са необходими корекции заради икономическата криза.

Антикризисните предложения на работодатели, опозиция и анализатори да се намалят социалните осигуровки и ДДС, за да останат повече пари в бизнеса и гражданите и да се стимулира вътрешното търсене, почти не бяха разисквани в пленарната зала.

Текстовете, минали през бюджетната комисия, също слабо се обсъждаха, изказваха се предимно вносители на отхвърлени предложения и опозиционни лидери.

"Писна ми да слушам, че НДСВ е направило всички добрини", е озаглавено интервюто с Румен Овчаров, депутат от БСП. Пред в. "24 часа" той коментира прецедента част от мнозинството да напусне пленарната зала, докато се гласува бюджетът.

"Добрата новина е, че все пак не позволихме на емоциите да вземат връх и бюджетът бе приет в едни разумни рамки. Благодаря на колегите от бюджетната комисия и депутатите от коалицията, които не се поддадоха на елементарния популизъм. Опитът да бъдем много добри поотделно в крайна сметка щеше да доведе до цялостния провал на коалицията и на правителството."

"Бюджетът - коз и котва", коментира в. "Стандарт". Обръща се внимание, че при приемането на бюджета за догодина всяка от трите управляващи партии дърпаше баницата към своите избиратели. НДСВ прокара данъчни облекчения за младите семейства, които са теглили заем за жилище. ДПС извоюва облекчение за инвеститорите.

Вдигането на пенсиите на две стъпки с общо 20% и увеличаването на обезщетението за безработица е жестът на БСП. Но освен предизборен коз бюджетът за 2009 г. ще бъде и котва за финансовата стабилност. Въпреки кризата е заложен бюджетен излишък от 3% от БВП на страната. А това е гаранция за валутния борд.

"Бюджетът за догодина е силно оптимистичен", е преценката на Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите и общински съветник от квотата на БСП. В интервю за в. "Новинар" той анализира, че заложената макрорамка като ръст на БВП, инфлация и чужди инвестиции е силно оптимистична и това крие големи рискове в приходната част. Заложеният буфер от 10% вероятно ще покрие част от несъбраните приходи, но не повече от половината.

"Парното поскъпва до 17% от януари", съобщава в. "Труд". Това предвижда проект на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за промени на цените на парното, топлата вода и електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите в София, Пловдив, Плевен, Варна и Бургас.

Извънредно повишението по средата на зимата се прави за първи път от 11 години и е заради натрупването на неочаквано голямо поскъпване на природния газ. От 1 октомври цената на горивото се повиши с 24%, а от Нова година ще се вдигне с още 11,79%.

"Парното в София удвои дълговете", информира в. "Пари". Само за последните два месеца текущите дългови на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз" са се удвоили и вече са 100 млн. лв., каза Димитър Гогов, изпълнителен директор на "Булгаргаз". Така общите дългове на топлофикацията стават около 200-240 млн. лв.

Натрупването на новите 50 млн. лв. според Гогов е резултат от изказванията на властта, че каквото и да се случва, софиянци няма да останат на студено.

"Спечелиха майките, не политиците", казва пред в. "Труд" Христина Христова, заместник-председател на социалната комисия в парламента и автор на проекта отпускът по майчинство да бъде увеличен от 315 на 410 дни.

Предложението беше прието окончателно от парламента. Тя посочва, че по въпроса за удълженото майчинство са имали противоречия с БСП и ДПС, но на фона на дълбоката демографска криза в страната това решение е правилно, категорична е Христова.

Младите майки ще могат да се грижат за детето си докато навърши 1 година, като за това време ще получават 90% от заплатата си.

"Обещаха фонд "Ин витро" накрая", отбелязва в. "24 часа". "Ще внеса предложението за създаване на фонда в Министерския съвет в първите дни на януари", обяви здравният министър д-р Евгений Желев след среща с пациентските организации.

Двете страни се споразумяха в управителния съвет на фонда да няма собственици на центрове за ин витро. Това е конфликт на интереси и няма да го допусна, обясни д-р Желев. Идеята е отделените от правителството 10 млн. лв. за ин витро процедури да бъдат управлявани с участието на пациенти и специалисти по стерилитет.

"Станишев представя плана си пред Барозу", пише в. "Монитор". Планът за справяне с икономическата криза и запазването стабилността на България ще представи днес премиерът Сергей Станишев пред председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.

В изявление пред българските медии, посветено на предстоящата му визита, Станишев обясни, че българските граждани имат право на самочувствие и равнопоставеност с гражданите на другите европейски страни.

Той каза още, че ще информира Барозу подробно за постигнатия напредък от България през последните месеци и ще изтъкне направените законодателни, организационни и структурни промени в управлението на еврофондовете.

"Планът "Станишев" - за всеки по нещо, но без безплатен обяд", коментира за в. "24 часа" финансистът Емил Хърсев.

Въпреки че не може да бъде заподозрян в леви идеи, той заявява: "Аз харесвам плана "Станишев".

Той "има едно голямо предимство - реалистичен е. При един класически либерален и консервативен план всеки чувства, че може да има нещо и за него в цялата програма.

Другият плюс на плана е, че с неговата поява се сложи край на една акция - намерения за предизборни разходи с познатите от август идеи - как да похарчим едни пари от излишъка.

Що се отнася до мерките в социалната област - най-хубавото е, че се осъзнава - за да дадеш на един, трябва да вземеш от друг. Започва се от ограниченията и се казва, че ще разпределим това, с което разполагаме. Хубавото е, че този план работи с това, което го има".

"Опозицията се плаши от провокации в МВР", отбелязва в. "Труд". Парламентът отхвърли предложението на депутатите от ДСБ за създаване на анкетна комисия по повод масовия протест на полицаите през миналата седмица. Аргументът на противниците на идеята беше, че работата в МВР е въпрос на свободен избор и служителите в структурите на полицията са приели условията на държавата, когато са встъпвали в длъжност.

"Опозицията предлага помощ. Ние не политизираме темата", каза пред парламента Иван Костов. По думите му личният състав на МВР се деморализира и са възможни провокации, които пък могат да застрашат вътрешната сигурност на страната.

"Изборите за НС ще са "последен валс" за НДСВ", прогнозира проф. д-р Любен Корнезов, заместник-председател на парламента в интервю за "Труд". И допълва: "Казвам го със съжаление, защото има много качествени хора между тях. Те провеждат умерена политика, но не можаха да излязат от сянката на своя лидер и се обезличиха".

Корнезов споделя още, че невъзможни коалиции няма. Разбира се, в навечерието на предстоящите избори всеки гледа да отвоюва по-добра стартова позиция. "В тези избори ние - социалистите ще бъдем политически противници с ДПС и НДСВ, но не и врагове. Както в живота, така и в политиката се уважава по-силният", заключава Корнезов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 55 минути

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 1 час

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"