0

"Кузов единствено постъпи мъжки", пише "Труд". От седмината народни представители, чийто имунитет вчера главният прокурор поиска, единствено Владимир Кузов веднага се отказа доброволно от спецзащитата си.

Той се възползва от новата поправка в конституцията и подаде декларация, че иска да му бъде свален имунитетът. В списъка на обвинител номер едно са Иван Даков и Стоян Проданов от "Коалиция за България", Йордан Костадинов от НДСВ, Филип Беев и Юксел Хатиб от ДПС и Атанас Атанасов от ДСБ.

"Закон за лобизма поиска и Калфин", съобщава "24 часа". Парламентът бързо да приеме закон за лобизма, за да са прозрачни занапред процедурите за получаване на политическо влияние, призова вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол вчера. Дни по-рано за същото настояха и от ДПС.

"Парадигмалната бездна между обръчите и лобизма" е озаглавен анализът в "Монитор".

"Опитът чрез наукоподобни фрази да се замаже корупционният ореол около прословутото предизборно откровение за "обръчите от фирми" може да постигне само противоположен ефект. Най-вече защото показва вавилонското смешение на понятията.

Повече от несъстоятелно е да приравняваш откровения клиентелизъм и злоупотребата с власт с модерния властови инструментариум или да смяташ, че е проява на легитимен лобизъм, когато един депутат, министър или кмет осигурява властови инжекции и поръчки за конкретни фирми в замяна на партийно облагодетелстване. Защото между регламентирането на лобизма и обръчите от фирми има истинска парадигмална бездна", пише авторът.

"Депутатите се скараха и заради репортера на Нова", отбелязва "Труд". МВР да предприеме "решителни" мерки за максимално бързо разкриване на подбудителите и извършителите на атентата срещу журналиста Васил Иванов, пише в декларацията, с която Народното събрание осъди вчера
посегателството срещу журналиста.

Депутатите нарекоха акта "целенасочен опит за грубо посегателство срещу свободата на словото" и изразиха пълна солидарност с журналистите, които "имат доблестта да застанат срещу корупцията и организираната престъпност". Борислав Ралчев от НДСВ се противопостави на декларацията с аргумента, че всички партии са осъдили "вандалския, терористичен акт" още предния ден.

"Възхищавам се от Васил Иванов", казва в интервю за "Труд" социологът проф. Георги Фотев.

"Тези, които смятат, че свободата на словото е вятър работа, правят голяма грешка. Много бързо забравихме, че ако тя бъде разстреляна ще настъпи мракобесие. Та не беше ли така при тоталитарния комунизъм, от който идваме?

Ако я няма тази свобода, несправедливостта, с която всеки ден се сблъскваме, ще стане още по-жестока", е гражданската позиция на учения.

"СДС препитва кои да са лидери", пише "Труд". Анкета с 22 въпроса за политиката на СДС ще получи днес всеки делегат на 16-ата национална конференция на сините.

Около 1800-те участници в най-висшия форум на партията ще бъдат попитани как оценяват "медийните изяви" на партийното ръководство, откакто лидерския пост зае Петър Стоянов. Партийците ще оценяват комуникацията в редиците и срещите с ръководството.

Те ще решават и дали СДС трябва да участва в дясна коалиция за издигане на кандидат-президент, или е по-добре да се яви със самостоятелна номинация.

"В ГЕРБ има сериозни личности, но няма да ни вземат гласове", убеден е Владимир Кисьов, член на ръководството на СДС и председател на Столичния общински съвет. В интервю за "24 часа" той отбелязва:

"От години СДС говори за отваряне. С предстоящите промени в устава това ще се случи. Предложението е в СДС да има статут на съмишленици с право да участват във всички общински събрания.

Клубовете ще продължават да съществуват, но вече няма да важи правилото председателите им да бъдат по право членове на общинското ръководство. Съмишлениците ще имат право на глас при номинирането за общински и депутатски листи, както и при вот за президент", разяснява той.

"Разнопосочието в СДС" е заглавието на коментара в "Дума". Анализира се програмният документ на партията за бъдещето на България "с помпозното име "Нови времена, нови предизвикателства, нови възможности".

"В него обаче няма новини. Сините поставят на първо място човека. Това обаче не е за първи път. Преди тях бяха НДСВ, които в управленската си програма за миналия мандат писаха, че човекът бил богатството на нацията.

И за да се дообъркат нещата окончателно, сините обявяват СДС за народна партия. Тя нямало да защитава класови интереси, а ще е партия на активните хора и техните семейства. Чак редове по-надолу се споменава за дясна перспектива и актуалното в момента единение на десницата."

"Вотът на недоверие ще помири десните", коментира "Стандарт". Прогнозата е, че вотът на недоверие към правителството заради политиката му при поредните наводнения няма да успее:

"В управляващата широка коалиция все още факторите на съгласието са повече от факторите на конфликта. За опозицията, която го внася, все пак се очертават известни политически печалби.

Петър Стоянов ще може да докладва на днешната национална конференция известна опозиционна активност. Иван Костов получава нова възможност да демонстрира кооперативност. Общият вот на недоверие му позволява да започне да се отваря по-широко за политици и избиратели от дясното пространство.

За БНС, Анастасия Мозер и Праматарски вотът е възможност да покажат, че са политически живи. А за всички взети заедно - шанс да укрепят доверието помежду си."

"Преходът ни не е десен, а криминална революция" е коментарът в "Труд". Подчертава се, че по време на прехода у нас бяха допуснати най-малко две грешки.

Първата - през 1991 г. заедно с либерализацията на цените бе либерализирана и държавната собственост. Този грабеж докара кризата от 1996/1997 г. Втората грешка: постави се акцент върху скоростта на реформите, което даведе до нетърпимост, агресивност и арогантност.

Изразява се мнението, че политическата класа не е в състояние да реши проблемите, които сама е създала. Един от начините за излизане от кризата е проектът "Борисов" да успее.

"Къде греши кабинетът с парите за ромските къщи", пита се седмичникът "Капитал". Повод е готовността на правителството да съфинансира програма за подобряване на жилищните условия на ромите.

"Финансирането на една отделна група, независимо дали това са хора с увреждания, етнически или социални малцинства, е изключително рисково. Частните фондации сведоха до минимум финансирането, което отива за една група, и залагат на създаването на "мостове" между групата в трудно положение и заобикалящия я свят.

Програмата за подобряване жилищните условия на ромите се нуждае от ясно изразена подкрепа и място за участие на групи и общности, които не са част от ромското малцинство, но съжителстват с него", смята авторът.

"Румен Овчаров: Сега 0,4% инфлация, догодина - повече", отбелязва "Сега". Инфлацията за март ще е съвсем ниска - между 0,2 и 0,4%, обяви министърът на икономиката и енергетиката вчера в парламента.

Той прогнозира увеличение на инфлацията с няколко процента в първите месеци на 2007 г. заради предсрочното затваряне на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Загубата за самия енергиен сектор от предсрочното затваряне и на четирите малки реактора е 1,439 млрд. евро.

"350 фирми на панаир с родна стока", информира "Труд". Малките и средните предприятия съставляват 99% от икономиката ни, а 67% от инвестициите у нас са в тях, каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов на Панаира на производителите "Изберете българското!"

Тази година в него участват повече от 350 малки и средни фирми от цялата страна, предимно в областта на леката промишленост.

"Хлябът скача с 15%", посочва "24 часа". С 4-5 ст. ще поскъпне хлябът от следващата седмица. Задава се увеличение на цените между 10 и 15%, предупреди вчера шефът на асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов.

Причината е скок на цените на брашната. Те били поскъпнали с 30% от началото на годината.  Суровината вече се продавала по 360-370 лв./т с ДДС при 270-280 лв. през януари.

"Вярвам в духовния ген на човека", казва в интервю за "Монитор" театралната режисьорка Маргарита Младенова.

"За мен илюзията също е реалност, след като има спонтанност на илюзията. Както сънищата са реалност, те съществуват направени от друга материя. Така и надеждата, мечтата, илюзията, химерата, щом съществуват, щом възникват спонтанно, те са паралелни реалности.

Те са битийни коридори, в които част от човешкото съществуване върви. Може би тъкмо те разширяват живота", разсъждава тя.

"Не обичам да се снишавам", заявява в интервю за "Новинар" кинорежисьорът Николай Волев. По време на десетия международен София филм фест той получи наградата на столицата за цялостен принос в киноизкуството.

Откровен е, че дели хората на две категории - едните правят лошо без да искат, а другите вършат лошотии съзнателно. Той не може да прости на тези, които правят грешки преднамерено.

"Не знам днес кой би тръгнал да се бие за България", споделясвоята тревога проф. Милена Цанева. В интервю за "Сега" изтъкнатият наш литературовед казва, че младите са демотивирани да учат и са прекалено приспособими, а хуманитарното образование губи позиции.

В нашето време тя не вижда хора, отдадени на някаква мисия, хора, способни на самоотверженост, подобно на възрожденците.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 34 минути

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 3 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 6 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 7 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen