0

А нгел Бончев, изпълнителен директор на Професионалния футболен клуб "Литекс", който беше отвлечен на 22 май 2008 г., е бил намерен след полунощ на 10 юли от патрул на полицията.

Полицаите са попаднали в района на Княжево на мъж в безпомощно състояние. Той е бил неконтактен, без документи.

Бил е настанен във Военномедицинската академия.

Час след първата информация, обявена във вечерната информационна емисия на Нова телевизия, министърът на вътрешните работи Михаил Миков се обади по телефона в студиото на предаването "Панорама" на БНТ, за да съобщи, че сега пък е била отвлечена съпругата на Бончев - Камелия.

Според министъра жената е била похитена, когато е предавала парите - откуп за освобождаването му, а по-късно е бил намерен самият Бончев.

Министърът призна, че не знае, кои са хората, които отвлякоха на 22 май Ангел Бончев и кои са похитили съпругата му. "Службите работят активно по този тежък и сложен случай", заяви той.

Неофициално се говори, че съпругата на Бончев е носела близо 500 хил. лв., а похитителите са очаквали много повече. В първите дни след изчезването на Бончев през май се говореше за 3 млн. евро.

Ангел Бончев е във Военномедицинската академия (ВМА) в критично състояние, съобщи пред журналисти дежурният хирург в спешното отделение д-р Румен Михов. Бончев бил неадекватен и не можел да отговаря на въпроси.

Има съмнение, че е получил мозъчен кръвоизлив. Психиатър се грижи за него, пациентът ще бъде настанен в реанимацията, уточни Михов.

Бончев не може да се ориентира за мястото и пространството, в което се намира, добави той. Лекарят отбеляза, че няма видими външни контузии по тялото на Бончев. Според специалиста ще бъде необходим дълъг период за неговата рехабилитация.

Не може да се коментира какъв тип насилие е оказано върху Бончев, смятат медиците от ВМА.

В болницата е осигурена охрана за Бончев. Засилена била и охраната в района около ВМА.

Ангел Бончев, някогашен състезател по борба, най-близък сътрудник на бизнесмена Гриша Ганчев, наричан собственик и благодетел на футболния клуб от Ловеч, беше отвлечен пред дома му в столичния квартал "Дървеница" около 1 часа през нощта на 21 срещу 22 май.

Изпълнителният директор на "Литекс" се прибирал със семейството си и останал да паркира колата пред блока. Когато се забавил необичайно, а телефонът му не отговарял, близките му се обадили в полицията.

От тогава Бончев беше в неизвестност. Разпространяваха се слухове за огромните суми - милиони в левове или евро, които са поискали похитителите, за да го освободят, но нищо не беше потвърдено нито от семейството, нито от властите.

След изчезването му, Гриша Ганчев незабавно декларира, че Бончев се занимава само с футбол. "В последните осем години той не е свързан по никакъв начин с оперативния бизнес на "Литекс Комерс" и се занимава единствено и само с футболния клуб", се казва в декларация на компанията.

Ангел Бончев е роден през 1961 г. в Ловеч, където е завършил спортното училище в специалност "Класическа борба", а след това и Спортната академия. Като състезател на ЦСКА е печелил национални и международни титли. Има две деца.

Освен, че е президент на "оранжевите" от Ловеч, които в момента са носител на Купата на България по футбол, той е член на ръководството на федерацията по мотоциклетизъм и шеф на Клуба по мотоспорт "Литекс".

Членува в клуба по борба "Славия Литекс" и в Спортен клуб "Славия", член е на управата на Професионалната футболна лига.

Бончев държи 90% от собствеността във фирмата за търговия на едро "Литекс парк", където е съдружник с обявения от полицията за член на престъпния сръбски "Земунски клан" Ненад Миленкович.

През 2007 г. Миленкович бе замесен в стрелба в столичния квартал "Белите брези". При проверка на хората, участвали в този инцидент, започна скандала около Будимир Куйович и неговия български паспорт.

По данни на Интерпол Миленкович е издирван като заподозрян за над 20 поръчкови убийства. Според български криминалисти той е смятан за съратник на застреляния Милчо Бонев - бай Миле.

Бончев е едноличен собственик и на фирмата "Ангел Бончев", чиято дейност е съсредоточена в ресторанти и барове. Името му е и във фирма "Либерте", която се занимава с търговия, както и в "Алфатекс 99", в която участва и Министерството на икономиката и енеергетиката със 7%.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@