0
Вн нага след завръщането си от Испания премиерът Симеон Сакскобургготски даде брифинг за журналисти, на който обяви 30 декември за ден на национален траур, информира правителствената пресслужба. В този ден ще се състои поклонението пред тленните останки на загиналите петима наши военнослужещи в Кербала. Премиерът изказа своите съболезнования към близките на загиналите.

"Желанието ни е да живеем в един свободен свят, а не да се поддаваме на терор, насилие и хаос. Момчетата, които загинаха, дадоха живота си за един такъв идеал", подчерта премиерът. Той изтъкна, че са били взети всички възможни мерки за сигурността на българския батальон в Кербала, доколкото това може да бъде направено при терористични атаки.

Веднага след пристигането си министър-председателят свика оперативно съвещание в кабинета си, на което присъстваха министри, началникът на Генералния щаб на българската армия ген. Никола Колев и директорът на ВМА ген. Тонев.

Правителството ще отпусне финансова помощ от по 20 000 лв. на семействата на загиналите български военнослужещи при атентата в Кербала и по 5000 лв. на тежко ранените. Решението за финансовата помощ е взето след спешни консултации между членовете на правителството. Средствата ще бъдат осигурени от Министерството на финансите в рамките на очакваното преизпълнение на консолидирания бюджет за 2003 г. Финансовата помощ ще бъде изплатена на семействата на загиналите и на ранените войници в най-кратък срок.

В София, Карлово, Казанлък, Мусачево и Белене днес ще бъдат отворени приемни, в които близките и роднините на военнослужещите в българския батальон в Кербала ще могат да получат информация за състоянието им. Правителството публикува и списък на ранените български военнослужещи в Кербала.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@