0

"Бинка е творец, който има невероятната способност да бъде напред във времето, да изпревари времето си и да види нещата преди другите да са ги усетили. Това е способността и орисията на изключително талантливите хора.

Това е била и причината тя да не бъде възприемана лесно, да има толкова много проблеми. За хора като нея ние трябва да знаем. Трябва да знаем, че е имало някой, който се е съпротивявал на конформизма и е отстоявал себе си на всяка цена.

Нейните филми са ангажирани, актуални за всеки период от българската история, който пресъздават".

Христо Ганев е роден през 1924 г. в с. Павел Баня, Казанлъшко. Бил е партизанин, военен кореспондент през 1944-1945 г., народен представител. След като завършва кинодраматургия в Москва е бил главен редактор на в. "Народна младеж", редактор в "Стършел" и на различни длъжности в игралната и документалните киностудии.

Сценарист е на 7 игрални ("Утро над Родината", "Две победи", "Животът си тече тихо...", "А бяхме млади", "Басейнът", "Голямото нощно къпане", "Нощем по покривите") и 10 анимационни филма, сценарист и режисор на няколко документални.

Дъщерята на филмовото семейство Светла Ганева е оператор, омъжена е за художника-аниматор и режисьор Анри Кулев.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@