0
Зп първи път всеки може да види подаръците, които Тодор Живков е получавал в качеството си на държавен глава, съобщи Би Ти Ви. Това са над 200 произведения на изкуството от цял свят. Те са изложени в Историческия музей и къщата-музей на бившия Първи, в Правец.
Произведения на изкуството и експонати от благородни метали са подаръците, които Тодор Живков е получавал в качеството си на държавен глава. Те са му връчвани по време на закрити срещи и приеми с политици от цял свят. Сред тях е макет на кораб изработен изцяло от сребро, който е подарен на Живков от Емира на Кувейт.

Според директора на Историческия музей в Правец Таня Борисова подаръците са държавна собственост:
"Мисля, че са на държавата. Семейството не е предявило претенции да ги притежава и мисля, че са държавна собственост."
Министърът на културата Божидар Абрашев е назначил комисия, която ще оцени и класифицира подаръците на бившия вожд. Тя ще реши кои от тях да бъдат обявени за движими паметници на културата. Комисията вероятно ще бъде затруднена, защото голяма част от предметите са уникати.

Един от тези ценни предмети е красива ваза с лика на Живков. В надписа до нея е уточнено, че е изработена ръчно за "спомен на големия приятел на корейския народ Тодор Живков". Сега в резиденция "Бояна" се съхраняват още 1500 подобни подаръци.
"Всичко трябва да се знае, да помним своята история. А пък тя историята ще си даде своята оценка за мястото на човека и държавника Тодор Живков, както и за мястото на съответната епоха", казва Таня Борисова.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@