0

"Парламентарната сесия ще е под знака на еврокампанията", съобщава "Дневник". Изборите за евродепутати ще бележат новата сесия на Народното събрание. Това пролича от словата при откриването й вчера.

Председателят на парламента Георги Пирински дори предупреди, че депутатите трябва да имат готовност да компенсират загубеното заради предизборни ангажименти работно време с извънредни заседания.

По думите на политиците усилената работа ще е основно по важните за покриване на европейските изисквания закони, като всички подчертаха необходимостта от навременни промени в закона за местните избори.

"Мнимият конфликт и истинският въпрос", е коментарът в "Труд" за пукнатините в диалога между Георги Първанов и Сергей Станишев. Според проф. Кръстьо Петков не лични и процедурни въпроси, а различни виждания за политиката сблъскват президента и премиера.

Доказателство за това са два политически документа: партийният - доклад, подготвен от екипа на министър Румен Овчаров и единодушно одобрен от Висшия съвет на социалистите, и президентският - трети поред икономически доклад на експертен екип.

Първият е подчинен на целта да се спечелят европейските и местните избори. Вторият е насочен към предизвикателствата пред българската нация и държава, произтичащи от членството в ЕС.

Излиза, че за една и съща държава, в един и същи преломен момент две институции на върховната власт имат различни виждания.

"Велчев затяга редиците", отбелязва "Труд". До 15 дни шефовете на окръжните и апелативните прокуратури в страната да представят доклади за спрените по давност дела.

Това е поискал главният прокурор Борис Велчев на работна среща в София вчера. Обвинител №1 свика висшите магистрати, за да обсъди с тях проблемите в организацията.

Той е възложил шефовете по места да набележат мерки, за да не се бавят дела и да се прекратяват по давност. Поискал е анализ за разследвания срещу известен извършител, по които през годините почти нищо не е свършено.

"ВСС отстрани временно прокурорите с подкуп", съобщава "24 часа". Хванатите с подкуп прокурори Боян Тошев и Георги Манасиев вчера бяха отстранени временно от длъжност с решение на Висшия съдебен съвет.

Те не се явиха лично пред съвета, но са изпратили писмени обяснения по случая и са отрекли да са взимали или давали подкуп.

"БСП дълбоко се поклони на ляво и кимна леко на дясно", е анализът в "Монитор".

В центъра на вниманието са представените от ръководството на БСП приоритети на социално-икономическата политика на партията в условията на членство в ЕС.

Оценката за тях е, че изглеждат леви, но и убийствено реалистични, защото са консултирани до последната цифра с десния финансов министър Пламен Орешарски.

Фактът на приемането на приоритетите и адресирането им до останалите две партии в коалицията демонстрира най-сериозно желание за лидерство в коалицията. Това е и основното послание на този документ.

Отчитайки постигнатото от правителството БСП не просто взема инициативата, а се ангажира с управлението. Това означава едно - БСП се натоварва с всички активи и пасиви на този кабинет.

"Жълтата раковина се закотви на дъното", е коментарът в "Сега". Повод е инициативата на шефката на ПГ на НДСВ Анелия Мингова да бъде направена промяна в конституцията, с която практиката на роенето в парламента да се прекрати.

Вместо да отправят качествени предизборни послания в движението се сетиха не за друго, а за роенето в парламента, което е още едно доказателство, че раковината все повече се е устремила към дъното на електоралното море.

Проблемът със скакалците в политиката е безспорно важен. Така или иначе той подлежи на обществена санкция, която в повечето случаи е неумолима - започне ли някой да прелита от партия в партия, той обикновено потъва в забрава, пише авторът.

"Отказвам се от лидерския пост", заявява пред "Труд" Любен Дилов-син, председател на движение "Гергьовден".

"Още на 21 април (тогава е Седмият внезапен национален събор на движение "Гергьовден", бел.ред.) се оттеглям като лидер на "Гергьовден" и няма да се кандидатирам повече.

Няма да съм и член на ръководството. Ще направя помощна структура, ще се занимавам с политика за и от името на "Гергьовден", но не на лидерски пост. Ако имат кураж останалите лидери на десницата - да ме последват.

Ако смятат, че все още могат да накарат някого да ги харесва - да продължават. Следващите парламентарни избори ще въздадат всекиму неговото", казва той.

В интервюто Дилов-син обявява, че подкрепя лично Петър Стоянов и СДС на евровота.

"Всеки българин трябва да даде по 500 евро за АЕЦ "Белене", е озаглавено интервюто в "24 часа" със заместник-шефа на партията "Новото време" Мирослав Севлиевски.

Той заявява, че на местните избори ще имат самостоятелни партийни листи за общински съветници навсякъде. В момента структурите на "Новото време" работят за обединяване на всички десни партии по места и издигане на единни десни кандидати за кметове в областните градове.

Севлиевски подозира, че някъде е задействан сценарий срещу десницата или по-скоро срещу прагматичната политика.

Целта е на българската политическа сцена да останат БСП и една-две популистки партии. Предизвикателството пред "Новото време" е на местните избори да провалят сценария.

"Да кажем стоп на майките инкубатори!", е призивът на социалния министър Емилия Масларова, цитиран от "Дума". Отговорното родителство трябва да се издигне в култ, заяви тя по време на Националната конференция "Да опазим децата на България".

Масларова категорично се обяви срещу майките кукувици, които оставят децата си на грижите на обществото.

Омбудсманът Гиньо Ганев възнамерява да състави каталог с правилата, свързани с отглеждането на децата.

"С 14 на сто повече са бедните", съобщи директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любен Томев.

"Земя" информира още, че границата на бедността е 153 лева, като 34,9% от българите остават под тази линия. Доскоро този процинт беше около 25.

388 лв. е издръжката на човек от четиричленно семейство през първите три месеца на 2007 г. Общо 1552 лева месечно са били необходими за семейство с две деца за основните им потребности. С тези доходи обаче разполагат не повече от 1/4 от българските домакинства, твърдят от КНСБ.

"СДС оставал в евродесницата", пише "Труд". СДС няма да бъде изключен от Европейската народна партия (ЕНП), нито ще оттегля подкрепата си за Движението за европейски реформи на консерваторите.

Това заяви лидерът на сините Петър Стоянов пред извънреден пленум вчера след срещите си в Брюксел с шефа на ЕНП Вилфрид Мартенс. "СДС остава лоялен към ЕНП, двамата евродепутати, които ще имаме след изборите, ще бъдат в ЕНП", заяви лидерът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 25 минути

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 3 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 5 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 7 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 8 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 9 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 9 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 10 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 10 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 10 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 11 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 11 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 12 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 12 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 13 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 13 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите