0

С ъс сигурност всеки един от нас някога е имал или има желание да купи дадена стока или услуга, но липсата на достатъчно средства са пречка това да бъде осъществено.

Непрекъснато в публичното пространство потребителят е "облъчван" от реклами за различни стоки и услуги, които могат да бъдат заплатени по-най различни начини. С отварянето на българския пазар към внос на чужди стоки, в страната навлязоха множество производители, вносители и обикновени търговци. Резултатът е нарастване на конкуренцията между тях, в което няма нищо лошо. Всеизвестно е, че от нарастването на конкуренцията печели основно клиентът.

Остава само едно условие за увеличаването на продажбите - стоките да са още по-достъпни за крайния клиент, т.е. да може да си ги позволи. Като резултат от всичко това е предлагането на разнообразни схеми за закупуване на стоката при изключително голямо разнообразие на условията, при които може да се осъществи покупката. С цел привличане на все повече клиенти, търговци и кредитори предлагат все повече и все по-атрактивни оферти.

Често пъти, поради силната реклама на лизингова схема или на потребителски кредит, клиентът избира една от тези възможности без реално да е преценил коя е по-изгодната.

В последно време особено популярен стана лизингът. Във всеки магазин за техника (бяла, черна или каквато и да било), мебели, обзавеждане и др. сме виждали стикери за продажба на лизинг или на изплащане. Така, улисани в рекламите за закупуване на лизинг, пропускаме една негова алтернатива - потребителския кредит.

Независимо, че напоследък лизингът се превърна в алтернатива на потребителския кредит, експертите от "Моите пари" считат, че той има своето място при покупката на определени стоки.

Направихме сравнение на кредити без поръчител при параметри 3000 лв. за 4 години и 7000 лв. за 5 години. Направеното сравнение разкрива, че офертите все още са малко на брой. От сравнението на кредитите впечатление прави, че с нарастване на срока и сумата, броят на офертите намалява.

Интересът към такъв тип кредити е висок и това е съвсем обяснимо, тъй като осигуряването на поръчител за даден вид кредит не винаги е лесно. Възниква риск и за банките - риск от несъбираемост на вземанията. Следствие от този риск са и малкото на брой оферти.

Това не означава, че банките не предлагат и други оферти за такъв тип кредити. Разглежданите кредити са само част от гамата кредитни продукти, които се предлагат на банковия пазар.

Такъв продукт са преференциалните кредити без поръчител. В предишни наши публикации беше дадено известно разяснение относно същността им, поради което те няма да са обект на разглеждане. Повече информация за тези кредити може да бъде получена от сайта на "Моите пари" - www.moitepari.bg.

Кредитът без поръчител е атрактивен, тъй като освобождава кредитоискателя от задължението да осигури не само изисквания брой поръчители, но и такива поръчители, които отговарят на изискванията на банките.

Анализът на пазара на кредити без поръчители, направен от "Моите пари", показва, че като цяло най-атрактивните предложения са в диапазона 3000-5000 лв. за срок до 5 години.

При по-малки суми (напр. 1000 лв. за същия срок) лихвите са значително по-високи. С нарастване на сумите, лихвите относително намаляват, но също така намалява и броят на офертите, при това осезаемо. Поради това в направеното сравнение са посочени оферти с параметри, при които има сравнително богат избор сред сравнително ограниченото предлагане като цяло.

Сравнението на посочените кредити е представително само в посочения диапазон - срок и сума, като това не са единствените оферти на сравняваните банки.

"Булбанк" предоставя кредити без поръчители за максимална сума 15000 лв., и срок от 5 г.,

"Райфайзенбанк" - 12000 лв. и 7 г.;

"Първа инвестиционна банка" - 30000 лв. и 5 г.;

"Токуда банк" - 5000 лв. и 5 г.;

"Емпорики банк" - 3000 лв. и 5 г.;

"HVB Bank Biochim" и "Хебросбанк" - 5000 лв. и 5 г.;

"Пощенска банка" - 10000 лв. и 5 г.;

"Сосиете Женерал Експресбанк" - 20000 лв. и 7 г.;

"ОББ" - 5000 лв. и 5 г.;

"Прокредит банк" - 5000 лв. и 5 г.

Кредитът без поръчител за суми до 3000-4000 лв. може да бъде използван за различни цели и в някои случаи може да е идеалната алтернатива на лизинга. Съществува голямо разнообразие от стоки и услуги, които могат да се купят именно чрез такъв кредит, а не непременно чрез лизингова схема. Едно такова приложение е закупуването на мебели например. Голяма част от мебелите, които се предлагат в момента на пазара, могат да бъдат закупени при различни лизингови схеми.

Лизингът обаче не е единствения вариант - повечето от банките предлагат възможности за потребителски кредити, при това без поръчители, за закупуването на такъв вид стока. Подобни кредити се отпускат и за закупуване на обзавеждане за бани, офис техника, електродомакински уреди, мобилни телефони и други стоки.

Тези кредити са по-известни като стокови кредити. Някои от банките, които ги предлагат, са "ОББ" в сътрудничество с "Metro Cash&Carry", "Българска пощенска банка" в сътрудничество с някои търговски вериги предлагащи обзавеждане, "Пиреос Евробанк", "Банка Хеброс", "ЦКБ" и др.

Кредит без поръчител за сума 3000 или 4000 лв. е особено подходящ, например за газифицирането на едно домакинство. Също така с кредит от сравнявания диапазон би могъл да се закупи употребяван автомобил.

Не е за подценяване и фактът, че лизингите са за относително по-малки суми и са относително по-скъпи от потребителския кредит при равни други условия. В този смисъл може да се каже, че за стоки с цени в порядъка на 300 ? 1300 лв. най-подходящо е да се използва лизингова схема. Това е така, тъй като не е нужно набавянето на набор от документи, който се изисква при потребителския кредит (в повечето случаи е достатъчна само лична карта).

Освен това, сумата е достатъчно ниска, за да не се прибягва до кредит. По този начин лизингът се превръща в много гъвкава система, която позволява бързо отпускане на кредит при опростена процедура. Разбира се, всичко си има цена и споменатите удобства ще струват повече на заемателя в сравнение с кредита. Това в никакъв случай не означава, че лизингът е неизгоден начин за закупуване на дадена стока - напротив, но при малки суми.

По друг начин изглеждат нещата, когато става въпрос за кредит в размер на 2000-4000 лв. например. На първо място, лизинги в този диапазон почти няма, а дори и да има подобни оферти, то те ще са при същите условия, каквито са за малки суми. Резултатът от това е значително по-високи месечни вноски и по-голямо оскъпяване за срока на кредита.

Реална алтернатива за лизинг в този диапазон е потребителският кредит. Независимо, че ще бъде отпуснат по-бавно, той ще е в желания размер, а и ще бъде по-евтин в сравнение с лизинга.

Съветът на "Моите пари" към всеки потенциален потребител на подобни стоки или услуги е внимателно да проучи възможностите за плащане. Не винаги лизингът е единствената и най-изгодна оферта. В същото време е необходимо внимателно вглеждане в погасителните планове. В някои схеми за стоков кредит има значително по-висока лихва от тази, която би била начислена при обикновен кредит без поръчител.

Повече информация за сравнените кредити и техните погасителни планове можете да откриете на сайта на "Моите пари" (www.moitepari.bg).

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 45 минути

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 1 час

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

България Преди 1 час

Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите за сигурност

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

България Преди 1 час

Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България, каза той

<p>Войната в Украйна върви към &quot;корейски сценарий&quot;</p>

Белгийски полковник: Войната в Украйна върви към "корейски сценарий"

Свят Преди 1 час

Той допуска Русия да наложи пълен военен контрол над източните украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Любопитно Преди 2 часа

В търсене на икономични решения, все повече хора се обръщат към локални решения за контрол на климата в отделните стаи

<p>САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо, но има изключение</p>

САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо

Свят Преди 2 часа

Върховния съд разрешава на Айдахо да прилага забраната срещу всеки, освен срещу ищците, които оспорваха закона

<p>Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж (ВИДЕО)</p>

Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж

Свят Преди 2 часа

Огънят ще бъде транспортиран до Франция за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

България Преди 2 часа

Нарушителите по пътищата вече ще получават лични послания от семейства на загинали

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

България Преди 3 часа

Костадин Костадинов обяви критериите, на база които са били взимания решения за профила на кандидатите

<p>&quot;Убиецът на градове&quot; премина край Земята&nbsp;</p>

"Убиецът на градове": Огромният астероид се приближи до Земята

Свят Преди 3 часа

Астероидът за пръв път може да се види с любителски телескопи

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Свят Преди 3 часа

В град Курган, административен център на областта, е прекъснато електрозахранването

Снимката е илюстративна

Подводна „хибридна война“ заплашва сигурността на 1 милиард души

Свят Преди 3 часа

Това предупреждава командир на НАТО

<p>Вижте как 400-годишна сграда избухва в пламъци в Копенхаген (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пожар избухна в историческа сграда в Копенхаген

Свят Преди 3 часа

Датските служби за спешна помощ са на мястото на инцидента

<p>НАСА разкри какъв е мистериозният предмет, разбил се в къща в САЩ&nbsp;(СНИМКИ)</p>

НАСА потвърди: Мистериозният предмет, разбил се в къща във Флорида, е от МКС

Любопитно Преди 3 часа

Парчето метал е тежало 0,7 килограма и е било с размери 10 сантиметра на 4 сантиметра